Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021
x

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΕΕΘ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΟΥ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΙΙ»

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο με επιστολή προς τους Άδωνι Γεωργιάδη και Κώστα Σκρέκα ζητά να υπάρξει παρέμβαση για το συγκεκριμένο θέμα.

Σοβαρά προβλήματα έχουν προκληθεί σε επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην εκταμίευση των κινήτρων του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ».

Μετά το κύμα διαμαρτυριών προς τη διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης απεστάλη επιστολή από πλευράς ΕΕΘ προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, Aνάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη με κοινοποίηση προς τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ζητώντας την παρέμβαση τους ώστε να διευθετηθεί το συγκεκριμένο θέμα και να συνεχιστεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, είναι σαφές, πως το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» απασχολεί έναν μεγάλο αριθμό επαγγελματιών οι οποίοι αναλαμβάνουν εκτός των άλλων και την ευθύνη χρηματοδότησης των έργων των πελατών τους. Οι χαρακτηριστικές κωλυσιεργίες που παρατηρήθηκαν κατά το τελευταίο εξάμηνο, έχουν φέρει πολλούς από αυτούς σε δεινή θέση, καθώς έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020 δεν έχουν ακόμα εξοφληθεί από την ΕΤΕΑΝ Α.Ε.

Οι μαρτυρίες που φτάνουν στο Επιμελητήριο, συχνά αναφέρουν την τεχνηέντως αναζήτηση ελλιπών στοιχείων στερούμενων ουσίας από τους ελεγκτές των αιτήσεων, προφανώς σε μία προσπάθεια δημιουργίας επιπρόσθετων καθυστερήσεων μέχρι την τελική εκταμίευση των έργων.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν οι δυσκολίες που έχει δημιουργήσει στα εμπλεκόμενα μέρη (εγκαταστάτες, συμβούλους, μηχανικούς, μελετητές) η παράμετρος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ». Το νέο πρόγραμμα, με ποσοστά επιδότησης μέχρι 95%, λειτουργεί επιβαρυντικά σε επίπεδο χρηματοδότησης, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει επιτραπεί η υποβολή τελικής αίτησης χρηματοδότησης για τα όποια έργα έχουν ολοκληρωθεί. Οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε μία κατάσταση έλλειψης πόρων, από την οποία δεν κινδυνεύουν μόνο οι επιχειρήσεις (ή το προσωπικό τους) αλλά διακυβεύεται άμεσα και η εκτέλεση των έργων των Ωφελούμενων του νέου Κύκλου.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ζητά να εισακουστεί και θα δοθεί επιτέλους η αναγκαία «ανάσα» χρηματοδότησης ανακουφίζοντας επιχειρήσεις και ιδιώτες από τις προαναφερθείσες επιπτώσεις.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ