Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ασανσέρ οι τιμές μίσθωσης στην Εγνατία - Ιδιοκτήτες διπλασιάζουν τις τιμές εν όψει... Μετρό

Δρόμος με ιδιαιτερότητες η Εγνατία, πού εντοπίζεται η ζήτηση - Η ακτινογραφία ενός πολυσύχναστου δρόμου που πασχίζει να ξαναβρεί την παλιά του εμπορική αξία

Ο πρώτος στίχος του πολυτραγουδισμένου «Δρόμου» του Μάνου Λοΐζου αναφέρει «ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία»... Λόγια που ταιριάζουν απόλυτα στην οδό Εγνατία, η οποία ταλαιπωρημένη από τα έργα του μετρό αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση πολυσύχναστου εμπορικού δρόμου με ιδιαιτερότητες, που, για όσους γνωρίζουν καλά την αγορά της Θεσσαλονίκης, λένε πως δεν υπάρχει άλλος όμοιός του.

Πως αλλιώς εξηγείται το γεγονός πως σε έναν δρόμο με δεκάδες ξενοίκιαστα καταστήματα οι τιμές του τμ μοιάζουν από το ένα οικοδομικό τετράγωνο στο άλλο οικοδομικό τετράγωνο με καρδιογράφημα, την ώρα μάλιστα που ιδιοκτήτες καταστημάτων, προσπαθώντας να επωφεληθούν από το πολυαναμενόμενο μετρό, επισημαίνουν στους εν δυνάμει ενδιαφερόμενους ενοικιαστές πως όταν θα λειτουργήσει, καλά μέσα του 2024 σύμφωνα με την καινούργια, επικρατέστερη, ημερομηνία, το ποσό του ενοικίου θα διπλασιαστεί;

Είναι χαρακτηριστικό πως καταστήματα που βρίσκονται πλησίον της στάσης Αγίας Σοφίας, συχνά, μισθώνονται με δυο διαφορετικές τιμές (!). Στο μισθωτήριο αναφέρεται η τρέχουσα τιμή ενώ επισημαίνεται πως με τη λειτουργία του μέτρο η τιμή μπορεί να αυξηθεί ακόμη και έως 45%. Σε λιγότερες περιπτώσεις, χωρίς όμως να απουσιάζουν και αυτές, γραφειακοί χώροι νοικιάζονται με μια Α τιμή σήμερα με την προοπτική ακόμη και να διπλασιαστεί όταν το μετρό λειτουργήσει.

Την ίδια ώρα σε μεγάλα καταστήματα στην οδό Εγνατία έχουν αρχίσει να...ξανανθίζουν τα πάλαι ποτέ "οutlet", τα οποία στις προθήκες τους αναφέρουν «επώνυμα ρούχα από 2,99 ευρώ». Η συγκεκριμένη «τάση» των τελευταίων μηνών δεν αφορά μόνο την οδό Εγνατία, αλλά και τις οδούς Τσιμισκή και Βασιλίσσης Όλγας, όπου μάλιστα εντελώς συμπωματικά τα δυο outlet που άνοιξαν πρόσφατα είναι χώροι που στο παρελθόν ήταν υποκαταστήματα της ίδιας συστημικής τράπεζας.

Ένας εμπορικός δρόμος που φθίνει

Η Εγνατία, παρότι καθημερινά δέχεται χιλιάδες κόσμου, φθίνει περισσότερο από μια δεκαετία εμπορικά, με αποτέλεσμα να αποτελεί μια από τις πλέον κεντρικές και πολυσύχναστες αρτηρίες της πόλης, που όμως δεν ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά των καταναλωτών.

Συχνά οι διερχόμενοι από την οδό Εγνατία είναι τουρίστες ή κάτοικοι άλλων πόλεων, ενώ ενίοτε είναι Θεσσαλονικείς με χαμηλότερα, ωστόσο, βαλάντια έναντι αυτών που κινούνται σε άλλες κεντρικές εμπορικές οδούς στην καρδιά της πόλης. Είναι χαρακτηριστικό πως τα καταστήματα που λειτουργούν στην οδό Εγνατία δεν είναι αλυσίδες πολυεθνικών, κάτι που συμβαίνει κατά κόρον στην οδό Τσιμισκή, αλλά οικογενειακές επιχειρήσεις που πουλούν άκρως οικονομικά είδη.  

Οι τιμές

Δρόμος με ανεξήγητες ιδιαιτερότητες χαρακτηρίζεται η Εγνατία. Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς ακινήτων στην Εγνατία συμβαίνει το εξής πρωτότυπο. Περισσότερο τσιμπημένες είναι οι τιμές στην πλευρά του δρόμου, όπου υπάρχουν τα ζυγά νούμερα, καθώς η συγκεκριμένη μεριά γνωρίζει και τη μεγαλύτερη ζήτηση. Τι και αν ο δρόμος είναι ένας; Η απέναντι πλευρά βρίσκεται σχεδόν στα αζήτητα κάτι που στοιχειοθετείται και από τον μεγαλύτερο αριθμό ξενοίκιαστων καταστημάτων που διαθέτει.

Το... χρηματιστήριο τιμών της οδού Εγνατία ξεκινά από 17 ευρώ το τμ και μπορεί να φτάσει τα 70 ευρώ αν πρόκειται για κατάστημα που έχει... ζυγό αριθμό και βρίσκεται στο κομμάτι από την Αγίας Σοφίας και μέχρι τη Βενιζέλου. Είναι χαρακτηριστικό πως κατάστημα στο συγκεκριμένο τμήμα της Εγνατίας μισθώθηκε, πρόσφατα, με 70 ευρώ το τμ. Ο λόγος; Πρόκειται για χώρο με μεγάλη εγγύτητα στη στάση του μετρό που θα λειτουργήσει ως κατάστημα υγειονομικού χαρακτήρα, με τον επιχειρηματία να φιλοδοξεί σε σημαντικά κέρδη από τους διερχόμενους από το πολυσύχναστο σημείο.

Και όλα αυτά την ώρα που η μέση τιμή στην Εγνατία κυμαίνεται από 17 έως 25 ευρώ το τμ, όταν στο παρελθόν κυμαινόταν από 30 έως 40 ευρώ και μπορούσε να εκτοξευτεί ακόμη και στα 100 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μεγάλη πλειονότητα των εν δυνάμει ενοικιαστών επιλέγει την Εγνατία για να στήσει επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος και δη καφέ take away, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν σε μικρούς χώρους και δεν χρειάζονται σημαντικές δαπάνες για τη διαμόρφωσή τους. Ζήτηση καταγράφεται και για χώρους που μπορούν να φιλοξενήσουν επιχειρήσεις ένδυσης και υπόδησης.