Skip to main content

Καρπούζι: Γιατί προσγειώθηκε προσωρινά η τιμή του – Την ανιούσα θα πάρει και πάλι τις επόμενες μέρες

Οι λόγοι που οδήγησαν το γλυκό φρούτο του καλοκαιριού να γίνει είδος πολυτελείας με... αλμυρή τιμή - Πώς το δικαιολογούν παραγωγοί και έμποροι

Προσωρινές είναι οι τάσεις αποκλιμάκωσης στην τιμή που παρουσιάζει το φρούτο - πρωταγωνιστής του καλοκαιριού, το καρπούζι.

Η φετινή χρονιά, όπως είναι γνωστό, παρουσίασε πολλές ιδιομορφίες, τόσο στο κόστος παραγωγής όσο και στα κλιματικά δεδομένα, με αποτέλεσμα η τιμή του αγαπημένου γιγάντιου φρούτου να φτάσει σε τσιμπημένες τιμές για τον μέσο καταναλωτή.

Δεν είναι άλλωστε λίγες οι περιπτώσεις που καταναλωτές τον Ιούνιο, αλλά και τον Ιούλιο είδαν τις πρώιμες ποικιλίες καρπουζιού να καβαλάνε ακόμα και το 1 ευρώ/κιλό, καταφεύγοντας σε λύσεις μισού καρπουζιού ή σε τεμαχισμένο προϊόν σε πλαστικές συσκευασίες.

Η είσοδος του Αυγούστου έφερε μια μικρή πτώση στην τιμή που θυμίζει 2022, ωστόσο αυτό φαίνεται πως σύντομα θα αλλάξει.

Δεν αντέχει την κλιματική αλλαγή

Παλαιότερα, ο Ιούνιος ήταν ένας άκρως καλοκαιρινός μήνας. Επικρατούσε η γνώριμη θερινή ξηρότητα, που ευνοούσε την ανάπτυξη φρούτων όπως το καρπούζι. Η συγκομιδή στη συνέχεια έφερνε πρώιμες, μέσες και εν τέλει όψιμες ποικιλίες στο πιάτο του καταναλωτή, ο οποίος απολάμβανε ένα υψηλής ποιότητας, μεγάλης διατροφικής αξίας και οικονομικό φρούτο.

Τα πράγματα όμως άλλαξαν. Όπως λέει στην Voria.gr ο Παναγιώτης Γιλτίδης, παραγωγός καρπουζιού από το Νέο Αγιονέρι Κιλκίς, «ο Ιούνιος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας για τις περισσότερες ποικιλίες. Είναι ο μήνας που θέλουμε ζέστη και ξηρασία. Αυτό όμως φέτος δεν συνέβη καθόλου».

Η «περίοδος μουσώνων» με τις σφοδρότατες βροχοπτώσεις που πέρασε από τη χώρα μας τόσο τον Ιούνιο, όσο και κάποιες μέρες του Ιουλίου, ήταν αρκετή για να δημιουργήσει σοβαρότατες απώλειες στις καλλιέργειες, αλλά και ακαρπία.

Την ίδια ώρα το κόστος παραγωγής, τα λίγα και ακριβά εργατικά χέρια συντελούν στο να φεύγει ακριβά το προϊόν από το χωράφι για να καταλήξει επιβαρυμένο στον πάγκο ή στο ράφι για τον καταναλωτή.

Η μείωση της τιμής σύμφωνα με τον κ. Γιλτίδη ήρθε την τρέχουσα περίοδο λόγω του λεγόμενου «ξεσκαρταρίσματος» που κάνουν οι παραγωγοί.

«Στις αρχές Αυγούστου δίνουμε ό,τι απέμεινε από τις ποικιλίες που έχουμε αυτήν την περίοδο. Αυτός είναι και ο λόγος που δίνεται φτηνά το καρπούζι τώρα. Όταν θα αρχίσουν οι όψιμες ποικιλίες που είναι και λιγότερες από πλευράς ποσότητας, οι τιμές θα πάρουν δυστυχώς την ανιούσα», επισημαίνει ο παραγωγός.

Οι τιμές

Όπως είναι ήδη γνωστό, οι τιμές του καρπουζιού στην παρούσα φάση βρίσκονται σε επίπεδα κάτω του ενός ευρώ, κινούμενες στα 0,75 με 0,80 ευρώ το κιλό κατά βάση.

Αναφορικά με τις τιμές παραγωγού, αυτές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ποικιλία που αγοράζει σε τιμή χονδρικής ένας προμηθευτής.

Για παράδειγμα τα μικρά καρπούζια, τύπου βαρέλα, πωλούνται από 0,29 ευρώ το κιλό από τους παραγωγούς, τα Florida από 0,32 ευρώ το κιλό, τα Samantha κατηγορίας Γ’ από 0,35 ευρώ το κιλό, ενώ στα στρόγγυλα καρπούζια Bostana η τιμή ξεπερνά τα 0,50 ευρώ το κιλό.

Στα δημοφιλή τελευταία άσπορα καρπούζια η τιμή αγγίζει πια τα 0,65 ευρώ/κιλό, ενώ για το μίνι βιολογικό καρπούζι ο προμηθευτής θα πρέπει να βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού η τιμή πάει πάνω από το 1,30 ευρώ ανά κιλό.

Ελλείψεις αλλά και λίγη ζήτηση

«Ζούμε σε μια εποχή που λέμε ευτυχώς που δεν έχει δουλειά, γιατί δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε».
Με αυτή τη φράση ο πρόεδρος του Εμπόρων της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης  Γιάννης Χαραλαμπίδης, συνοψίζει στη Voria.gr την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά των φρούτων και των λαχανικών μέσα στον Αύγουστο.

Οι τιμές βρίσκονται σταθερά σε υψηλά επίπεδα και τα πράγματα δείχνουν πως θα δυσκολέψουν μετά τη θερινή περίοδο, ωστόσο η ζήτηση είναι χαμηλή, αφού τα κόστη για τα περισσότερα προϊόντα είναι δυσθεώρητα.

«Μιλάμε για τετραπλασιασμό του κόστους παραγωγού, ενώ καλλιεργητικά η χώρα μας δεν έχει μια σταθερότητα, οπότε τα τρόφιμα και ειδικά τα οπωρολαχανικά παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση στην τιμή. Μπορεί μια χρονιά να υπάρχει επάρκεια σε ένα είδος, αλλά την επόμενη να έχουμε έλλειψη», σημειώνει ο κ. Χαραλαμπίδης.

Όσον αφορά τα καρπούζια, ο πρόεδρος των εμπόρων λέει ότι στο δικαιολογημένο υψηλό κόστος παραγωγού, έρχονται να προστεθούν ακριβότερες συσκευασίες, αλλά και υψηλότερα οδοιπορικά, αφού οι περισσότερες ποσότητες έρχονται από τις νότιες περιοχές της χώρας, όπως η Ηλεία.

«Η πολιτεία που θα μπορούσε να κατευνάσει τις τιμές, έχει από τη μία το 13% ΦΠΑ, ενώ στη δική μας την αγορά όσοι μπαίνουν για να αγοράσουν πληρώνουν κόστος εισόδου για κάθε φορά που έρχονται και παράλληλα υπάρχει συζήτηση για αυξήσεις στα ενοίκια των καταστημάτων των εμπόρων. Αντιλαμβάνεστε πως όταν υπάρχει μια τέτοια κατάσταση, οι τιμές σε όλα τα προϊόντα δεν θα μπορέσουν να συγκρατηθούν», καταλήγει ο κ. Χαραλαμπίδης.