Skip to main content

Καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση των οροθετικών γυναικών

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει συνολικά 70.000 ευρώ στους προσφεύγοντες για ηθική βλάβη

To Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδικάζει την Ελλάδα, 12 χρόνια μετά, για την υπόθεση αποκάλυψης των προσωπικών δεδομένων οροθετικών γυναικών την περίοδο που υπουργός Υγείας ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος και υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Τον Απρίλιο του 2012 συνελήφθησαν 32 οροθετικές γυναίκες, οι οποίες διώχθηκαν για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος με βάση την υγειονομική διάταξη 39Α. Τις κατηγόρησαν ότι είχαν την πρόθεση να μολύνουν πελάτες τους ως εκδιδόμενες και με εισαγγελική παραγγελία, τα ονόματα και οι φωτογραφίες του δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Στη σημερινή απόφαση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ομόφωνα ότι υπήρξαν δύο παραβιάσεις:

  • Παραβίαση του άρθρου 8 (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου, όσον αφορά δύο προσφεύγοντες, λόγω των αιματολογικών εξετάσεων στις οποίες είχαν κληθεί να υποβληθούν. Το Δικαστήριο έκρινε ότι οι αιμοληψίες ισοδυναμούσαν με παρέμβαση στην ιδιωτική τους ζωή. Ειδικότερα, η Δικαστήριο σημείωσε ότι καμία από τις διατάξεις που επικαλέστηκε η Κυβέρνηση δεν ήταν ικανή να δικαιολογήσει μια ιατρική επέμβαση είτε αυτή διενεργείται από αστυνομικούς είτε από γιατρούς, όπως αυτή που επιβλήθηκε στους προσφεύγοντες.
  • Παραβίαση του άρθρου 8 (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τέσσερα άτομα, λόγω της δημοσίευσης των στοιχείων τους. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η δημοσίευση αυτή ισοδυναμούσε με δυσανάλογη επέμβαση στο δικαίωμά τους για σεβασμό της ιδιωτικής ζωής. Τα ονόματα των προσφευγόντων αυτών και φωτογραφίες και η πληροφορία ότι ήταν οροθετικοί, είχαν δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα της Αστυνομίας και μεταδόθηκαν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, και ο εισαγγελέας δεν είχε επιχειρήσει να εξακριβώσει αν άλλα μέτρα, ικανά να εξασφαλίσουν μικρότερη έκθεση των προσφευγόντων στα μέσα ενημέρωσης, θα μπορούσαν να να είχαν ληφθεί στην περίπτωσή τους.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει συνολικά 70.000 ευρώ στους προσφεύγοντες για ηθική βλάβη.