Skip to main content

Καταγγελίες εργαζομένων του ΙΓΜΕ κατά Σταθάκη και επιστολή σε Βούτση

Τι καταγγέλλουν εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο, για την αντικατάστασή του από το ΕΑΓΜΕ - «Ουσιαστικά καταργούν το παράρτημα στη Θεσσαλονίκη»

Σε βαριές καταγγελίες κατά της κυβέρνησης και κυρίως του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, προβαίνουν οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ, μετά την ψήφιση χθες του «νομοσχεδίου-εκτρώματος», όπως το αποκαλούν, που αντικαθιστά το ερευνητικό Ινστιτούτο με την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ).

Όπως λένε, ο υπουργός ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για το ΙΓΜΕ και «κυριολεκτικά βάζει ταφόπλακα», μετατρέποντας τους εργαζόμενους ερευνητές της Γεωλογίας σε Δημοσίους Υπαλλήλους και το ΙΓΜΕ σε ΕΑΓΜΕ, που θα είναι μία Αρχή όπως οι υπόλοιπες, αντί για Ερευνητικό Ινστιτούτο, όπως ήταν από το 1952 έως σήμερα. 

«Πλέον, έχουν πέσει οι μάσκες και διαφαίνεται άμεσος ο κίνδυνος το ΙΓΜΕ ως ΝΠΔΔ (αντί ΝΠΙΔ που λειτουργούσε έως σήμερα) να μη μπορεί να εκτελέσει τα ερευνητικά έργα εκατομμυρίων ευρώ που του έχουν ανατεθεί για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών λόγω απουσίας κανονισμού λειτουργίας και δομής ως ΝΠΔΔ», τονίζουν.

Επιλέον, καταγγέλλουν ότι «η τοποθέτηση σημαντικού αριθμού δικών του ατόμων σε υψηλά αμοιβόμενες θέσεις με θητεία (σημαίνει ότι πρέπει να αποζημιωθούν όταν φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία), όπως σύμβουλοι και παρασύμβουλοι, σε πλήθος εργαζομένων που μόλις πλησιάζει τους 200 για όλη την Ελλάδα, θα επιβαρύνει σημαντικά τον προϋπολογισμό της ΕΑΓΜΕ και θα δημιουργήσει πρόβλημα στον προϋπολογισμό της».

Όλα αυτά, εξηγούν, «γίνονται για να μην επιστρέψει το ΥΠΕΝ τα αναδρομικά των υπαλλήλων που περικόπηκαν από τους μισθούς τους παράνομα (σύμφωνα με απόφαση του ΣΤΕ) και που έχουν επιστραφεί σε υπαλλήλους άλλων φορέων».

Καταγγέλλουν, ακόμη, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι «με τις συνθήκες απραξίας που επιβάλλει στο ΙΓΜΕ για τουλάχιστον 6 μήνες, στρώνει το χαλί για την ουσιαστική κατάργηση της Ερευνας του ΙΓΜΕ και της μετατροπής του σε μία Αρχή που θα βάζει σφραγίδες στο ΥΠΕΝ δυναμικότητας έως 15 ατόμων από 200 που είναι σήμερα».

«Ουσιαστικά καταργούν το παράρτημα στη Θεσσαλονίκη»

Σύμφωνα με τον Μιλτιάδη Νυμφόπουλο, πρόεδρο των Εργαζομένων ΙΓΜΕ Κεντρικής Μακεδονίας, το παράρτημα της Θεσσαλονίκης, που επί υπουργίας Βάσως Παπανδρέου (2001-2004) διέθετε 120 άτομα δυναμικό και σήμερα μόλις 12, κινδυνεύει με... λουκέτο. «Για την περιοχή της Μακεδονίας, που έχει το πρώτο σε δυναμικότητα Παράρτημα του ΙΓΜΕ στη Θεσσαλονίκη, με αυτόν τον νόμο δίνεται η δυνατότητα για την ουσιαστική κατάργησή του», λέει ο κ. Νυμφόπουλος, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «αντισυνταγματικό, αντιεργατικό και αντιερευνητικό».

Προαναγγέλλουν, τέλος, κινητοποιήσεις, επισημαίνοντας ότι θα αγωνιστούν «για να ανατρέψουν στην πράξη αυτό το νομοσχέδιο, ώστε να δημιουργηθεί ξανά ένα Ινστιτούτο αντάξιο της Ιστορίας του προς όφελος της Ελληνικής Κοινωνίας, της Πολιτείας και της Εθνικής Οικονομίας της Πατρίδας μας».

Επιστολή σε Βούτση

Εξάλλου, το Συνδικάτο Εργαζομένων του ΙΓΜΕ απέστειλε χειρόγραφη επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, τονίζοντας:

«Οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ καταγγέλλουμε την εγκληματική ενέργεια του υπουργού ΠΕΝ κ. Σταθάκη με την ψήφιση του νομοσχεδίου που βάζει οριστικά ταφόπλακα στον μοναδικό φορέα με μακρά ιστορία στη γεωολογική έρευνα της χώρας με τεράστια συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη.

Η μετατροπή του σε απλό ελεγκτικό μηχανισμό που αφαιρεί τη δυνατότητα της βασικής εφαρμοσμένης έρευνας που έχει ανάγκη ο τόπος.

Οι εργαζόμενοι θα αγωνιστούν για να ανατρέψουν αυτό το νομοσχέδιο ώστε να δημιουργηθεί ξανά ένα Ινστιτούτο αντάξιο της ιστορίας του».