Skip to main content

Κοίμηση της Θεοτόκου: Η μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης στις Παναγίες της Ελλάδας

Επίκεντρο των εκδηλώσεων για τη βόρεια Ελλάδα αποτελεί η Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο - Πλήθος πιστών στην Τήνο, στην Εκατονταπυλιανή της Πάρου, στην Εικοσιφοίνισσα Παγγαίου

Η Παναγιά η Βρεφοκρατούσα, η Γλυκοφιλούσα, η Μεγαλόχαρη, η Κυρά, η Ελεούσα, η Θεοσκέπαστη, η Φανερωμένη, η Βατοπεδινή, η Μηχανιώτισσα, το ιερότερο πρόσωπο της Ορθοδοξίας γιορτάζει σήμερα και οι πιστοί κλείνουν ευλαβικά το γόνυ και προσεύχονται στη χάρη της. 

Η Κοίμηση της Θεοτόκου,  αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης και στην Ελλάδα τιμάται από τη μία άκρη ως την άλλη με ιδιαίτερη λαμπρότητα, κατάνυξη και ευλάβεια.

Στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου περιλαμβάνει κατά πρώτο λόγο το θάνατο και την ταφή της Παναγίας και κατά δεύτερο, την ανάσταση και τη μετάστασή της στους ουρανούς

Επίκεντρο των εκδηλώσεων για άλλη μια χρονιά αποτελεί για τη βόρεια Ελλάδα η Μονή της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο. Στην Καστανιά Ημαθίας βρίσκονται ήδη από χθες εκατοντάδες προσκυνητές από όλη τη χώρα, για να ασπαστούν την εικόνα της Παναγίας Σουμελά, που αποτελεί σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού. 

Image

 

«Η φετινή εκδήλωση στέλνει ένα μήνυμα ενότητας και αγάπης στον απανταχού Ελληνισμό και το μήνυμα αυτό, από τα καμπαναριά της Σουμελιώτισσας θα ενωθεί με τους ήχους της καμπάνας του μοναστηριού της Παναγίας Σουμελά στον αλησμόνητο Πόντο, όπου θα λειτουργήσει ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και θα ακουστεί έτσι για μια φορά ακόμα ότι Ποντιακός Ελληνισμός είναι ζωντανός και συνεχίζει δίνοντας το παρόν ως αδιάσπαστο μέλος του συνόλου του Ελληνισμού», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν το «Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα» και το Σωματείο «Παναγία Σουμελά».

Η Θεία Λειτουργία και το Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο θα τελεστούν το πρωί προεξάρχοντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα. 

Θα ακολουθήσει λιτανεία της εικόνας και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με μουσική και χορευτικά συγκροτήματα, ενώ την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης και θα παραστούν βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου. 

Η καρδιά του ποντιακού ελληνισμού θα χτυπά ταυτόχρονα και στην Τραπεζούντα, όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος θα τελέσει Θεία Λειτουργία στην ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελάς, στο όρος Μελά. Η κωλυσιεργία των τουρκικών αρχών να στείλουν έγκαιρα τη γραπτή άδεια για τη Λειτουργία, προκάλεσε μια αιχμηρή δήλωση του κ. Βαρθολομαίου και αποθάρρυνε κάπιους προσκυνητές από την Ελλάδα να βρεθούν σήμερα στον Πόντο. Η θετική απάντηση του νομάρχη Τραπεζούντας έφτασε το μεσημέρι της Παρασκευής και ο Πατριάρχης με την ακολουθία του βρίσκονται από τη Δευτέρα στην Τραπεζούντα. 

Εκατοντάδες Έλληνες ποντιακής καταγωγής, από τη βόρεια Ελλάδα, αλλά κι ακόμη από την Αμερική και την Αυστραλία, ανηφόρισαν στο όρος Μελάς για να προσκυνήσουν τη χάρη της Παναγίας και να επισκεφτούν το ιστορικό μοναστήρι με την υπερχιλιετή ιστορία. 

Image

 

 

Διπλός ο εορτασμός στην Τήνο - Βουλιάζει από προσκυνητές η Πάρος

Πλημμυρίζει από πιστούς και αυτόν τον Δεκαπενταύγουστο η Τήνος, το νησί που σήμερα γιορτάζει  την Κοίμηση της Θεοτόκου και τον τορπιλισμό του καταδρομικού «Έλλη», ανήμερα της εορτής της Παναγίας το 1940 από το ιταλικό υποβρύχιο «Ντελφίνο».

Η Θεία Λειτουργία θα τελεστεί στον Ναό Ευαγγελίστριας, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Σύρου και Τήνου κ. Δωροθέου Β’ και παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Στη συνέχεια οι επίσημοι θα κατευθυνθούν στο λιμάνι και θα ρίξουν στεφάνια στο σημείο όπου βυθίστηκε η «Έλλη», ενώ κανονιοβολισμοί θα ακούγονται σε όλο το νησί, προερχόμενοι από το «Κανονάκι της Έλλης» που σώθηκε από το κουφάρι του καραβιού και συντηρήθηκε.

Θα ακολουθήσει η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας, που θα μεταφέρεται από άντρες του Πολεμικού Ναυτικού και θα την συνοδεύουν οι μπάντες του Πολεμικού Ναυτικού και του Δήμου Τήνου οι οποίες θα παιανίζουν πένθιμα εμβατήρια, τιμητικά αγήματα, αρχιερείς και πλήθος κόσμου.

Image

 

Ο Ναός της Ευαγγελίστριας στην Τήνο ανεγέρθηκε στο σημείο όπου στις 30 Ιανουαρίου 1823 βρέθηκε η εικόνα του Ευαγγελισμού μετά το όραμα της μοναχής Πελαγίας. Η Παναγία της Τήνου είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις θυσίες της πατρίδας μας για ελευθερία, ενώ η εύρεση της εικόνας θεωρήθηκε από τους Έλληνες οπλαρχηγούς του 1821 συμβολική για την πορεία του αγώνα.

Πόλο έλξης χιλιάδων προσκυνητών αποτελεί και η εντυπωσιακή εκκλησία της Παναγίας Εκατονταπυλιανής στο λιμάνι της Παροικιάς στην Πάρο. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με την περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας και θα ακολουθήσει πανηγύρι με μουσική και χορό, ενώ την ίδια ώρα δεκάδες καϊκια με αναμμένες δάδες θα κάνουν τη νύχτα μέρα στο λιμάνι της γραφικής Νάουσας. 

Image

 

Η Παναγιά Εκατονταπυλιανή είναι από τα πιο σπουδαία παλαιοχριστιανικά μνημεία της ορθοδοξίας, αφού χτίστηκε το 326 από την Αγία Ελένη και ολοκληρώθηκε τον 6ο αι. από τον Ιουστινιανό. Η παράδοση θέλει την εκκλησία να έχει 99ορατές πύλες, ενώ η 100η δεν φαίνεται και θα αποκαλυφθεί όταν οι Έλληνες πάρουν την Πόλη.

Χιλιάδες επισκέπτες και φέτος στην Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσας

Πιστοί από τη Μακεδονία και τη Θράκη συρρέουν σήμερα στη Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας στο Παγγαίο, ένα ιστορικό μοναστήρι με μεγάλη σημασία, καθώς αποτελεί την παλαιότερη εν ενεργεία μονή στη Ελλάδα και την Ευρώπη. Βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων, σε μια κατάφυτη με δέντρα περιοχή, και είναι γυναικείο μοναστήρι που φιλοξενεί 25 περίπου μοναχές.

Image

 

Η Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας βρίσκεται στο Νομό Καβάλας, στα όρια με το Νομό Σερρών, αλλά υπάγεται διοικητικά στη Μητρόπολη Δράμας. Σύμφωνα με την παράδοση, η μονή ιδρύθηκε στα μέσα του 5ου αιώνα από τον τότε επίσκοπο Φιλίππων Σώζοντα. Στην πραγματικότητα όμως πρώτος επίσημος κτήτοράς της θεωρείται ο άγιος Γερμανός από την Παλαιστίνη, ένας από τους φωτιστές των Σλάβων τον 9ο αιώνα. 

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Αλεξανδρούπολη

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, βρίσκεται στο Έβρο και θα παραστεί στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον μητροπολιτικό ναό Αγίου Νικολάου στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης Άνθιμος Β΄.