Skip to main content

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο

Το πρωί τελέστηκαν Όρθρος και Θεία Λειτουργία και μέχρι το απόγευμα οι πιστοί θα προσκυνούν την εικόνα της Παναγίας Σουμελά, που αποτελεί σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού

Με την προσέλευση εκατοντάδων προσκυνητών στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας ξεκίνησαν σήμερα οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου.

Το πρωί τελέστηκαν Όρθρος και Θεία Λειτουργία και μέχρι το απόγευμα οι πιστοί θα προσκυνούν την εικόνα της Παναγίας Σουμελά, που αποτελεί σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού.

Στις 6 το απόγευμα θα γίνει η υποδοχή των ιερών εικόνων του Αγίου Ιωάννου του Βαζελώνος και του Αγίου Γεωργίου του Περιστερεώτα και θα ακολουθήσει ο Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός και λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν το «Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα» και το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» που διοργανώνουν το προσκύνημα ως «συνέχεια της Eθνικό-θρησκευτικής παράδοσης του Ελληνισμού στον Αλησμόνητο Πόντο», η φετινή εκδήλωση «στέλνει ένα μήνυμα ενότητας και αγάπης στον απανταχού Ελληνισμό και το μήνυμα αυτό, από τα καμπαναριά της Σουμελιώτισσας θα ενωθεί με τους ήχους της καμπάνας του μοναστηριού της Παναγίας Σουμελά στον αλησμόνητο Πόντο, όπου θα λειτουργήσει ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και θα ακουστεί έτσι για μια φορά ακόμα ότι Ποντιακός Ελληνισμός είναι ζωντανός και συνεχίζει δίνοντας το παρόν ως αδιάσπαστο μέλος του συνόλου του Ελληνισμού».

Οι εκδηλώσεις της σημερινής ημέρας θα κλείσουν το βράδυ με καλλιτεχνικό πρόγραμμα, μετά και τα αποκαλυπτήρια προτομών του Μακαριστού Μητροπολίτου Δράμας κυρού Παύλου και του Μακαριστού Αρχιμανδρίτη Πέτρου Θεοφύλακτου, πρώτου Ηγουμένου της εν Βερμίω Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελάς.

Στις εκδηλώσεις του διημέρου θα παραστούν εκπρόσωποι της εκκλησίας, της πολιτείας, των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας, της περιφερειακής και δημοτικής αυτοδιοίκησης, ποντιακών σωματείων και πολιτιστικών συλλόγων, καθώς και λοιπών φορέων.

Των Ιερών Ακολουθιών προεξάρχει o Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμων.

Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στις εκδηλώσεις της 15ης Αυγούστου ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, και θα παραστούν βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων.

φωτογραφία αρχείου