Skip to main content

Τι είναι η εκπαίδευση STEM και γιατί είναι χρήσιμη;

Τα αναπτυσσόμενα επαγγέλματα μέσα στην επόμενη δεκαετία θα απαιτήσουν υπόβαθρο σε γνώσεις τεχνολογίας, μηχανικής, και μαθηματικών.

Όλα ξεκίνησαν το 2009 στις ΗΠΑ όταν ο πρόεδρος Ομπάμα έδωσε το σύνθημα “Educate to Innovate” (εκπαιδεύστε για να καινοτομήσουμε). Η εκστρατεία αυτή είχε σκοπό να αλλάξει τον τρόπο που διδάσκονται οι θετικές επιστήμες, η τεχνολογία, η μηχανική και τα μαθηματικά (STEM).

Σήμερα, τo STEM αποτελεί οικονομική επιταγή για την Αμερική, καθώς τα αναπτυσσόμενα επαγγέλματα μέσα στην επόμενη δεκαετία θα απαιτήσουν τουλάχιστον κάποιο υπόβαθρο σε γνώσεις τεχνολογίας, μηχανικής, και μαθηματικών. Στην Ευρώπη, αντίστοιχα, υπολογίζεται ότι πάνω από 800.000 θέσεις εργασίας που σχετίζονται με τεχνολογίες θα παραμένουν κενές ως τα τέλη του 2020, λόγω του διαφαινόμενου χάσματος τεχνολογικών δεξιοτήτων. Παράλληλα, σε όλο τον κόσμο, εκπαιδευτικά ιδρύματα υιοθετούν την προσέγγιση STEM σε όλες τις βαθμίδες, από το νηπιαγωγείο μέχρι και την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το STEM εμπλέκει τρεις βασικούς στόχους:  

Την εφαρμογή των αρχών της διερευνητικής μάθησης.

Τη σύνδεση με τον πραγματικό κόσμο, όπου το παιδί θέτει ή/και να απαντάει σε ερωτήματα που σχετίζονται με τη ζωή του και τον κόσμο στον οποίο ζει.

Την καλλιέργεια δεξιοτήτων του 21ου αιώνα, όπως η συνεργασία, η αποτελεσματική χρήση της τεχνολογίας, η επικοινωνία, η προσωπική και κοινωνική υπευθυνότητα, ο επαγγελματικός προσανατολισμός.

Το Κολλέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης υιοθετεί την προσέγγιση STEM τόσο μέσα στην τάξη, με ενότητες που βασίζονται στην διερευνητική μάθηση, όσο και έξω από αυτή, σε πλαίσιο ομίλων και εξωδιδακτικών δραστηριοτήτων. Προσφέρει στους μαθητές τόσο τις γνώσεις όσο και την ευκαιρία να τις εφαρμόσουν, καλλιεργώντας δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να επιτύχουν και να προσαρμοστούν σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Μέσα από συνεργασίες όπως αυτή με την φοιτητική ομάδα ΙΕΕΕ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Ξάνθης, οι μαθητές του Ανατόλια συμμετέχουν σε μια σειρά από Webinars, μαθαίνουν για το επάγγελμα του μηχανικού και έρχονται σε επαφή με ψηφιακά εργαλεία που χρησιμοποιούνται σήμερα για την 3D σχεδίαση, τον προγραμματισμό  και την προσομοίωση συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας. Τους δίνεται επίσης η δυνατότητα να εφαρμόζουν τις γνώσεις τους, συμμετέχοντας σε διεθνείς διαγωνισμούς STEM, όπως ο διαγωνισμός F1 in schools που αποτελεί προσομοίωση της Φόρμουλα 1, τον διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Ακαδημίας CanSat, στο πλαίσιο του οποίου οι μαθητές κατασκευάζουν και εκτοξεύουν έναν μικροδορυφόρο. και τον διαγωνισμό STEM STARS- International Science and Engineering Fair, οπού σχεδιάζουν λύσεις για καθημερινά προβλήματα του τόπου τους.

Επιστέγασμα όλων των ενεργειών STEM του Ανατόλια αποτελεί και το υπερσύγχρονο κτίριο επιστημών Anna Papageorgiou STEM Center, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 2020.

Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα STEM του Κολλεγίου Ανατόλια στο http://anatolia.edu.gr/stem.