Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020
x

ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΟΙ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΜΩΝ ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών συζήτησε με τον ΓΓ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας το πρόβλημα με τους δασμούς στην κομπόστα ροδάκινου

Επίσκεψη στα γραφεία της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος στη Νάουσα πραγματοποίησε χθες Τρίτη ο Γρ. Δημητριάδης, ΓΓ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, συνοδευόμενος από στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών. Εκεί συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ένωσης ο Κων. Αποστόλου και με το σύνολο των μελών της.

Στην συνάντηση, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι δυο πλευρές συζήτησαν διεξοδικά την τρέχουσα κατάσταση, αλλά και τις προοπτικές επίλυσης του προβλήματος με τους δασμούς των ΗΠΑ στην κομπόστα ροδάκινου.

Από πλευράς ΕΚΕ, όπως αναφέρεται στην ίδια ενημέρωση, τονίστηκε το μέγεθος του προβλήματος αφού εξαγωγές αξίας περίπου 50 εκατ. δολαρίων στις ΗΠΑ καθίστανται απαγορευτικές με τον συνολικό δασμό να φθάνει στο 43%. Ζητήθηκε η άμεση ακύρωση των πρόσθετων δασμών του 25% και εναλλακτικά η αναστολή εφαρμογής τους για τα προϊόντα που έχουν ήδη παραχθεί με προδιαγραφές εξαγωγής τους στις ΗΠΑ.

Ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν μέχρι σήμερα γίνει στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος και διαβεβαίωσε τα μέλη της ΕΚΕ για τη «συνεχή υποστήριξη της θέσης τους σε κάθε κατεύθυνση (ΗΠΑ - ΕΕ)».

Εκτίμησε ότι με την αναμενόμενη απόφαση του ΠΟΕ σε βάρος των ΗΠΑ για την επιδότηση των αεροσκαφών Boeing θα δοθεί ουσιαστικά η δυνατότητα διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ – ΗΠΑ. «Σε αυτές η ακύρωση των δασμών για τα προϊόντα των μελών της ΕΚΕ είναι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης», είπε.

Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε στη συνέχεια ότι «η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι το πρόβλημα της βιομηχανίας σήμερα, είναι και πρόβλημα των παραγωγών και συνακόλουθα του συνόλου της τοπικής μας οικονομίας αύριο».

Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης και οι εξελίξεις που προκύπτουν από το Brexit, οι σχέσεις με τις αγορές της MERCOSUR αλλά και γενικότερα οι ενέργειες που υποστηρίζουν τις εξαγωγές της κομπόστας.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ