Skip to main content

Πρόεδρος Κονσερβοποιών: Οικονομικό πλήγμα στις εξαγωγές - Κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας σημείωσε ότι ο πόλεμος και η ακρίβεια πλήττουν και την ελληνική κονσερβοποιία.

Ο πόλεμος και η ακρίβεια πλήττουν και την ελληνική κονσερβοποιία, έναν κλάδο αποκλειστικά εξαγωγικό σημείωσε μιλώντας στον Focus FM 103,6 ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας, Κώστας Αποστόλου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κομπόστες, χυμοί και κατεψυγμένα προϊόντα φρούτων, κυρίως ροδάκινου, στο σύνολό τους, στο 99% εξάγονται από τη χώρα μας, με την εσωτερική κατανάλωσή της παραγωγής να ανέρχεται μόλις στο 1%. Αξίζει να σημειωθεί ότι, το σύνολο των εξαγωγών φθάνει τα 400 εκατ. ευρώ.

Οι μόνιμοι και εποχιακοί εργαζόμενοι στις βιομηχανίες αυτές, όπως ανέφερε, είναι περισσότεροι από 10.000 ενώ τα φρούτα προέρχονται από περισσότερες από 12.000 αγροτικές οικογένειες.

«Κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου προσθέτοντας ωστόσο ότι ο κλάδος δεν πλήττεται μόνο από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

«Από τον περασμένο Σεπτέμβρη, Οκτώβρη και μετά είχαμε θεαματικές αυξήσεις κόστους σε όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε» σημείωσε συμπληρώνοντας ότι καταγράφηκε αύξηση 60% ήδη από το Νοέμβριο στο κουτί της κονσέρβας, χωρίς να υπάρχει καμία χρονική συσχέτιση με τον πόλεμο. Όσον αφορά το ενεργειακό κόστος υπογράμμισε ότι «από το καλοκαίρι και μετά είχαμε συνεχείς αυξήσεις, τώρα ήρθε η κορύφωση, τριπλασιάστηκε το κόστος» ενώ πρόσθεσε ότι έχει ακριβύνει και η ζάχαρη.

«Χρειάζεται άμεσα στήριξη και παρεμβάσεις από την πολιτεία καθώς το κόστος παραγωγής από τους ανταγωνιστές μας σε άλλες χώρες είναι πολύ μικρότερο» τόνισε ο κ. Αποστόλου.