Skip to main content

Κορωνοϊός - Εμβολιασμός παιδιών: Οι απαντήσεις στους προβληματισμούς των γονιών

Τι προβληματίζει τους ειδικούς για τα παιδιά που θα προσβληθούν από κορωνοϊό - Πάνω από 150 παιδιά έχουν νοσηλευτεί από την έναρξη της πανδημίας

Περίπου 20 μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς και με τη χώρα να βρίσκεται στο κόκκινο από το στέλεχος Δέλτα του κορωνοϊού, ειδικοί αλλά και η κυβέρνηση απευθύνουν συνεχώς εκκλήσεις για εμβολιασμό της εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς και αυτός ο χειμώνας προμηνύεται δύσκολος λόγω της πανδημίας. Την ίδια ώρα προβληματισμένοι εμφανίζονται γονείς - ακόμα και αυτοί που έχουν εμβολιαστεί - για το εάν πρέπει να προχωρήσουν σε εμβολιασμό των παιδιών τους.

Στη χώρα μας εδώ και περίπου ένα μήνα έχει ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμού για τα ραντεβού των παιδιών ηλικίας 12 – 15 ετών και από τα μέσα Ιουλίου για τις ηλικίες 15 – 17 ετών με το εμβόλιο της Pfizer (μεθοδολογίας του MRNA), το οποίο εντός της εβδομάδας αναμένεται να πάρει την πλήρη έγκριση από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

«Θα μολυνθούν πάρα πολλά παιδιά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς»

Καμπανάκι κινδύνου για τις ημέρες που θα ακολουθήσουν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς έκρουσε ο παιδίατρος, επιστημονικός συνεργάτης της Παιδοπνευμονολογικής Μονάδας της Γ´ Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ, μέλος του ΔΣ του ΙΣΘ και της Παιδιατρικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδας, Νίκος Καρανταγλής. Μιλώντας στη Voria.gr εξήγησε ότι «αυτοί που θα κινδυνέψουν πολύ το επόμενο διάστημα λόγω του μη εμβολιασμού των παιδιών, θα είναι οι γονείς και οι παππούδες τους».

«Θα δούμε κόσμο να ταλαιπωρείται και κόσμο να πεθαίνει επειδή τα παιδιά θα φέρουν τον ιό από το σχολείο. Σε λίγες μέρες πάρα πολλά παιδιά θα εκτεθούν και θα μολυνθούν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Ήδη μια πρώτη εικόνα είχαμε σε αρκετές κατασκηνώσεις το καλοκαίρι. Όταν τα παιδιά βρέθηκαν μαζί, ο ιός μεταδόθηκε εύκολα καθώς δεν γίνεται να κρατήσουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας. Εκεί τα παιδιά πέρασαν τη νόσο, τα περισσότερα καλά, αλλά γύρισαν σπίτι και μετέφεραν τη νόσο σε μπαμπάδες και μαμάδες ανεμβολιάστους», σημείωσε. Ο κ. Καρανταγλής τόνισε ότι είναι κρίμα να δούμε ανθρώπους να χάνονται «γιατί, τώρα, έχουμε το όπλο του εμβολίου με το οποίο μπορείς να κλείσεις ραντεβού αύριο».

Πάνω από 150 παιδιά έχουν νοσηλευτεί με κορωνοϊό

Στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης από την έναρξη της πανδημίας έως σήμερα έχουν νοσηλευτεί πάνω από 150 παιδιά (από νεογνά έως έφηβοι). Σύμφωνα με τον κ. Καρανταγλή, άλλα από αυτά νοσηλεύτηκαν επειδή είχαν συμπτώματα, άλλα επειδή ήταν πολύ μικρά και υπήρχε μια μεγαλύτερη προσοχή και κάποια λίγα που νόσησαν βαριά.

«Τα παιδιά σε γενικές γραμμές δεν νοσούν βαριά. Υπολογίζεται ότι στους 100 που θα νοσήσουν, περίπου οι 15 θα είναι παιδιά. Τώρα που θα ανοίξουν τα σχολεία το ποσοστό αυτό θα είναι λίγο μεγαλύτερο. Το ποσοστό αυτών που μπαίνουν στο νοσοκομείο είναι πολύ πολύ μικρό, τα πιο πολλά είναι στο σπίτι με στενή παρακολούθηση τηλεφωνική. Αλλά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις», σημειώνει ο παιδίατρος, επιστημονικός συνεργάτης της Παιδοπνευμονολογικής Μονάδας της Γ´ Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ. Μια από αυτές τις εξαιρέσεις ένα παιδί μόλις 14 ετών χωρίς υποκείμενο νόσημα όπου νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο εδώ και τρεις μήνες. «Είναι ένας περίεργος ιός που κάποιους ανθρώπους τους κουράζει και τους ρημάζει», υπογράμμισε.

Διαβάστε: Συγκλονιστική ανάρτηση Μαγιορκίνη:Οι βλάβες σε πνεύμονες ανηλίκων λόγω κορωνοϊού

Τι προβληματίζει τους ειδικούς για τα παιδιά που θα προσβληθούν από κορωνοϊό

Δύο είναι τα πράγματα που προβληματίζουν τους γιατρούς για τα παιδιά σύμφωνα με τον κ. Καρανταγλής. Πρόκειται για το long covid σύνδρομο, δηλαδή ενώ περνούν την αρρώστια όχι βαριά αλλά τους μένει μια κόπωση και μια αδυναμία για πολύ καιρό μετά και για μια επιπλοκή που λέγεται πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο, όπου κάποια από τα παιδιά 2-3 εβδομάδες μετά τη νόσηση κάνουν μια αγγειοπάθεια και δυσκολεύονται και χρειάζονται νοσηλεία και φάρμακα. «Όταν τα περιστατικά στα παιδιά ήταν λίγα ήταν σπάνια και αυτή η ανεπιθύμητη παρενέργεια αλλά όταν τα παιδιά αυτά που θα νοσήσουν θα γίνουν περισσότερα - γιατί από τον Οκτώβριο θα εκτεθούν στον ιό – αυτό σημαίνει ότι θα αφορά πολλούς ανθρώπους, θα είναι πιο πολλά τα νούμερα», τόνισε ο παιδίατρος.

Όπως έχει εξηγήσει πάντως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών η σύσταση για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών βασίστηκε σε επιδημιολογικά και κλινικά κριτήρια της χώρας μας και στοχεύει στην προστασία της υγείας των ίδιων των παιδιών καθώς και στην επαναφορά τους στην εκπαιδευτική διαδικασία δια ζώσης, στις κοινωνικές τους δραστηριότητες και τέλος στην προστασία των ευάλωτων ατόμων του οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντός τους.

Οι προβληματισμοί των γονιών

Καθημερινά είναι τα τηλεφωνήματα που δέχονται οι παιδίατροι από γονείς που ρωτούν για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού. Στην επικοινωνία τους με τους παιδιάτρους, οι γονείς ακόμα και αυτοί που έχουν εμβολιαστεί, μεταφέρουν την ανησυχία τους για το εμβόλιο. «Μας αναφέρουν ότι είναι πολύ καινούργιο εμβόλιο και ότι ενώ οι ίδιοι εμβολιάστηκαν, για το παιδί το σκέφτονται. Λόγω του αριθμού των ανθρώπων που εμβολιάστηκαν παγκόσμια ξέρουμε για τα παιδιά 12 -17 χρονών ότι είναι πολύ ασφαλές εμβόλιο και πως είναι αποτελεσματικό. Κάποιοι αναφέρουν τη λέξη πειραματικό, αλλά πρέπει να ξέρουν ότι δεν μιλάμε για ένα πειραματικό εμβόλιο, αλλά για ένα εγκεκριμένο εμβόλιο», τόνισε ο κ. Καρανταγλής εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «το όφελος από τον εμβολιασμό είναι μεγαλύτερο».

Αναφορικά με τις παρενέργειες του εμβολίου ο παιδίατρος Νίκος Καρανταγλής σημείωσε ότι αυτές είναι πιθανές σε κάθε εμβόλιο. Δηλαδή, όπως εξήγησε, πόνος τοπικά και μια κακουχία την πρώτη - δεύτερη μέρα που με λίγη ξεκούραση και ένα παυσίπονο περνάει. «Δεν έχουμε δει περίεργες ανεπιθύμητες παρενέργειες. Είναι αυτές που συζητάμε με τους γονείς όταν θα εμβολιάσουμε ένα βρέφος», ανέφερε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον παιδίατρο, οι γονείς που επιλέγουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους συνήθως έχουν όλο το οικογενειακό περιβάλλον εμβολιασμένο. «Σκέφτονται πως αν δεν εμβολιάσουν το παιδί και αρρωστήσει, θα μπει σε καραντίνα, θα έχει πολλούς περιορισμούς – που βάζει το κράτος - στο τι μπορεί να κάνει. Άρα αυτοί οι γονείς επιλέγουν να το κάνουν για να είναι τα παιδιά προφυλαγμένα αλλά και για να έχουν μια σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Και βέβαια υπάρχει και μια μικρότερη κατηγορία παιδιών που έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και που γι΄ αυτά τα παιδιά φοβόμαστε λίγο τι θα συμβεί αν θα αρρωστήσουν», τόνισε.

Ξεκαθάρισε πάντως πως το θέμα του εμβολιασμού των παιδιών «είναι η απόφαση της οικογένειας για το πώς βλέπει τα πράγματα και αυτή θα ληφθεί σε συνεννόηση και σοβαρή και αναλυτική συζήτηση με τον παιδίατρο όπου υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης».

Ο κ. Καρανταγλής πάντως ξεκαθάρισε ότι «δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα παιδιά σαν ασπίδα επειδή οι ενήλικες δεν εμβολιαζόμαστε». «Δεν μπορώ να διανοηθώ ένα σχολείο που έχει ανεμβολίαστους δασκάλους, ένα κέντρο υγείας ή ένα νοσοκομείο που έχει ανεμβολίαστους νοσηλευτές και γιατρούς. Δεν μπορώ να αντιληφθώ έναν οδηγό σχολικού λεωφορείου που θα μεταφέρει παιδιά και είναι ανεμβολίαστος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, στην ηλικιακή ομάδα 15-17, έχει εμβολιαστεί το 11,1% και αν υπολογιστούν και τα ραντεβού θα ανέλθει στο 12,6%. ενώ στις ηλικίες 12-14, το 3% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα κλεισμένα ραντεβού θα ανέλθει στο 4%.