Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021
x

ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ-ΠΑΙΑΤ: ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ

Συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα - Τι συμφωνήθηκε για υποδομές σε νησιά και ασυνόδευτα

Με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, συναντήθηκε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, παρουσία των επικεφαλής στην Ελλάδα της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, κ.κ. Philippe Leclerc και Gianluca Rocco.

Θέμα συζήτησης ήταν η αξιοποίηση της αμερικανικής συνεισφοράς ύψους 2,9 εκατ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της διπλής, συνδυαστικής πρόκλησης μεταναστευτικού και πανδημίας του κορωνοϊού.

Συμφωνήθηκε να εξεταστεί η δυνατότητα κατεύθυνσης της αμερικανικής συνδρομής στους τομείς: α) της θωράκισης των υποδομών στα νησιά έναντι της πανδημίας του Covid-19 και β) της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο που βρίσκονται στη χώρα μας.  

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή συνεργασία σε επίπεδο τεχνοκρατών με τους συναρμόδιους διεθνείς οργανισμούς για την εφαρμογή της χρηματοδότησης των δράσεων.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Κουμουτσάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα κάνουμε ένα ακόμη συγκεκριμένο βήμα, που επιβεβαιώνει τις στενές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών. Η συνεισφορά ύψους 2.9 εκατομμυρίων δολαρίων στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας θα αξιοποιηθεί πλήρως και αποτελεσματικά, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Συμφωνήσαμε να κατευθυνθεί προς την αντιμετώπιση των προκλήσεων, όσον αφορά στα ασυνόδευτα ανήλικα και τον συνδυασμό Covid-19 και μεταναστευτικού στα νησιά. Ελλάδα και ΗΠΑ θα πράξουν ό,τι χρειάζεται, προκειμένου το μεταναστευτικό να μη γίνει πηγή και εργαλείο αστάθειας στην περιοχή μας». 

Από την πλευρά του ο κ. Πάιατ δήλωσε:

«Άδραξα την ευκαιρία να συγχαρώ τον κ. Κουμουτσάκο για τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειώσει πρόσφατα η Ελλάδα σε θέματα σχετικά με τη μετεγκατάσταση, πρωτίστως, των ασυνόδευτων ανηλίκων. Είχαμε επίσης μια καλή συνομιλία σχετικά με την αμερικανική κρατική βοήθεια, ύψους σχεδόν 3 εκατομμυρίων δολαρίων, προς τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την Ύπατη Αρμοστεία για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων τους στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας τα βάρη που φέρει η Ελλάδα στο μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς και τις ιδιαίτερες προκλήσεις που δημιουργούνται από την πανδημία του κορωνοϊού και την ανάγκη να εργαστούμε όλοι μαζί. Έχω επαινέσει τον κ. Κουμουτσάκο για την πρόοδο που έχει σημειωθεί πρόσφατα στη μετεγκατάσταση κυρίως ασυνόδευτων ανηλίκων σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. και υπογράμμισα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και οι εταίροι μας στην Ε.Ε., αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα φέρει ένα βάρος για λογαριασμό της ευρύτερης διεθνούς κοινότητας και αξίζει όλη την υποστήριξη που μπορούμε να παρέχουμε. Σας ευχαριστώ λοιπόν, κύριε Υπουργέ, και επίσης ευχαριστώ ιδιαίτερα τους συνεργάτες μας στον ΔΟΜ και την Ύπατη Αρμοστεία».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ