Skip to main content

Κυπριακό, ενέργεια και μεταναστευτικό στην ατζέντα Χριστοδουλίδη στη Ρώμη

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει σήμερα επαφές με Ιταλούς αξιωματούχους

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστουδουλίδης έφτασε σήμερα το απόγευμα στη Ρώμη, όπου σε λίγη ώρα θα έχει συνάντηση με τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα. Παρόντες στη συνάντηση θα είναι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Κωνσταντίνος Κόμπος και Αντόνιο Ταγιάνι. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Κύπρου θα συναντηθεί με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, κύριο θέμα συζήτησης αναμένεται να είναι το μεταναστευτικό, υπό το φως και της πρόσφατης συμφωνίας της Ιταλίας με την Αλβανία. Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης αναμένεται να πληροφορήσει την Ιταλίδα πρωθυπουργό για την πρόταση της χώρας του που αφορά τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο από τη Λάρνακα προς τη Γάζα.

O Κύπριος πρόεδρος, παράλληλα, αναμένεται να αναφερθεί και στο Κυπριακό, σε μια φάση κατά την οποία επίκειται διορισμός απεσταλμένου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Στην ατζέντα, σύμφωνα με πληροφορίες, κύρια θέση θα έχει και το ενεργειακό, υπό το φως των γεωτρήσεων στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Υπενθυμίζεται ότι η ιταλική εταιρία υδρογονανθράκων Eni έχει την επιχειρησιακή ευθύνη σε ό,τι αφορά τη δραστηριοποίηση των θαλασσοτεμαχίων που έχουν αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Τζόρτζια Μελόνι και ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναμένεται να αναφερθούν, τέλος, στην ενεργειακή ασφάλεια και στο πώς μπορούν να βοηθήσουν προς την επίτευξη του εν λόγω στόχου τα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ