Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Προς λήξη η κατάληψη της πρυτανείας του ΑΠΘ

Η απόφαση για την κατάληψη στο κτήριο διοίκησης του ΑΠΘ αναμένεται να οριστικοποιηθεί μετά συνέλευση φοιτητών και φοιτητριών.

Προς λήξη οδεύει η κατάληψη της Πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι φοιτητές προσανατολίζονται προς τον τερματισμό της κατάληψης μετά από 18 ημέρες (συμπληρώνονται αύριο), όμως οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο.

Υπενθυμίζεται επίσης πως αύριο έχει οριστεί προσυγκέντρωση στο κτήριο διοίκησης, στις 11:00, για την αυριανή φοιτητική πορεία στις 13:00 στο άγαλμα Βενιζέλου.

Το χρονικό

Η κατάληψη του κτηρίου Διοικήσεως ξεκίνησε στις 22/1 με συμμετοχή φοιτητών και φοιτητριών με αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων ώστε, όπως ανέφεραν τότε, «να συνεχίσουν τη δράση τους για τη μη εφαρμογή του νέου απαράδεκτου νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση, οργανώνουν την απειθαρχία των φοιτητών και διεκδικούν το άμεσο άνοιγμα των σχολών με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας».

Την ίδια ημέρα αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν έφοδο με σκοπό τη διάλυση της κατάληψης (θυμηθείτε ΕΔΩ) μετά την ενημέρωση του εισαγγελέα από τον πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου, με αποτέλεσμα τις προσαγωγές 31 φοιτητών, που μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Η κατάληψη συνεχίστηκε κανονικά μετά τα γεγονόνα, γεγονός που πυροδότησε πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Παράλληλα, μερίδα καθηγηγών του ΑΠΘ τοποθετούνταν υπέρ των φοιτητών (θυμηθείτε ΕΔΩ). Αρκετοί ακόμη όμως στήριζαν την απόφαση του πρύτανη να καλέσει τις αστυνομικές δυνάμεις, αποτυπώνοντας τη στήριξη με δημόσιο κείμενο (δείτε ΕΔΩ).

Η κατάσταση θύμιζε καζάνι που βράζει, με τους φοιτητές να μην υποχωρούν για αρκετές ημέρες. Η αστυνομία δημιούργησε κλοιό γύρω από το ΑΠΘ την περασμένη Δευτέρα (δείτε ΕΔΩ), με επεισόδια να προκαλούνται γύρω από το campus. Παράλληλα και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέφθασαν στον χώρο ώστε να αποτρέψουν ενδεχόμενη επιχείρηση της ΕΛΑΣ.