Skip to main content

Μαγαζιά και παραμάγαζα: Όταν οι σκελετοί βγαίνουν από τα ντουλάπια

Μέσα σε μόλις ένα δεκαπενθήμερο, το περιλάλητο «ηθικό πλεονέκτημα» της ταχαριστεράς και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δέχθηκαν τριπλό χτύπημα.

Ένας παλιός κοινοβουλευτικός ο οποίος έχει φάει την πολιτική με του κουτάλι, μου έλεγε ότι τα ντουλάπια της εξουσίας είναι γεμάτα με σκελετούς οι οποίοι βγαίνουν στο ξέφωτο όταν ποια θα έχεις αποχαιρετήσει τη βασιλεύουσα. Η διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί του κανόνα. Βεβαίως, οι ενδείξεις όσων αποκαλύπτονται σήμερα, υπήρχαν ήδη κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου. Η απόπειρα ελέγχου ή καθυπόταξης των Μέσων Ενημέρωσης, ο έλεγχος της Δικαιοσύνης, η στοχοποίηση των πολιτικών αντιπάλων, η κατασκευή ενόχων ή, όπως το είπε ο ίδιος ο τέως πρωθυπουργός, ο έλεγχος των αρμών της εξουσίας, ήταν στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας. Μετά την τριπλή εκλογική ήττα και την απομάκρυνση από την εξουσία, ακολουθούν σιγά σιγά και οι αποδείξεις.

Μέσα σε μόλις ένα δεκαπενθήμερο, το περιλάλητο «ηθικό πλεονέκτημα» της ταχαριστεράς δέχθηκε τριπλό χτύπημα. Εν πρώτοις με την Παπαδημούπολη, την απληστία και τον πολιτικό κυνισμό του ισόβιου ευρωβουλευτή προς τον οποίο η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσε να παράσχει πλήρη κάλυψη. Πως θα μπορούσε, άλλωστε, να τον αποδοκιμάσει όταν και η ίδια φιλοξενείται σε πολυτελή γιοτ και παραλιακές βίλες εφοπλιστών.

Ακολούθησαν οι αποκαλύψεις για το ζεύγος Καμμένου, με τη σύζυγο του κυβερνητικού εταίρου να  καθοδηγεί τις διωκτικές αρχές και να δίνει εντολές για τη σύλληψη εκδοτών και δημοσιογράφων. Κι όλα αυτά να γίνονται γνωστά από σπόντα, στην προσπάθεια της ΕΥΠ να αποκαλύψει κυκλώματα διαφθοράς στα οποία συμμετείχαν και στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., εκ των συνομιλητών του ζεύγους Καμμένου.

Για να φτάσουμε και στις αποκαλύψεις σχετικά με τα νταραβέρια του πλέον στενού συνεργάτη του τέως πρωθυπουργού, του Νίκου Παππά ο οποίος εξελίσσεται στο μοιραίο πρόσωπο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ο Παππάς του ινστιτούτου της Φλωρεντίας και της αποτυχημένης προσπάθειας να ελέγξει τα ΜΜΕ και να χτίσει τη δική του «αριστερή διαπλοκή». Ο Παππάς του Πετσίτη και του Καλογρίτσα. Ο Παππάς της Βενεζουέλας και της Καραϊβικής, από την εποχή ακόμη που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση.

Και τώρα εμφανίζεται και ο Παππάς του πολιτικού πεζοδρομίου, να νταραβερίζεται με επιχειρηματίες, επιδιώκοντας πολιτικές, ενδεχομένως και άλλου είδους, διευθετήσεις, με σκοπό να πλήξει τους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλά για «δουλειές», για «προσωπικές ατζέντες» κάποιων που βγάζουν «πολλά λεφτά», αλλά όσο οι ατζέντες τους δεν συγκρούονται με την ατζέντα του «μαγαζιού», δηλαδή του Μεγάρου Μαξίμου, κανένα πρόβλημα. Διαβεβαιώνει ότι θα συνετίσει την εισαγγελέα η οποία ελέγχει την υπόθεση Νοβάρτις και ζητά από τον συνομιλητή του, να διαμεσολαβήσει ώστε να κατασυκοφαντηθεί η σύζυγος του νυν πρωθυπουργού.  

Εν ολίγοις, ό,τι υποψιαζόμασταν πως συνέβαινε κατά την περίοδο διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, το βλέπουμε τώρα να ξετυλίγεται μπροστά μας. Ένα παρακράτος, δίπλα στο κράτος, μια παρακυβέρνηση, αντάμα με τη νόμιμη κυβέρνηση, ένα «παραμάγαζο» μέσα στο «μαγαζί», δηλαδή στο Μέγαρο Μαξίμου. Και όπως φαίνεται, έχουμε πολλά να δούμε ακόμη. Υπάρχουν κι άλλες, πολλές κασέτες στα συρτάρια. Κάποιες θα αποκαλυφθούν το επόμενο διάστημα, κάποιες άλλες όμως, θα μείνουν για πάντα καταχωνιασμένες διότι έτσι, όσο μένουν στο σκοτάδι, αποφέρουν περισσότερα οφέλη στους κατόχους τους.

Όσο για τον Παππά, αυτός, καίτοι καμένο χαρτί πλέον για τον ΣΥΡΙΖΑ, πολύ δύσκολα θα απομακρυνθεί από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα, τουλάχιστον προς το παρόν. Δεν είναι εύκολο για τον τέως πρωθυπουργό να διώξει τον πλέον στενό συνεργάτη του, τον εξ απορρήτων του, για τον απλούστατο λόγο, ότι γνωρίζει πολλά.

Πέρα, όμως, από την όποια τύχη του Παππά, του Καμμένου, του Παπαδημούλη και του Παπαγγελόπουλου, εκείνο που έχει μεγαλύτερη αξία είναι η διαφύλαξη του κύρους των δημοκρατικών θεσμών. Γι' αυτό είναι επείγουσα ανάγκη, όλα όσα αποκαλύπτονται, αλλά και όλα όσα εξακολουθούν να αποκρύπτονται, να διαλευκανθούν από εκείνους που έχουν την ευθύνη και την αρμοδιότητα. Πρωτίστως από τη Δικαιοσύνη η οποία, παρά τα τραύματα που έχει υποστεί κι εκείνη, έχει το ανάστημα και το σθένος, να φέρει σε πέρας μια τέτοια ζοφερή υπόθεση.