Skip to main content

Μάλαμα: Να υπάρξει πραγματική διαβούλευση για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο τοπίο του κινηματογράφου

Να ενημερώσει τους φορείς του οπτικοακουστικού χώρου για τις προθέσεις της σε σχέση με την πιθανολογούμενη αναδιάταξη του θεσμικού τοπίου καλεί την υπουργό Πολιτισμού η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

Επίκαιρη ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα «σχετικά με τις κυβερνητικές προθέσεις για την αναδιάταξη του θεσμικού τοπίου των φορέων της οπτικοακουστικής πολιτικής».

Όπως επισημαίνεται στην επίκαιρη ερώτηση, «στις 15 Οκτωβρίου του 2023, ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, ανέφερε σε συνέντευξη του ότι αναμένεται νομοσχέδιο για την συγχώνευση του Εθνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας και του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Τις προθέσεις αυτές του Υπουργείου Πολιτισμού τις επανέλαβε ο κύριος Δήμας και κατα την διάρκεια της επεξεργασίας διεθνούς σύμβασης αρμοδιότητας υπουργείου Πολιτισμού, στις 24 Οκτωβρίου 2023, σε συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής». 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι αναφορές αυτές θορύβησαν τους φορείς του οπτικοακουστικού χώρου, οι οποίοι ζητούν διευκρινίσεις από την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού σε σχέση με τα σχέδια της στον συγκεκριμένο τομέα, ενώ υπογραμμίζουν την απαξίωση που έχει βιώσει ο χώρος κατά την προηγούμενη κυβερνητική θητεία. 

Στο πλαίσιο αυτό, η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Κυριακή Μάλαμα καλεί την υπουργό Πολιτισμού «να ενημερώσει, μέσα από τη Βουλή, τους φορείς του οπτικοακουστικού χώρου για τις προθέσεις της σε σχέση με την πιθανολογούμενη αναδιάταξη του θεσμικού τοπίου».

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ 

Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2023

Προς την κυρία Υπουργό Πολιτισμού κι Αθλητισμού 

Θέμα: Να υπάρξει πραγματική διαβούλευση για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο τοπίο του κινηματογράφου και των πνευματικών δικαιωμάτων. 


Στις 15 Οκτωβρίου του 2023, ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, ανέφερε σε συνέντευξη του ότι αναμένεται νομοσχέδιο για την συγχώνευση του Εθνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων κι Επικοινωνίας και του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Τις προθέσεις αυτές του Υπουργείου Πολιτισμού τις επανέλαβε ο κύριος Δήμας και κατα την διάρκεια της επεξεργασίας διεθνούς σύμβασης αρμοδιότητας Υπουργείου Πολιτισμού, στις 24 Οκτωβρίου 2023, σε συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Οι αναφορές αυτές θορύβησαν τους φορείς του οπτικοακουστικού χώρου. Στις 6 Νοεμβρίου 2023 με κοινή τους ανακοίνωση, ο Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων (ΣΑΠΟΕ), η Ένωση Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (ΠΑΚΤ), η Ένωση Σκηνοθετών ΠΑραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ), η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (ΕΕΛ), ζητούν διευκρινίσεις από την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού σε σχέση με τα σχέδια της στον συγκεκριμένο τομέα, ενώ υπογραμμίζουν την απαξίωση που έχει βιώσει ο χώρος κατά την προηγούμενη κυβερνητική θητεία. 


Επειδή η αναδιάταξη των φορέων υλοποίησης της οπτικοακουστικής πολιτικής πρέπει να προχωρήσει μόνο μέσα από διαβούλευση με τους φορείς του χώρου. 


Ερωτάται η κυρία Υπουργός : 


Θα ενημερώσει, μέσα από τη Βουλή, τους φορείς του οπτικοακουστικού χώρου για τις προθέσεις της σε σχέση με την πιθανολογούμενη αναδιάταξη του θεσμικού τοπίου;