Skip to main content

Μάλαμα: Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων είναι ο θεματαφύλακας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Σε συνάντησή τους με τη βουλευτή Χαλκιδικής οι αρχαιολόγοι τόνισαν ότι η απαραίτητη στήριξη της λειτουργίας της οικονομίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από προλήψεις μόνιμων αρχαιολόγων

Συνάντηση με τον πρόεδρο και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων πραγματοποίησε η Κυριακή Μάλαμα στο Βουλή, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τις τρέχουσες ανάγκες της αρχαιολογικής υπηρεσίας, για τα κρίσιμα ζητήματα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αρχαιολόγοι στην καθημερινότητα της επιτέλεσης του λειτουργήματός τους.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στο συνάντηση τονίστηκε ότι «το κρίσιμο ζήτημα σήμερα είναι να μην προχωρήσουμε σε πολιτικές που θα πλήττουν τον αδέσμευτο κι επιστημονικό χαρακτήρα του αρχαιολογικού έργου, ιδιαίτερα με το πρόσχημα της επιτάχυνσης των επενδύσεων».

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, «οι αρχαιολόγοι τόνισαν ότι η απαραίτητη στήριξη της λειτουργίας της οικονομίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από προλήψεις μόνιμων αρχαιολόγων κι ενίσχυσης συνολικά της στελέχωσης της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Επίσης, σημειώθηκε ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα το Υπουργείο Πολιτισμού σε αναθεώρηση των πολιτικών των εργολαβιών σε αναστηλωτικές και διασωστικές παρεμβάσεις, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις, δεν υλοποιούνται ορθά, με ολέθριο αποτέλεσμα για τα μνημεία. Υπογραμμίστηκε ότι, η ανάθεση του αρχαιολογικού έργου σε επιχειρηματίες, η απομάκρυνση από επιστημονικές αρχές κι ο κατακερματισμός της υπηρεσίας θα έχουν πάρα πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην εικόνα των μνημείων μας. Ακόμη, τονίστηκε ότι υπάρχουν πολύ σοβαρές εκκρεμότητες σε σχέση με τα εργασιακά και μισθολογικά ζητήματα των αρχαιολόγων που δεν λαμβάνουν τις υπερωρίες τους, το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, αλλά και το ζήτημα του ειδικού μισθολογίου. Τέλος, οι αρχαιολόγοι έθεσαν και το θέμα της έξωσης τους από την Υπουργό Πολιτισμού, από την ιστορική τους έδρα, εκδικητικά, μετά από ενημερωτικές εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης που είχαν πραγματοποιήσει για το ναυάγιο της Πύλου. Όπως σημειώθηκε, υπήρξε καταφυγή, εκ μέρους της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού σε μεθοδολογία σπίλωσης του Συλλόγου και του έργου του, ενώ παραμένει ζητούμενο το που θα στεγαστεί ένας Σύλλογος με πάρα πολύ μεγάλη και πολυετή επιστημονική, κοινωνική, εξωστρεφή δράση ευαισθητοποίησης και για τον πολιτισμό, αλλά και για επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα».

Η Κυριακή Μάλαμα, από την πλευρά, της υπογράμμισε ότι η στήριξη των αρχαιολόγων και του έργου τους αποτελεί κεντρικό στόχο, ενώ συζήτησε και μια σειρά από σχεδιαζόμενες πρωτοβουλίες, για την ανάδειξη των κρίσιμων θεμάτων της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς στο αμέσως επόμενο διάστημα, στη Βουλή. Δεσμεύτηκε, στο πλαίσιο αυτό, να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε όλα τα πεδία που αφορούν την αρχαιολογική υπηρεσία και τα στελέχη της και να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων για την στήριξη του έργου που επιτελεί.