Skip to main content

Με παγίδα για γύρη εξοπλίζεται το νοσοκομείο Παπαγεωργίου

Πρόκειται για δωρεά του Συλλόγου «Γυναίκες Χωρίς Σύνορα» προς το Ρινολογικό Ιατρείο της Β' ΩΡΛ Κλινικής ΑΠΘ με στόχο την καταγραφή των γύρεων.

Μία... παγίδα στήνεται στην ταράτσα του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, με σκοπό να αναλάβει το έργο της ανίχνευσης και καταγραφής των γύρεων που κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα. Τα στοιχεία που θα συλλέγει θα αξιολογούνται από τους γιατρούς του Νοσοκομείου, οι οποίοι θα ενημερώνουν εγκαίρως όσους ταλαιπωρούνται από αλλεργίες ώστε να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και την αντίστοιχη θεραπευτική αγωγή. Η προμήθεια της γυρεοπαγίδας, όπως είναι η επιστημονική ονομασία της, έγινε χάρη στην ευγενική δωρεά του Συλλόγου «Γυναίκες Χωρίς Σύνορα» προς το Ρινολογικό Ιατρείο της Β’ ΩΡΛ Κλινικής ΑΠΘ στο Νοσοκομείο. Με την εγκατάστασή της, θα ξεκινήσει η μελέτη του μικρόκοσμου των γύρεων με στόχο τη δημιουργία ενός χάρτη ανθοφορίας γύρεων, που μπορεί να καταστεί πολύτιμο εργαλείο για τους γιατρούς αλλά και για τα άτομα που πάσχουν από αλλεργίες.

Οι εκπρόσωποι των «Γυναικών Χωρίς Σύνορα» παρέδωσαν την γυρεοπαγίδα, την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019, και το Νοσοκομείο με μεγάλη χαρά αγκάλιασε την εξαιρετική πρωτοβουλία, που έχει ιδιαίτερη αξία για τους ασθενείς του Ρινολογικού Ιατρείου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Θεσσαλονίκη δεν διαθέτει πληροφορίες αναφορικά με το αλλεργικό φορτίο που κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα και επομένως οι γιατροί δεν είναι σε θέση να πληροφορήσουν τους ασθενείς σχετικά με τις διακυμάνσεις και την ποιότητα των αλλεργιογόνων σε αυτή. Η λειτουργία της γυρεοπαγίδας, που θα συλλέγει την γύρη που κυκλοφορεί στον αέρα καθημερινά και θα συγκεντρώνει στοιχεία όσο διαρκεί η έξαρση των αλλεργιών λόγω γύρης, θα συμβάλει στην ποσοτικοποίηση της έκθεσης σε αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα ώστε να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα έλεγχου. Στο πλαίσιο αυτό, η παγίδα γύρης σε συνδυασμό με την ανάπτυξη μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής (Αpp) θα  μπορούσε να πληροφορεί σε πραγματικό χρόνο όλους τους ασθενείς του Νοσοκομείου για την ποιότητα και ποσότητα των αλλεργιογόνων στον αέρα της δυτικής Θεσσαλονίκης προσφέροντας χρήσιμες πληροφορίες στην αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας και του αλλεργικού βρογχικού άσθματος.

«Η αλλεργική ρινίτιδα αποτελεί μάστιγα και απασχολεί σχεδόν το 40% του πληθυσμού μιας μεγάλης πόλης όπως η Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα κατοίκους συνοικιών με περιβαλλοντική ρύπανση. Θα γνωρίζουμε πλέον τα αλλεργιογόνα που κυκλοφορούν στην περιοχή και τις διακυμάνσεις στην ποιότητα και την ποσότητά τους. Για παράδειγμα, αν τον Μάιο και τον Ιούνιο παρατηρείται αυξημένη γύρη ελιάς, θα συστήνουμε την μικρότερη το δυνατόν έκθεση και την ανάλογη λήψη φαρμάκων. Με την χρήση της παγίδας γύρεων θα δώσουμε βάρος στην πρόληψη με πληροφορίες που μπορούν να βοηθήσουν στην μειωμένη έκθεση άρα και την μειωμένη λήψη φαρμάκων από τους ασθενείς», επισήμανε ο υπεύθυνος του Ρινολογικού Ιατρείου, επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ Ιορδάνης Κωνσταντινίδης.

«Αποφασίσαμε να κάνουμε την δωρεά στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, διότι θεωρούμε ότι είναι ένα από τα αξιολογότερα νοσηλευτικά ιδρύματα. Χαιρόμαστε όταν η δωρεά μας αγκαλιάζει τον κόσμο και βοηθά τους ασθενείς», ανέφερε συγκινημένη η πρόεδρος του Συλλόγου Έφη Πεϊτσίνη.

Ως δείγμα ευγνωμοσύνης, ο διευθυντής της ΩΡΛ Κλινικής ΑΠΘ καθηγητής Κωνσταντίνος Μάρκου παρέδωσε στην πρόεδρο του Συλλόγου μια τιμητική πλακέτα. Παράλληλα, χαρακτήρισε εξαιρετική την πρωτοβουλία, καθώς με την ακριβή καταγραφή αλλεργιογόνων θα διαμορφωθεί ο αλλεργιολογικός χάρτης της Βόρειας Ελλάδας και το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου θα πρωτοπορήσει σε πανελλαδικό επίπεδο, ως σημείο αναφοράς με στόχο την αποφυγή της κατάχρησης φαρμάκων.

Τις θερμές ευχαριστίες του προς τις «Γυναίκες Χωρίς Σύνορα» εξέφρασε και ο Γενικός Διευθυντής του Νοσοκομείου Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης, ο οποίος δήλωσε ότι «στο νοσοκομείο αγκαλιάζουμε την καινοτομία και προσπαθούμε να την κάνουμε καθημερινότητα. Σε κάθε περίπτωση δωρεάς, σημασία δεν έχει το ύψος της αλλά η κίνηση, γιατί με τη φροντίδα και τον εθελοντισμό γίνονται σημαντικά βήματα».

Σημειώνεται ότι «Γυναίκες Χωρίς Σύνορα» ξεκίνησαν την δράση τους το 2003 και από το 2012, λόγω κρίσης, καλύπτουν με βοήθεια κυρίως τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, βοηθώντας, με εκδηλώσεις, εκδρομές και χορηγίες, από νοσοκομεία και σχολεία, μέχρι εκκλησίες με την οργάνωση συσσιτίων.