Skip to main content

Η Θεσσαλονίκη φώναξε δυνατά «Ποτέ ξανά!» στη μνήμη των Εβραίων μαρτύρων του Ολοκαυτώματος (φωτο+vid)

Ομιλία Τζιτζικώστα και μηνύματα υψηλού συμβολισμού από το μνημείο του Ολοκαυτώματος για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων

Φορώντας τα κιπά τους παιδάκια Δημοτικού Σχολείου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης στόλισαν με λευκά τριαντάφυλλα το μνημείο του Ολοκαυτώματος, στην πλατεία Ελευθερίας, λίγο πριν την κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των Εβραίων Μαρτύρων, στην εκδήλωση που διοργανώθηκε το πρωί της Κυριακής στο πλαίσιο των εορτασμών για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων.

Διαβάστε σχετικά - Ζέρβας: Αγκαλιάζουμε την πρωτοβουλία για μετονομασία δρόμου σε Λεωφόρο των Εβραίων Μαρτύρων - Στήριξη και από Τζιτζικώστα

 

Το πρώτο στεφάνι κατέθεσε η Ρίνα Μπαρζιλάι Ρεβάχ, ως εκπρόσωπος των επιζησάντων μελών της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, ομήρων στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και ακολούθησαν μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ως εκπρόσωπους του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, Δαυίδ Σαλτιέλ, ο πρέσβης του Ισραήλ, Noam Katz, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ως εκπρόσωπος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο δήμαρχος Θεσσλαονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρώην δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, η Αμερικανίδα πρόξενος, Elizabeth K. Lee κα.

«Έφταιγε μόνο πως ήμασταν Εβραίοι. Αυτά που σας λέω ούτε λέγονται ούτε γράφονται ούτε διηγούνται». Αυτά τα λόγια παρέθεσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ξεκινώντας την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση. «Πράγματι, μπορεί η ιστορία της ανθρωπότητας να είναι γεμάτη με πολέμους αλλά ποτέ ξανά δεν οργανώθηκε με τέτοιον τρόπο η μαζική εξόντωση 6.000.000 ανθρώπων μόνο γιατί ήταν Εβραίοι», είπε. «Στους ζωντανούς χρωστάμε σεβασμό και στους νεκρούς μόνο την αλήθεια. Η αλήθεια είναι πως εκείνη την εποχή όλη η Ευρώπη αδιαφόρησε και αδράνησε. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που άκουσαν τις κραυγές και δεν άπλωσαν το χέρι τους. Όταν νίπτει κανείς τα χέρια σε μία σύγκρουση δυνατών και αδυνάτων σημαίνει πως παίρνει το μέρος τω δυνατών», τόνισε.

Ο ίδιος επέλεξε να αναφερθεί και σε ορισμένους Έλληνες που παρά τις αντιξοότητες βοήθησαν τους Εβραίους. «Ο Άγγελος Έβερτ, ο Γιώργος και η Παναγιώτα Λαναρά που έσωσαν μια οικογένεια, ο Νίκος Παφίλλης και πολλοί ακόμα απλοί πολίτες των οποίων τα ονόματα είναι στο σημείο των δικαίων των εθνών», είπε και τόνισε πως «η μνήμη του ολοκαυτώματος είναι μια μνήμη που μεταπολεμικά πάλεψε με τις σιωπές. Η απώλεια είναι μη αναστρέψιμη τόσο για τις οικογένειες όσο και για τη Θεσσαλονίκη, την Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων, μία κοινότητα των μεγαλύτερων και σημαντικότερων της Ευρώπης που ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία της ταυτότητας της Θεσσαλονίκης. Μια κοινότητα, το 90% της οποίας εξαφανίστηκε. Στις 15 Μαρτίου 1943 αναχώρησε το πρώτο τρένο του θανάτου για το Άουσβιτς Μπίρκεναου με άνδρες, γυναίκες και παιδιά», δήλωσε.

«Οι Έλληνες Εβραίοι ήταν και είναι πάντα πιστοί πολίτες και πατριώτες που πολέμησαν σε όλους τους αγώνες. Έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια μέχρι το 2004 που η Βουλή καθιέρωσε ημέρα μνήμης. Έπρεπε να φτάσει το 2014 για να ανεγερθεί μνημείο στο ΑΠΘ. Έπρεπε να φτάσουμε στο 2023 για να μπει στην τελική ευθεία το μουσείο του Ολοκαυτώματος. Και η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει τη μετονομασία ενός κεντρικού δρόμου της Θεσσαλονίκης σε Λεωφόρο Εβραίων Μαρτύρων», τόνισε. «Οι αρνητές του Ολοκαυτώματος δεν θα καταφέρουν να σβήσουν τη μνήμη, δεν θα το επιτρέψουμε εμείς», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας κλείνοντας την ομιλία του.

«Αντιμετωπίζουμε μία εκκωφαντικό σιωπή και για αυτό είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη 6.000.000 Εβραίων που κάηκαν, μεταξύ των οποίων και 67.000 Έλληνες Εβραίοι, 50.000 εκ των οποίων, Εβραίοι της Θεσσαλονίκης. Ακόμα και σήμερα, σχεδόν οκτώ δεκαετίες μετά η πραγματικότητα του ολοκαυτώματος παραμένει κάτι το αδιανόητο», δήλωσε ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας και αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου, Δαυίδ Σαλτιέλ. «Διαπράττουμε λάθος όταν εστιάζουμε τον εθνικοσοσιαλισμό σε ένα μόνο πρόσωπο. Αυτό που έκαναν οι Ναζί είναι να επικοινωνήσουν με κάθε μέσο ένα πλαίσιο που οι πολίτες αποδέχθηκαν και ταυτίστηκαν αυτόν τον τρόπο σκέψης. Σήμερα η ρητορική του μίσους επανέρχεται. Η μετάβαση των θεωριών συνωμοσίας και της διαστρέβλωσης του Ολοκαυτώματος αποτελεί απλώς εξέλιξη της εποχής μας γιατί ο αντισημιτισμός συνεχίζει να ανθεί στον Τύπο, στον δημόσιο διάλογο και τεκμηριώνονται με ψευδεπίγραφα, προτρέποντας το κοινό σε πράξεις βίας», υπογράμμισε.

«Μακροχρόνια λύση είναι μόνο η παροχή της γνώσης για να απορρίπτεται εν τη γενέσει της κάθε τέτοιο ιδεολόγημα. Στη συνέχεια ανέγνωσε τις εμπειρίες ορισμένων μαθητών του 7ου Λυκείου Θεσσαλονίκης, που επισκέφτηκαν το Άουσβιτς. «Είναι τρομερό πως με το που αντικρίζεις αυτό το μέρος ξυπνά μέσα σου ένα συναίσθημα που δεν ξέρεις πώς να το εκφράσεις, σου γεννάται η ερώτηση: γιατί;». «Σε έναν ιδανικό κόσμο όλα τα σχολεία θα έπρεπε να πηγαίνουν επίσκεψη στο Άουσβιτς. Είδαμε από κοντά ότι αυτά που διαβάζαμε όντως συνέβησαν». Ο κ. Σαλτιέλ δήλωσε πως το έργο του πάρκου Μνήμης στην πλατεία Ελευθερίας θα κρατήσει τη μνήμη ζωντανή. «Είναι ένα έργο που πρέπει να ξεκινήσει άμεσα ώστε η δέσμευση του δήμου να γίνει πράξη τώρα», τόνισε.

«Σήμερα είμαστε εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμή στα έξι εκατ. θύματα του Ολοκαυτώματας. Ανάμεσά τους ήταν περίπου 50.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης. Το 94% της Εβραϊκής Κοινότητας της πόλης -που άλλοτε ονομαζόταν η Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων- εξοντώθηκε. Το Ολοκαύτωμα είναι και μία εθνική τραγωδία για την Ελλάδα καθώς επρόκειτο για μία κοινότητα πολύ σημαντική για την πόλη. Στόχος είναι η μνήμη αυτών των φρικαλεοτήτων σε βάρος των Ελλήνων Εβραίων για να μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη μας. Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια στον ρατσισμό, στις φωνές των αρνητών του Ολοκαυτώματος», είπε ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Noam Katz. Παράλληλα, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τους επτά νεκρούς σε συναγωγή της Νέβε Γιαακόβ, στην ανατολική Ιερουσαλήμ, το βράδυ της Παρασκευής, ανήμερα της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος. «Στη Θεσσαλονίκη ο αντισημιτισμός φάνηκε στους βανδαλισμούς των Εβραϊκών Μνημείων. Βέβαια, η κοινότητα αν και είναι πολύ μικρότερη από παλιά κάνει πολύ καλή δουλειά. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε», πρόσθεσε.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, είπε πως είναι το χρέος απέναντι στα αδέλφια μας, τους δεκάδες χιλιάδες Εβραίους της Θεσσαλονίκης που θανατώθηκαν να μην τους ξεχνάμε. «Η απώλεια είναι και δική μας και δεν μπορεί να λησμονείται. Να υψώνουμε τοίχο ενάντια στον φασισμό τον ολοκληρωτισμό. Να μην επιστρέψουμε να ζήσει η ανθρωπότητα ποτέ ξανά τέτοιες θηριωδίες. Να ολοκληρώσουμε το μουσείο Ολοκαυτώματος. Να δημιουργήσουμε ένα από τα εμβληματικότερο μουσεία Ολοκαυτώματος σε όλο τον κόσμο», δήλωσε. Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις ένα κομμάτι από το μέλλον, είπε ο κ. Καλαφάτης παραθέτοντας Σεφέρη. «Μέρος του κοινού χρέους είναι και η απόφασή μας  - για την οποία δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- να ολοκληρώσουμε, το ταχύτερο δυνατό, σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, το Μουσείο Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης. Στην πόλη που υπήρξε από αιώνων εμβληματικό κέντρο της μεγαλύτερης Εβραϊκής Κοινότητας της Διασποράς και του Σεφαραδίτικου Εβραϊσμού. Να δημιουργήσουμε ένα από τα μεγαλύτερα και εμβληματικότερα Μουσεία Ολοκαυτώματος σε ολόκληρο τον κόσμο», σχολίασε.

«Αγκαλιάζουμε την πρωτοβουλία του εκπροσώπου του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου στα Ηνωμένα Έθνη, στη Γενεύη, Λεόν Σαλτιέλ, για τη μετονομασία ενός κεντρικού δρόμου με ιδιαίτερο συμβολισμό σε Λεωφόρο των Εβραίων Μαρτύρων, σε ένδειξη τιμής στη μνήμη των συμπολιτών μας που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα», είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Προχωράει η διαδικασία υλοποίησης ενός πολύ μεγάλου μητροπολιτικού πάρκου 100 στρεμμάτων στο μουσείο Ολοκαυτώματος. Προχωράει ο δρόμος μνήμης από το μουσείο ολοκαυτώματος στην πλατεία ελευθερίας. Έχουμε κάνει επίσημο αίτημα στο ελληνικό κοινοβούλιο η 6η Μαρτίου να χαρακτηριστεί και από  το ελληνικό κοινοβούλιο ημέρα μνήμης και τιμής των Εβραίων», υπογράμμισε.

«Στέκομαι μπροστά σας ως παιδί, εγγόνι, δισέγγονο ενός λαού που σφαδάστηκε. Οι δικοί μου πρόγονοι δεν έχουν στο χέρι τους έναν αριθμό αλλά ένα βλέμμα θλιβερό. Αυτό μας συνδέει. Η Θεσσαλονίκη δεν πάσχει από αμνησία, το μουσείο του Ολοκαυτώματος θα βάλει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στο παζλ για τη μνήμη», είπε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου. «Τα νέα παιδιά δεν θα έχουν ακούσματα, όπως είχαμε εμείς. Φεύγοντας από εδώ θα ήθελα να σας παρακαλέσω αν περάστε από τη διαγώνιο. Στον 2ο όροφο επί της Τσιμισκή 35, ένα ζευγάρι από παιδικά ματάκια περίμεναν μαρτυρικά να φύγει και εκείνη η μέρα. Εκεί κρύφθηκε η Ροζίνα Πάρδο, καθώς ξέφυγε από το γκέτο», σχολίασε.

Δείτε τις φωτογραφίες: