Skip to main content

Μετ’ εμποδίων η επανεκκίνηση για τους παιδότοπους έπειτα από 1,5 χρόνο

Επιπλέον στήριξη μέχρι να ορθοποδήσουν ζητούν οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων, οι οποίες επαναλειτουργούν από 1η Σεπτεμβρίου μόνο με εμβολιασμένους

Με εμπόδια, αλλά και αβεβαιότητα για το τι τους επιφυλάσσει το μέλλον υποδέχτηκαν οι ιδιοκτήτες των παιδότοπων την επανεκκίνηση του κλάδου, που ορίστηκε για την 1η Σεπτεμβρίου.

Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων, οι οποίες παρέμειναν κλειστές σχεδόν καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας, εκτιμούν ότι η απόφαση να λειτουργήσουν μόνο με εμβολιασμένους και με τα αυστηρά πρωτόκολλα για τις αποστάσεις, δεν αφήνει κανένα περιθώριο κέρδους. Επιπλέον, επισημαίνουν ότι στο σύντομο διάστημα από τη δημοσίευση της απόφασης στο ΦΕΚ μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, δεν υπάρχει επαρκής χρόνος για να ξαναστήσουν τα μαγαζιά τους και να εκδώσουν τις απαιτούμενες άδειες.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση η παιδότοποι με εσωτερικό χώρο θα λειτουργούν με ένα παιδί ανά 5 τ.μ. και έως δύο συνοδούς με μάσκα στον χώρο αναμονής, οι οποίοι θα πρέπει να επιδεικνύουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως έξι μήνες.

«Κάναμε μία μελέτη και τα νούμερα δεν βγαίνουν. Είμαστε ένας κλάδος που δουλεύει μόνο Σαββατοκύριακα. Όταν λοιπόν δουλεύεις μόνο δύο μέρες την εβδομάδα και όταν σου μειώνουν τα νούμερα λόγω πρωτοκόλλου με τις αποστάσεις για τα παιδιά, υπάρχει ζήτημα βιωσιμότητας. Οι γονείς των παιδιών που είναι πελάτες μας είναι νεαροί, από 25 έως 40 ετών. Βάσει στατιστικών είναι στο 55% εμβολιασμένοι, δηλαδή ένας στους δύο. Αυτό, βέβαια, εξαρτάται από την περιοχή, αλλά το ένας στους δύο λειτουργεί ανασταλτικά. Επιπλέον, το να μας ενημερώνουν τελευταία στιγμή ότι ανοίγουμε δεν είναι εύκολο. Υπάρχει μία δυσκολία στην επανεκκίνηση, γιατί θα πρέπει να γίνει ανανέωση αδειών, διαδικασία που δεν γίνεται μία φορά, αλλά κάθε χρόνο, έτσι ώστε να πιστοποιείται ότι είμαστε ασφαλής χώρος για παιδιά. Αφήνω το θέμα των προμηθευτών, των αναστολών, των λογιστών, αλλά μόνο για να πάρουμε όλοι οι παιδότοποι της χώρας από δύο φορείς την πιστοποίηση, να μας επισκεφτούν δηλαδή οι υπηρεσίες και να έρθει η πιστοποίηση, θα χρειαστεί χρόνος. Γιατί είναι δύο φορείς που πρέπει να ελέγξουν 800 μαγαζιά», είπε στη Voria.gr η Ειρήνη Βήττα – Βαβούσκου, πρόεδρος της Ένωσης Παιδότοπων και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Θεσσαλονίκης, το μόνο σωματείο του κλάδου που είναι μέλος της ΓΣΕΒΕΕ, και εκπροσωπεί επιχειρήσεις και εκτός Θεσσαλονίκης.

Φόβοι για νέα λουκέτα

Οι παιδότοποι είναι μεταξύ των επιχειρήσεων που υπέστησαν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις της πανδημίας, καθώς άνοιξαν μόνο το καλοκαίρι του 2020, που ωστόσο είναι νεκρή περίοδος, ενώ πρόλαβαν να δουλέψουν μόνο για λίγο μέχρι τον περσινό Οκτώβριο, όταν ξέσπασε το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Όσο για το φετινό καλοκαίρι, άνοιξαν μόνο όσοι διέθεταν ανοιχτό χώρο, δηλαδή μόλις ένα 10% των επιχειρήσεων.

«Δεν δουλέψαμε καθόλου όλον αυτόν τον ενάμιση χρόνο. Γιατί πέρσι το καλοκαίρι που ανοίξαμε για λίγο όχι μόνο δεν είχαμε κερδοφορία, αλλά και μπήκαμε μέσα. Είμαστε ένας από τους τέσσερις ΚΑΔ που έμειναν κλειστοί για όλο το καλοκαίρι, αλλά η τελευταία επιστρεπτέα προκαταβολή για τους επιχειρηματίες ήταν τον Απρίλιο. Από τότε και μετά έσοδα δεν υπήρξαν. Γιατί τα χρήματα από το ΕΣΠΑ δεν μπορούν να δαπανηθούν ούτε για να πληρώσει κάποιος το ενοίκιό του, ούτε για να πληρώσει το ρεύματα. Δόθηκαν για να καταναλωθούν μέσα στα καταστήματα. Πώς θα καλυφθούν όλα τα έξοδα που έχει κάποιος για την οικογένειά του; Τον Μάρτιο το 2020 ήμασταν περίπου 800 καταστήματα αμιγώς παιδότοποι. Πολλά έκλεισαν στην πορεία και πολλά επειδή πήραν τα χρήματα από την περιφέρεια μέσω ΕΣΠΑ δεσμεύονται να μείνουν ανοιχτά μέχρι τέλος του χρόνου. Από την 1η Ιανουαρίου όμως που δεν θα υπάρχει η δέσμευση θα κλείσουν κι άλλα καταστήματα», τόνισε η κ. Βήττα - Βαβούστκου.

Ζητούν παράταση των μέτρων στήριξης

Οι ιδιοκτήτες ζητούν επιπλέον ενίσχυση για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεών, μέχρι να ορθοποδήσουν. «Από τη στιγμή που μας ανοίγουν, όπως άνοιξε και η εστίαση τον Μάιο, η στρόφιγγα θα πρέπει να κλείσει σταδιακά. Δηλαδή για τουλάχιστον δύο μήνες μετά, μέχρι να μπει το νερό στο αυλάκι, να έχουμε κάποια προνόμια, όπως το δικαίωμα αναστολών, η μη καταβολή ενοικίων και οι διευκολύνσεις ως προς τα δημοτικά τέλη. Άλλωστε, είμαστε πλέον λίγα μαγαζιά. Δεν έχουμε τα μεγέθη της εστίασης και του τουρισμού. Αρκεί να υπάρχει καλή θέληση και συνεννόηση», ανέφερε η πρόεδρος.

Ανάλογες διευκολύνσεις ζητά η ένωση και για τα escape rooms που εκπροσωπεί και τα οποία επίσης έχουν υποστεί τεράστιες ζημίες από την πανδημία και επανεκκινούν επίσης την 1η Σεπτεμβρίου με ανάλογους περιορισμούς, που σύμφωνα με την κ. Βήττα – Βαβούσκου καθιστούν αδύνατη την επιβίωσή τους. Η ίδια μάλιστα σημείωση ότι για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις είναι ίσως πιο δραματική η κατάσταση, γιατί εξαιρέθηκαν από τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ που προβλέφθηκε ειδικά για τους παιδότοπους και τα γυμναστήρια. Σε επιστολή της προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδης, στην οποία παραθέτει τις προτάσεις του κλάδους, ειδικά για τα escape rooms η ένωση ζητά να υπάρχει δυνατότητα εισόδου και με self test και μείωση του ελάχιστου εμβαδού ανά άτομα από τα 15 τ.μ. στα 10 τ.μ. δεδομένου ότι στα θεματικά δωμάτια εισέρχονται άτομα μόνο της ίδιας οικογένειας ή παρέας.