Skip to main content

Μετά τις 15 Αυγούστου τα σπουδαία για το Διεθνές Τεχνολογικό Κέντρο

Tο θέμα θα κριθεί από το χαρακτήρα της ατζέντας για τη Θεσσαλονίκη, που θα αποφασίσει να παρουσιάσει στα εγκαίνια της ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας.

Μετά το Δεκαπενταύγουστο θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την τύχη του σχεδίου για τη δημιουργία του Thessaloniki International Technology Center(Thess INTEC), που έχει προτείνει ο πρόεδρος του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης Νίκος Ευθυμιάδης.

Το θέμα απασχόλησε τις τελευταίες ημέρες τόσο την κυβέρνηση –δύο συσκέψεις έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου και δύο στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης-, όσο και τους εμπλεκόμενους με θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας φορείς της Θεσσαλονίκης –Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ΕΚΕΤΑ-, ενώ στην τελευταία φάση των συζητήσεων εκλήθησαν οι Σύνδεσμοι Βιομηχανιών και Εξαγωγέων Β. Ελλάδος.

Μετά την πολύωρη σύσκεψη της περασμένης Πέμπτης στο ΥΜΑΘ, υπό την προεδρία της υφυπουργού Μαρίας Κόλλια – Τσαρουχά, όπου έγινε προσπάθεια να υπάρξει συγκερασμός των απόψεων, οι επαφές μεταξύ των επικεφαλής των φορέων συνεχίστηκαν και την Παρασκευή. Κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα με πιο χαλαρούς ρυθμούς, αφού από Δευτέρα ξεκινά το κατ’ εξοχήν δεκαήμερο των διακοπών για τους εγχώριους παράγοντες.

Σύμφωνα με όσα αφήνουν να εννοηθεί οι πρόεδροι της Ζώνης Καινοτομίας Παντελής Αγγελίδης και της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης Τάσος Τζήκας διαφωνούν με ένα σχέδιο που θα υπερκαλύπτει και θα υποκαθιστά τις υφιστάμενες δομές που υπάρχουν στην πόλη και αγωνίζονται να αναπτυχθούν και να παράγουν έργο. Έτσι ο στόχος που έχει, πλέον, τεθεί είναι να βρεθεί τρόπος ώστε να ενισχυθεί το αφήγημα της Θεσσαλονίκης, ως πόλος καινοτομικότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Κάτι που σύμφωνα με τον κ. Ευθυμιάδη μπορεί να συμβεί αν εμπλουτιστούν οι υφιστάμενες υποδομές με το «Κέντρο» που ο ίδιος προτείνει και το οποίο –όπως υποστηρίζει- δεν θα λειτουργεί ανταγωνιστικά ούτε προς τη Ζώνη Καινοτομίας, ούτε προς την Τεχνόπολη.

Μια άλλη λύση θα ήταν να προχωρήσει το Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης μόνο του στην υλοποίηση του εγχειρήματος. Άλλωστε μέτοχοι του -και άρα δυνάμει συμμετέχοντες- είναι τόσο ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος. Το θέμα είναι ότι –όπως φάνηκε στη σύσκεψη της Πέμπτης- η διεκδίκηση ιδιωτικών πόρων από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και αλλού καθίσταται ευχερέστερη εάν στην υλοποίηση του σχεδίου αφενός συμμετέχει το σύνολο των παραγωγικών φορέων της πόλης, που εμπλέκονται με θέματα καινοτομικότητας, έρευνας και νέων τεχνολογιών και αφετέρου υπάρχει η ομπρέλα του ελληνικού κράτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση για τη δημιουργία του «Κέντρου» περιλαμβάνει την αξιοποίηση 600 – 1000 στρεμμάτων στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, ιδιοκτησίας του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ σημαντικός παράγων των εξελίξεων είναι η εμπλοκή του ονόματος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που φέρεται διατεθειμένο να χρηματοδοτήσει τουλάχιστον την αρχική φάση των μελετών.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα θα κριθεί μέσω πολιτικών αποφάσεων και κυρίως από το χαρακτήρα της ατζέντας για τη Θεσσαλονίκη, που θα αποφασίσει να παρουσιάσει στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι δεδομένο ότι στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν θετικά την ιδέα –πρόταση, καθώς ταιριάζει στο εκσυγχρονιστικό προφίλ για την οικονομία που επιθυμεί να περάσει ο πρωθυπουργός. Από την άλλη δεν παραγνωρίζουν ούτε τις αντιδράσεις των τοπικών παραγόντων, ούτε την πολυπλοκότητα του θέματος.

Άλλωστε γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας εξαγγέλθηκε το Σεπτέμβριο του 2004 από τον Κώστα Καραμανλή –ήταν ιδέα βορειοελλαδίτη επιχειρηματία, φίλου του τότε πρωθυπουργού-, αλλά ως δημόσιος φορέας αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς. Μέχρι σήμερα -12 χρόνια μετά- η Ζώνη δεν έχει πετύχει τους στόχους της, δηλαδή να δημιουργήσει θύλακες καινοτομικότητας στη Θεσσαλονίκη και να προσελκύσει στην περιοχή ξένες επιχειρήσεις, ερευνητές και επιστήμονες.