Skip to main content

Ιανός: Μια νέα δομή για τοξικοεξαρτημένα άτομα απέκτησε η Θεσσαλονίκη

Ο χώρος είχε παραχωρηθεί από τον δήμο Θεσσαλονίκης και το προηγούμενο διάστημα ανακαινίστηκε και εξοπλίστηκε με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα «Νιάρχος»

Μια νέα και ανακαινισμένη δομή για τοξικοεξαρτημένα άτομα απέκτησε η Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τον νέο χώρο του Τμήματος Αποκατάστασης Τοξικοεξαρτημένων «Ιανός» του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, ο οποίος βρίσκεται στην οδό Παπαρηγοπούλου 7.

Ο χώρος είχε παραχωρηθεί από τον δήμο Θεσσαλονίκης και το προηγούμενο διάστημα ανακαινίστηκε και εξοπλίστηκε με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Το έργο παραδόθηκε τον Δεκέμβριο και ο χώρος ξεκίνησε να λειτουργεί από τον περασμένο Φεβρουάριο. Ήδη, την πόρτα του «Ιανού» έχουν περάσει μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα συνολικά 35-40 άτομα. Στον χώρο, ο οποίος λειτουργεί από τις 7.00 έως τις 15.00, τα τοξικοεξαρτημένα άτομα μπορούν να   γευματίσουν, να πιουν καφέ, να κάνουν μπάνιο και να πλύνουν τα ρούχα τους.


 
«Είναι μια μονάδα άμεσης πρόσβασης που μπορεί να έρθει οποιοσδήποτε χρήστης θέλει, είτε είναι άστεγος, είτε με σοβαρά κοινωνικο- οικονομικά προβλήματα, χωρίς αίτημα θεραπευτικό», δήλωσε η Κάκια Νικολάου, ψυχίατρος- Διευθύντρια ΕΣΥ και επιστημονικά υπεύθυνη του τμήματος αποκατάστασης Τοξικοεξαρτημένων «Ιανός» του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

«Είναι μια δομή που δεν υπήρχε στον δήμο Θεσσαλονίκης. Μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε την ανακατασκευή του χώρου με την δωρεά του Ιδρύματος «Νιάρχου». Παράλληλα, με την παραχώρηση στους Ανώνυμους Ναρκωτικούς άλλων δύο χώρων, που βρίσκονται στην οδό Ειρήνης,  βάζουμε ένα λιθαράκι για την προσπάθεια αντιμετώπισης εθισμών και άλλων κοινωνικών ομάδων που αντιμετωπίζουν προβλήματα», τόνισε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.

Σε δηλώσεις του, έστειλε το μήνυμα ότι «ήρθε η ώρα να αποδεχθεί η κοινωνία την διαφορετικότητα. Εάν είμαι εθισμένος, είτε στα ναρκωτικά, είτε οπουδήποτε, είμαι διαφορετικός από σένα. Θα πρέπει εγώ να σε βοηθήσω να ξεφύγεις από μια συμπεριφορά διαφορετική που δημιουργεί πολλών ειδών προβλήματα».  



Στον χώρο υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό, κοινωνική λειτουργός, ψυχίατρος και ψυχολόγοι. Στόχος του Τμήματος είναι ο εξαρτημένος, που θα επισκεφθεί τον χώρο, στη συνέχεια να κινητοποιηθεί και να περάσει την πόρτα του συμβουλευτικού σταθμού, όπου εκεί θα ζητήσει να ενταχθεί στις θεραπευτικές διεργασίες.

Ανάσα για τους τοξικομανείς χαρακτήρισε τον χώρο, ο Σταύρος, ο οποίος βρίσκεται σε φάση απεξάρτησης.  «Είναι μια μεγάλη βοήθεια το κέντρο, πέρα από τα υλικά, που προσφέρουν, έχω εισπράξει από το προσωπικό ανθρωπιά. Είναι μια ανάσα για τους τοξικομανείς, έστω αυτές τις ώρες που λειτουργεί. Στην πόλη δεν υπάρχει μέριμνα για πολλά πράγματα και αυτός ο χώρος είναι μια πολύ καλή αρχή», τόνισε.

«Είμαι άστεγος, πρώην χρήστης και έχω ανάγκη από έναν τέτοιο χώρο. Οι υπηρεσίες με εξυπηρετούν πάρα πολύ και συμβουλευτικά», ανέφερε από την πλευρά του ο Θανάσης, ο οποίος είναι απεξαρτημένος.

«Το μότο μας είναι ένας χρήστης στο δρόμο, δεν έχει καμία σχέση με έναν χρήστη στο πρόγραμμα», τόνισε η κ. Νικολάου.



Σήμερα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του χώρου, παρουσία του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, των αντιδημάρχων Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάση Παππά και Κοινωνικής Πολιτικής, Πέτρου Λεκάκη και εκπροσώπου του Κέντρου Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ).