Skip to main content

Μια πολύ διδακτική ιστορία για το τοξικό οικονομικό περιβάλλον

Ακόμα και οι γίγαντες του επιχειρείν όταν καλούνται να λειτουργήσουν μέσα σε ένα αρνητικό κλίμα, δεν μπορούν να βγουν αλώβητοι.

Συμβαίνει και στα καλύτερα σπίτια, αποδεικνύοντας στην πράξη πως όσο μεγάλος κι αν είναι ένας επιχειρηματικός όμιλος, αν το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον είναι τοξικό, τότε θα μπει, σχεδόν νομοτελειακά, σε περιπέτειες. Σήμερα, ο «Τειρεσίας» θα σας περιγράψει ένα χαρακτηριστικό όσο κι ενδεικτικό γεγονός, που αποδεικνύει του λόγου το αληθές:

Ηταν μέσα του περασμένου καλοκαιριού, όταν σας είχαμε πρωτογράψει ότι ο τουρκικός όμιλος Dogus (ο μεγαλύτερος «απέναντι» κι ένας από τους μεγαλύτερους διεθνώς) διαπραγματεύεται την αναδιάρθρωση του χρέους του με τους βασικούς πιστωτές του στο Λονδίνο. Κι ότι έχει συνταχθεί – όπως σας γράφαμε τότε - μια λίστα με καλά assets του, ανά τον κόσμο, κάποια από τα οποία θα έπρεπε να ρευστοποιηθούν, στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας. Στην κορυφή εκείνης της λίστας – την οποία μας είχε αναφέρει Έλληνας τραπεζίτης που εργάζεται σε μεγάλο αμερικανικό «σπίτι» και ήταν σε γνώση του θέματος- βρίσκονταν τα περισσότερα από τα ελληνικά assets της Dogus.

Φαίνεται λοιπόν ότι ήρθε η ώρα των ρευστοποιήσεων. Εμείς γράφαμε τότε ότι «η αρχή κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει από τον Αστέρα της Βουλιαγμένης», όπου έχει συμμετοχή η Dogus, αλλά προτιμήθηκε κάτι μικρότερο, σε αυτή τη φάση: Το κτίριο όπου στεγάζονταν παλιότερα η αυστραλιανή πρεσβεία στην Αθήνα (στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας), το οποίο είχε εξαγοράσει θυγατρική του τουρκικού ομίλου προ περίπου τριετίας.

Μικρή σημασία έχει η επιλογή, αφού, ούτως ή άλλως, η Dogus δέχεται πιέσεις και για τον Αστέρα, αλλά προς το παρόν αντιστέκεται σθεναρά. Κι αυτό γιατί είναι ένα περιουσιακό στοιχείο που θα του αποφέρει σημαντικά έσοδα στο μέλλον.

Ο,τι κι αν γίνει, όμως, αποδεικνύεται στην πράξη ότι ακόμα και οι γίγαντες του επιχειρείν όταν καλούνται να λειτουργήσουν μέσα σε ένα αρνητικό κλίμα, δεν μπορούν να βγουν αλώβητοι.

Αυτά, προς γνώση και συμμόρφωση...