Skip to main content

Μίχαλος: Δεν χωράνε κόμματα και χρώματα στην εθνική κρίση

Ο πολιτικός κόσμος πρέπει ενωμένος να αντιμετωπίσει τους δανειστές. Τα μέτρα που απαιτούν δεν είναι εφαρμόσιμα, εκτίμησε ο Κ. Μίχαλος.

Σε συνθήκες «μεγάλης εθνικής κρίσης δεν χωράνε κόμματα και χρώματα. Η εσωτερική διάσπαση του πολιτικού κόσμου, σήμερα, είναι στρατηγικό λάθος και ανεπίτρεπτη πολυτέλεια», δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη και το βήμα του Ελληνο - Σερβικού Επιχειρηματικού Forum, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Ο κ. Μίχαλος υποστήριξε ότι για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη «χρειάζονται δύο - τρεις έξυπνες πολιτικές κινήσεις», για να αντιμετωπίσει ο πολιτικός κόσμος, ενωμένος, τους δανειστές αφού και «οι θεσμοί πρέπει να σοβαρευτούν», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Έχω συζητήσει και με τους εκπροσώπους των δανειστών και με μέλη των τεχνικών κλιμακίων. Υπάρχουν νεαρά παιδιά που δεν ξέρουν καλά- καλά να διαβάσουν ισολογισμούς. Μπορεί η δική μας πλευρά, διαχρονικά να έχει κάνει λάθη, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστούν και οι παράλογες απαιτήσεις των δανειστών».

Ο κ. Μίχαλος, καθαρά, υποστήριξε την ισχύ εν τη ενώσει, γιατί αν υλοποιηθεί το προσχέδιο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, αντί να επιτύχει να λύσει ένα πρόβλημα, θα δημιουργήσει στη θέση του ένα πολύ μεγαλύτερο.

«Ασχέτως του αν γίνει και κλείσει η αξιολόγηση, που πιστεύω ότι θα γίνει, είναι αμφίβολη η εφαρμοστικότητα των μέτρων που απαιτούν οι θεσμοί. Δεν μπορούν στη πράξη να φέρουν θετικά αποτελέσματα μέτρα που υφαρπάζουν έως και το 82% του συνολικού εισοδήματος ενός επαγγελματία. Θα φύγουν και άλλοι για Βουλγαρία αλλά και για την Κύπρο, που δίνει κίνητρα για τους Έλληνες επιχειρηματίες ειδικά, μειώνοντας στο ήμισυ τις φορολογικές υποχρεώσεις, δηλαδή στο 6,25% όταν οι ασφαλιστικές εισφορές είναι στο 9%», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ.

Μάλιστα ο κ. Μίχαλος προέβλεψε συνέχιση των κινητοποιήσεων των ελευθέρων επαγγελματιών αποκαλύπτοντας ότι υπάρχουν σκέψεις στο δικηγορικό κλάδο για συνέχιση των απεργιών, με ανανεούμενες κινητοποιήσεις, μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016.

«Πρέπει να αντιληφθούν (σ.σ εννοώντας τους κυβερνώντες) ότι σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον δεν υπάρχουν άλλοι δρόμοι από την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα. Πρέπει ο πολιτικός κόσμος να ανοίξει τα μάτια του και τα αυτιά του. Εμείς, οι φορείς της ιδιωτικής οικονομίας, δεν θέλουμε τη διάλυση του δημοσίου, είμαστε κατά των ισοπεδωτικών κινήσεων, θέλουμε την αξιολόγηση και την υποστήριξή του. Λύσεις έχουν προταθεί».

Για τον κ. Μίχαλο, η χώρα δεν έχει χρονικά περιθώρια για να κινηθεί προς την ανάπτυξη και να αξιοποιήσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και του Μάριο Ντράγκι.

«Έγινε η τρίτη επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και σήμερα ο τραπεζικός τομέας αντιμετωπίζει πάλι προβλήματα. Πρέπει να τελειώνουμε με την αξιολόγηση για να μπορέσουμε να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα Ντράγκι, για να δώσουν οι τράπεζες ανταγωνιστικά επιτόκια, σήμερα τα επιτόκια δανεισμού στην Ελλάδα είναι μη ανταγωνιστικά», κατέληξε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ.