Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022
x

ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ FRONTEX ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΕ

Ο υπουργός Μετανάστευσης συμμετείχε στην ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στην ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (LIBE) με αντικείμενο το υπό διαπραγμάτευση νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, συμμετείχε σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, Juan Farnando Lopez Aguilar.

Η παρέμβαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου επικεντρώθηκε στο ζήτημα του μηχανισμού αλληλεγγύης που θα περιέχει η νέα ευρωπαϊκή πολιτική Μετανάστευσης και Ασύλου. Υπογράμμισε την ανάγκη για ουσιαστική, υποχρεωτική και αποτελεσματική αλληλεγγύη, που θα εξισορροπεί τις πολλαπλές και επαχθείς υποχρεώσεις με τις οποίες τα κράτη-μέλη πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα, είναι επιφορτισμένα.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι δε μπορεί να αναμένεται από έναν μικρό αριθμό κρατών στη Μεσόγειο ή από έναν αριθμό παραμεθόριων περιοχών, όπως τα νησιά του Αιγαίου, να σηκώσουν το βάρος του μεταναστευτικού για όλη την Ευρώπη και υπερασπίστηκε τη βασική θέση της ομάδας των μεσογειακών κρατών μελών πρώτης γραμμής Med-5 για έναν αυτόματο, ταχύ και μη γραφειοκρατικό μηχανισμό αλληλεγγύης, με κύριο στοιχείο του τις μετεγκαταστάσεις αιτούντων άσυλο.

Σημείωσε, επίσης, την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και στο ζήτημα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων, ενώ υποστήριξε ότι μια πραγματικά κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου θα πρέπει να επιτρέπει την αμοιβαία αναγνώριση των αποφάσεων χορήγησης ασύλου των εθνικών υπηρεσιών και τη συνεπακόλουθη ελεύθερη κυκλοφορία των αναγνωρισμένων προσφύγων εντός του κοινού χώρου. Επίσης, υπογράμμισε ότι απαιτείται μεγαλύτερος ρόλος της Ε.Ε. στην πραγματοποίηση επιστροφών, μέσω της δημιουργίας ενός κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού.

Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε την ανάγκη για ενεργή δράση της Frontex εκτός των χωρικών υδάτων της Ε.Ε. με κατάλληλες διμερείς συμφωνίες, ενώ σημείωσε ότι το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου είναι υπερήφανο που έχει εγκαθιδρύσει ένα απολύτως διαφανές σύστημα πολυετών συμφωνιών-πλαίσιο, ανοικτών στον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό, όσον αφορά τις προμήθειες, σε αντίθεση με τις πρακτικές προηγούμενων ετών.

Στο ίδιο πάνελ της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής LIBE συμμετείχαν η αρμόδια ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ylva Johansson, ο υπουργός Εσωτερικών της Πορτογαλίας, Eduardo Cabrita, ο γερμανός υφυπουργός Εσωτερικών, Stephan Mayer, καθώς και ο ύπατος αρμοστής των ΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ