Skip to main content

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα πέρασε στην εποχή των μεγάλων αλλαγών - Επενδυτική βαθμίδα εντός 2023

Φέρνουμε νόμο που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού - Με την ομιλία του πρωθυπουργού ολοκληρώνεται η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων

Στο βήμα της Ολομέλειας βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τη δευτερολογία του επί των προγραμματικών δηλώσεων.

Διαβάστε - Προγραμματικές δηλώσεις: Σε εξέλιξη οι δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών - Δείτε live

Αρχικά, ο πρωθυπουργός ευχήθηκε περαστικά στον Δημήτρη Κουτσούμπα για το απρόοπτο που είχε. Κατηγόρησε την αντιπολίτευση τόνισε ότι δεν είχε προτάσεις διακυβέρνησης, απέναντι στο σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας.

«Θέλω να συγκρατήσω το ήπιο κλίμα μέσα στο οποίο έγινε η συζήτηση, το οποίο εύχομαι να διατηρηθεί. Αυτό το κλίμα εκφράζει το μήνυμα ενότητας και υπευθυνότητας που εξέπεμψαν οι πολίτες στις εκλογές. Το αίτημα της κάλπης ζητά αποτελεσματικότητα. Ο λόγος της αντιπολίτευσης δεν είχε ούτε πειστικά επιχειρήματα, ούτε και θετικές παρατηρήσεις», είπε. 

«Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναρτούμε σε δημόσια διαβούλευση έναν νόμο με ένα άρθρο που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων το εξωτερικού», είπε ο πρωθυπουργός. «Έτσι όλοι οι συμπολίτες θα μπορούν να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της χώρας μας από όπου και αν κατοικούν», σχολίασε. 

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις, η στήριξη των πολιτών αλλά και οι κυβερνητικές εξαγγελίες που ακούστηκαν από τους υπουργούς το τελευταίο τριήμερο θα γίνουν πράξη. «Ευχαριστώ τα στελέχη της κυβέρνησης που έδωσαν με λεπτομέρεια τις μεταρρυθμίσεις». «Οι πολιτικοί αρχηγοί περιορίστηκαν σε επανάληψη συνθημάτων που είχαν εξαντληθεί προεκλογικά. Η Ελλάδα, όμως, έχει περάσει σε μια άλλη εποχή, στην εποχή των μεγάλων αλλαγών. Η εντολή που έχουμε λάβει είναι να προχωρήσουμε γρήγορα και τολμηρά στην υλοποίηση αυτών των αλλαγών. Υπάρχει απόλυτη συνέπεια των προεκλογικών εξαγγελιών με τα όσα αναφέρθηκαν στις προγραμματικές δηλώσεις. Εγώ δεν είχα καμία δυσκολία, στην προεκλογική περίοδο, να επικαλούμαι τις προγραμματικές δηλώσεις του 2019, μιας και τις υλοποιήσαμε».

«Πρώτος εγώ μίλησα για τις μεγάλες μάχες που πρέπει να δώσουμε και τις προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας, αλλά πειστικά σχόλια δεν άκουσα» τόνισε, για να προσθέσει: «Εμείς αναζητούμε τεκμηριωμένες, κοστολογημένες προτάσεις». Απευθυνόμενος, δε, στην αντιπολίτευση, τόνισε: «Τελικά χρειαζόμαστε πιο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική ή έχουμε τράτο για να δώσουμε περισσότερα, αποφασίστε!».

Υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «η χώρα είναι πρωταγωνίστρια στην πράσινη ανάπτυξη».

«Ο τελικός κριτής για θέματα Κράτους Δικαίου είναι η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην τελευταία έκθεσή της καταγράφεται σημαντική πρόοδος. Εμείς αναζητούμε τεκμηριωμένες προτάσεις. Θα δείτε στην πορεία αυτής της κυβερνητικής θητείας ότι αν υπάρχουν προτάσεις που μπορούμε να ενσωματώσουμε, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε. Αρκεί οι προτάσεις αυτές να είναι ώριμες και κοστολογημένες. Για την αξιωματική αντιπολίτευση: Μας είπατε τα ίδια ακριβώς πράγματα που μάς είπατε πριν 3 μήνες. Σας διέφυγε κάτι: έγιναν εκλογές. Ο ελληνικός λαός έβλεπε κάτι άλλο από αυτό που βλέπατε εσείς και επιβράβευσε τη Νέα Δημοκρατία», τόνισε. 

Οι προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου:

  • Ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας εντός του έτους
  • Αποπληρωμή διμερών δανείων
  • Παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων
  • Αποχώρηση ανεργίας στο 8%
  • Αύξηση των εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ
  • Αύξηση των μισθών και μείωση των ανισοτήτων
  • Ενίσχυση ΕΚΑΒ, αναμόρφωση ΕΣΥ
  • Παιδεία: Σχολεία, προσχολική αγωγή και τεχνολογικά μέσα
  • Ταχύτητα απονομής Δικαιοσύνης
  • Συνέχιση της υλοποίησης υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής

Ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτησιστικά ότι «στόχος μας είναι ο πολυδύναμος εκσυγχρονισμός της χώρας», ενώ υπογράμμισε ότι «τώρα είμαστε μπροστά σε πολλή δουλειά».