Skip to main content

Ο δήμος Θεσσαλονίκης στήνει θερμοκοιτίδα για επιχειρήσεις

Πρωτοβουλία του δήμου Θεσσαλονίκης για την καινοτομία, σε συνεργασία με την ΑΖΚ, την Τεχνόπολη, τέσσερα Πανεπιστήμια και παραγωγικούς φορείς.

Μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς, ο Δήμος Θεσσαλονίκης που αναλαμβάνει ενεργό δράση στην υπόθεση της προώθησης της έρευνας και της καινοτομίας στη πόλη, θα έχει δημιουργήσει μία Προθερμοκοιτίδα για νέες επιχειρήσεις, το Μέγαρο Μακρίδη.

Την πρωτοβουλία αυτή ανακοίνωσε ο ίδιος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, σε εκδήλωση που αυτή την ώρα πραγματοποιείται στη ΔΕΘ- Helexpo, με διοργάνωση της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Α.Ε.

«Έχουμε εγγράψει στον προϋπολογισμό του Δήμου, για τη νέα χρονιά, το ποσό των 200.000 ευρώ, για να χρηματοδοτήσουμε αυτή τη δράση. Η Προθερμοκοιτίδα αυτή, θα υποδέχεται, τις ιδέες νέων επιστημόνων - ερευνητών, που θέλουν να προχωρήσουν στη δημιουργία επιχειρήσεων, των λεγόμενων start ups. Η Προθερμοκοιτίδα θα τροφοδοτεί, σε επόμενη φάση, τις υφιστάμενες Θερμοκοιτίδες που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη αλλά και την Αλεξάνδρεια Ζώνη», ανέφερε ο δήμαρχος.

Όπως εξήγησε ο κ. Μπουτάρης, για την οργάνωση της πρωτοβουλίας αυτής, ο ειδικός σύμβουλος του Δήμου σε θέματα επιχειρηματικότητας, κ. Σίμος Μπεσανσόν, βρίσκεται στο Ισραήλ καθώς ο συνεργαζόμενος Δήμος του Τελ Αβίβ, διαθέτει σχετική εμπειρία και έχει σχέση συνεργασίας με την ισραηλινή Sillicon Valley.

O Δήμος, κάνει αυτό το σημαντικό βήμα, έχοντας έρθει προηγουμένως σε συνεννόηση με την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και τους φορείς που την υποστηρίζουν, όπως επίσης με το ΕΚΕΤΑ  και τους παραγωγικούς συνδέσμους.

Γιάννης Μπουτάρης

Ο νέος πρόεδρος της ΑΖΚ, Παντελής Αγγελίδης, είπε ότι η σημερινή εκδήλωση έχει σαν σκοπό την επικοινωνία μεταξύ των φορέων της έρευνας και της καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη. Αυτή ακριβώς η σταθερή σχέση, μεταξύ πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων και καινοτομικών πρωτοβουλιών στην παραγωγή έχει ιδιαίτερη σημασία, τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, καθώς το ζήτημα της απασχόλησης των νέων επιστημόνων είναι φλέγον ενώ επίσης θέμα είναι και η προσέλκυση νέων μελών ΔΕΠ στο ελληνικό πανεπιστήμιο.

Στις τοποθετήσεις ακούστηκε και κριτική έντονη για το πως πορεύτηκε ως σήμερα η Ζώνη Καινοτομίας, η οποία από το 2006 που ιδρύθηκε, δεν έκανε το παραμικρό για να τοποθετήσει τη Θεσσαλονίκη στο διεθνή χάρτη της καινοτομίας, όπως είπε ο πρόεδρος της Τεχνόπολης ΑΕ, Τάσος Τζήκας.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ καθ. Θανάσης Κωνσταντόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η συνεργασία μεταξύ των φορέων που ασχολούνται με την έρευνα και την καινοτομία, θα πρέπει να έχει συγκεκριμένη ατζέντα προτεραιοτήτων γιατί «δεν μπορούμε όλοι, να τα κάνουμε όλα».

Το ΕΚΕΤΑ έχει διεθνείς συνεργασίες με μεγάλες επιχειρήσεις και πέτυχε να έχει στην ευθύνη του το 63% των ερευνητικών κονδυλίων που εισρέουν στη Κεντρική Μακεδονία, ακριβώς επειδή λειτουργεί στοχευμένα.

Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, καθοριστικό ρόλο στην προσέλκυση καινοτομικών δράσεων στη Θεσσαλονίκη, από ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις, όπως και φορείς ιδεών, θα παίξει η κινητροδότηση από πλευράς κεντρικής κυβέρνησης. Κοινώς, η προσέλκυση καινοτόμων δράσεων, απαιτεί κίνητρα.

Την πρωτοβουλία διοργάνωσης της εκδήλωσης χαιρέτισε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Κυριάκος Λουφάκης, ο οποίος τόνισε τη σημασία της καινοτομίας για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη.