Skip to main content

Χρυσόγονος σε εκδήλωση της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης: Αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Οι ομιλητές της εκδήλωσης ζήτησαν από την κυβέρνηση έναν συνολικό σχεδιασμό για την τριτοβάθμια εκπαίδευσης και διάλογο με όλους τους φορείς

Στο πλαίσιο πρωτοβουλιών του κόμματος για την ανάδειξη του θέματος της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, αλλά και  με σκοπό το άνοιγμα ενός ευρύτερου διάλογου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Α’ Θεσσαλονίκης διοργάνωσε το απόγευμα της Τρίτης πολιτική εκδήλωση στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης.

Το μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Σπύρος Τσελέπης ανέφερε από το βήμα της εκδήλωσης ότι το ΠΑΣΟΚ άνοιξε τον διάλογο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα με πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανρουλάκης. «Πριν 18 χρόνια η ίδια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσπάθησε να προχωρήσει σε αναθεώρηση του άρθρου 16 και δεν τα κατάφερε λόγω της αντίδρασης της πανεπιστημιακής κοινότητας και των φοιτητών, έρχεται τώρα να κάνει το ίδιο με μια μέθοδο by pass για να μην χρειαστεί αναθεώρηση του άρθρου 16. Εμείς ως ΠΑΣΟΚ θεωρούμε ότι οποιαδήποτε μεταρρύθμιση στο χώρο της παιδείας πρέπει να γίνεται με διάλογο με τους φορείς, τα πανεπιστήμια, τους συλλόγους των φοιτητών».

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Χρυσόγονος, επισήμανε ότι το επίμαχο νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό διότι όπως υπογράμμισε το άρθρο 16 του συντάγματος απαγορεύει ρητά την ίδρυση ανώτατων σχολών από ιδιώτες και επίσης προβλέπει ότι η ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα παρέχεται αποκλειστικά από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. «Το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης εισάγει τη δυνατότητα παροχής ανώτατης εκπαίδευσης από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και συνεπώς είναι ευθέως αντίθετο με την παράγραφο 5 του άρθρου 16 ακόμη και με την παράγραφο 1 περί ακαδημαϊκής ελευθερίας διότι δεν κατοχυρώνεται το εργασιακό καθεστώς των διδασκόντων σε αυτά τα νεοφυή νομικά πρόσωπα με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένοι σε κάθε είδους πιέσεις από τους εργοδότες τους ακόμη και στο σημείο να φτάσουμε να δούμε διατεταγμένη έρευνα και προκατασκευασμένα αποτελέσματα δήθεν επιστημονικών ερευνών».  

Ο Γιώργος Λιτσαρδάκης, Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού, καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ ανέφερε ότι το νομοσχέδιο παρά το γεγονός ότι προωθεί μια μείζουσα αλλαγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ήρθε χωρίς ουσιαστικό διάλογο.

Ο κ. Λιτσαρδάκης τόνισε ότι το νομοσχέδιο στο σκέλος που αφορά τα δημόσια πανεπιστήμια δεν αντιμετωπίζει κρίσιμα ζητήματα για παράδειγμα τον τρόπο εκλογής Πρύτανη – το αντίθετο μάλιστα – η διαδικασία γίνεται πιο συγκεντρωτική και πιο απολυταρχική. Σύμφωνα με τον ίδιο με τον συγκεκριμένο νομοσχέδιο μεταφέρονται επιπλέον αρμοδιότητες από συλλογικά όργανα σε μονοπρόσωπα.

Στο κομμάτι της ίδρυσης των μη κρατικών πανεπιστημίων ο κ. Λιτσαρδάκης τόνισε ότι θα επηρεάσουν τη λειτουργία των περιφερειακών δημόσιων πανεπιστημίων και τμήματα που έχουν χαμηλή ζήτηση με αποτέλεσμα την περεταίρω απαξίωσή τους.

Ο Κώστας Χρυσάφης, καθηγητής του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, μέλος της γραμματείας του τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως βασική προϋπόθεση, όπως λέει το ΠΑΣΟΚ, για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα είναι να υπάρχει ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην οποία θα είναι ενταγμένα και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. «Μέσα από αυτό το σχέδιο θα ξέρουμε που πρέπει να υπάρχουν τμήματα, πόσα, με πόσους φοιτητές κτλ., έτσι ώστε το τοπίο να είναι σαφώς καθορισμένο».

Σύμφωνα με τον ίδιο ρυθμίσεις του νομοσχεδίου έχουν συνταγματικό ζήτημα και κατά πάσα πιθανότητα με την πρώτη προσφυγή αυτό θα καταπέσει.

«Με το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση πρακτικά τα ξένα παραρτήματα πρακτικά δεν είναι μη κερδοσκοπικά γιατί έμμεσα πλην σαφώς αφήνει τα δυνατότητα να μεταφέρονται κέρδη στο μητρικό ίδρυμα», σημείωσε ο κ. Χρυσάφης.