Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021
x

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΑΧΑΡΗ ΜΕ ΤΟ DEAL ROYAL SUGAR-BRITISH SUGAR

Γιατί είναι σημαντική η συμφωνία με την κορυφαία βρετανική βιομηχανία - H Royal Sugar είναι αυτή που μπορεί να σώσει την ΕΒΖ, λέει ο Χρ. Καραθανάσης

Μία νέα εποχή για την ελληνική ζάχαρη φαίνεται να σηματοδοτεί η σημαντική συμφωνία της Royal Sugar ABEE με τη British Sugar.

Βάσει της συμφωνίας, η British Sugar, ένας παραγωγός ζάχαρης παγκόσμιας κλάσης και ο κορυφαίος προμηθευτής ζάχαρης στη Βρετανία και στην Ιρλανδία, ανέθεσε στη δυναμική ελληνική εταιρεία Royal Sugar την εισαγωγή και διανομή της ζάχαρης της σε Ελλάδα, Κύπρο, Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κόσοβο και Σκόπια.

Επένδυση πάνω από 250 εκατ. λίρες

H British Sugar, που απασχολεί 1.400 υπαλλήλους και υποστηρίζει έμμεσα 9.500 θέσεις εργασίας, παράγει 1,4 εκατομμύρια τόνους ζάχαρη ετησίως αποκλειστικά στη Βρετανία. H British Sugar συνεργάζεται με περισσότερους από 3.000 καλλιεργητές που εφοδιάζουν τα εργοστάσιά της με 8 εκατομμύρια τόνους ζαχαρότευτλων ετησίως. Εφαρμόζοντας γεωργία ακριβείας, έχει καταφέρει να αυξήσει τις στρεμματικές της αποδόσεις κατά 25% τα τελευταία 10 χρόνια, με σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον.

Τα τελευταία πέντε χρόνια η εταιρεία έχει επενδύσει πάνω από 250 εκατομμύρια λίρες στα τέσσερα εργοστάσια παραγωγής ζάχαρης (στο Bury St Edmunds, το Cantley, το Newark και το Wissington) για να μεγιστοποιήσει την αποτελεσματικότητά τους.

Το κόστος παραγωγής της ζάχαρης της British Sugar είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη και η ανώτατη ποιότητα της ζάχαρής της ευρέως αποδεκτή. Παράλληλα, αποτελεί την πρώτη εταιρεία παραγωγής βιοαιθανόλης στη Βρετανία, παράγει ζωοτροφές, ασβέστη, ηλεκτρική ενέργεια κ.α.

Γιατί είναι σημαντική η συμφωνία

Όπως αναφέρει η managing director της Royal Sugar Έλλη Λίμπου, το μεγάλο αυτό deal αποκαλύπτει τον στόχο της ελληνικής εταιρείας να αναδειχθεί σε Νο1 χονδρέμπορο ζάχαρης στη χώρα μας.  Σύμφωνα με την ίδια, η υπογραφή της συμφωνίας αντιπροσώπευσης της British Sugar σε Ελλάδα και γείτονες χώρες, αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία της Royal Sugar καθώς παρέχει εγγυήσεις για μεγάλες ποσότητες ανώτατης ποιότητας ζάχαρης, ικανές να καλύψουν δυνητικά το σύνολο της ελληνικής αγοράς. Επίσης, η συμφωνία παρέχει εγγύηση μακροχρόνιας συνεργασίας ανεξαρτήτως Brexit και δίνει τη δυνατότητας σύναψης και εκτέλεσης back-to-back συμβολαίων με μεγάλους πελάτες (key accounts) – βιομηχανίες.

Καραθανάσης: H Royal Sugar είναι ο τεχνοκράτης που μπορεί να σώσει την ΕΒΖ

Το ενδιαφέρον της Royal Sugar για την ΕΒΖ δεν είναι καινούργιο, άλλωστε οι δύο εταιρείες έχουν στενή συνεργασία: To 2018, η Royal Sugar ήταν ο μεγαλύτερος χορηγός ρευστότητας της ΕΒΖ αγοράζοντας 16.000 τόνους ζαχάρεως εμπορικής αξίας 7 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό επιτρέπει στην ΕΒΖ να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της έναντι των αγροτών-καλλιεργητών στη Βόρεια Ελλάδα.

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τευτλοπαραγωγοί επικοινωνούν με τον πρόεδρο της Royal Sugar κ. Χρήστο Καραθανάση και του ζητούν να αναλάβει τη λειτουργία του εργοστασίου της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας για να σωθεί η χρονιά. Ο κ. Καραθανάσης, που είχε ενδιαφερθεί στο παρελθόν και για το εργοστάσιο στις Σέρρες, είναι ξεκάθαρος σε ό,τι αφορά τις προθέσεις του: «Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε όλες τις παραγωγικές επενδύσεις που απαιτούνται για να οδηγήσουμε την ΕΒΖ στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης. Η σωτηρία της ελληνικής ζάχαρης πρέπει να ανατεθεί σε μία ελληνική εταιρεία που έχει εξασφαλίσει υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία από τη συνεργασία της με μεγάλους οίκους του εξωτερικού. H Royal Sugar είναι ο τεχνοκράτης που πρέπει να αναλάβει να σώσει την ΕΒΖ. Θέλουμε να μας δοθεί η ευκαιρία να προσφέρουμε τα μέγιστα στον τόπο μας, να ξαναφέρουμε την ελληνική βιομηχανία στην πρώτη γραμμή, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Η Ελλάδα αξίζει καλύτερη τύχη, ήρθε η ώρα να βγουν μπροστά οι υγιείς δυνάμεις της ελληνικής επιχειρηματικότητας».

Royal Sugar: Ο νέος μεγάλος παίκτης στην ελληνική αγορά ζάχαρης

Από την ίδρυσή της το 2013, η Royal Sugar ABEE είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία επεξεργασίας, συσκευασίας και χονδρικής εμπορίας ζάχαρης στην Ελλάδα. Σήμερα εξυπηρετεί το 30% της εγχώριας αγοράς, που ετησίως έχει δυναμική 280.000 τόνων. Είναι ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος στην Ελλάδα του Ολλανδού παραγωγού ζάχαρης, προμηθεύεται ζάχαρη και από άλλες ευρωπαϊκές πηγές, και από τρίτες χώρες, όπως ο Μαυρίκιος, η Νότια Αφρική, η Μοζαμβίκη κ.α.

Πελάτες της Royal Sugar είναι μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων, αλλά και όλες σχεδόν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Επίσης εξάγει στην Κύπρο, στη Βουλγαρία και στο Κόσοβο. Στις εγκαταστάσεις της, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, απασχολούνται 60 άτομα, τα οποία εργάζονται στη συσκευασία και την εμπορία της πλήρους γκάμας προϊόντων ζάχαρης που διαθέτει. Σε μια αγορά με ιδιαιτέρως συμπιεσμένες τιμές, οι πωλήσεις της Royal Sugar το 2018 ανήλθαν σε 25 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας το ίδιο δυναμικά και στην τρέχουσα χρήση. 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ