Skip to main content

Νέα ηγεσία εκλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης - Θολοί οι συσχετισμοί

Αύριο και μεθαύριο θα διεξαχθεί η 3η συνδιάσκεψη της κομματικής οργάνωσης Α' Θεσσαλονίκης - Οι δύο επικρατέστεροι για τη θέση του συντονιστή.

Του Νίκου Ηλιάδη

Σε εκλογή νέας ηγεσίας προχωρά το προσεχές τριήμερο ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης. Αύριο και μεθαύριο θα διεξαχθεί η 3η συνδιάσκεψη της κομματικής οργάνωσης Α' Θεσσαλονίκης και τη Δευτέρα θα γίνει η εκλογή της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής από την οποία θα προκύψει στη συνέχεια ο νέος συντονιστής. Η συνδιάσκεψη θα ξεκινήσει στις 12 αύριο το μεσημέρι, με εισήγηση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Ρήγα. Οι εργασίες, οι οποίες θα διαρκέσουν και την Κυριακή, θα πραγματοποιηθούν στο αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου 47).

Τις εβδομάδες που προηγήθηκαν έγιναν συνελεύσεις σε όλες τις Οργανώσεις Μελών του κόμματος, από τις οποίες προέκυψαν και οι περίπου 250 αντιπρόσωποι οι οποίοι θα λάβουν μέρος στη συνδιάσκεψη. Σύμφωνα με πληροφορίες η πλειονότητα των αντιπροσώπων πρόσκειται στις δύο μεγαλύτερες εσωκομματικές τάσεις, τους “ενωτικούς” και τους “53+”, ενώ υπάρχουν και αντιπρόσωποι οι οποίοι πρόσκεινται στην “Πλατφόρμα 2010”.

Σαφής εικόνα για τους εσωτερικούς συσχετισμούς δεν μπορεί να υπάρξει καθώς, όπως αναφέρει στη Voria.gr έμπειρο κομματικό στέλεχος “αυτή τη φορά υπάρχει ένα ικανός αριθμός αντιπροσώπων οι οποίοι είναι 'χύμα', χωρίς να στοιχίζονται πίσω από κάποια τάση”. Όπως εξηγεί “αυτό φάνηκε στη διάρκεια των κομματικών συνελεύσεων όπου κατά τις ψηφοφορίες που έγιναν δεν παρατηρήθηκαν συντεταγμένες συμπεριφορές, όπως γινόταν κατά το παρελθόν”. 


Μικρότερη Ν.Ε.

Τη Δευτέρα, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ επί της Εγνατίας, θα γίνει η ψηφοφορία για την εκλογή της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής. Η κατ' αρχήν απόφαση είναι ο αριθμός των μελών της να περιοριστεί στους 35, έναντι των 45 που είναι σήμερα. Η συρρίκνωση του οργάνου κρίθηκε ότι εξυπηρετεί καλύτερα τη λειτουργία της οργάνωσης. Η προηγούμενη ευρεία σύνθεση εξυπηρετούσε τις ανάγκες που προέκυψαν μετά την αποχώρηση στελεχών, τον Αύγουστο του 2015 όταν η τότε Ν.Ε. είχα απολέσει τα 2/3 των μελών της. Σε πρώτη φάση είχε γίνει τότε μια πρόχειρη συμπλήρωση του Οργάνου έως την εκλογή της νέας 45μελους της Ν.Ε. που έγινε μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.  

Νέος συντονιστής

Μετά δύο χρόνια θητείας ο συντονιστής της Ν.Ε. Δημήτρης Δημητριάδης δεν θα συνεχίσει σε αυτή τη θέση. Εξηγώντας αυτή την απόφασή του ο κ. Δημητριάδης δήλωσε στη Voria.gr ότι ολοκλήρωσε αυτόν τον κύκλο, διευκρινίζοντας πως ως μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος έχει την ευθύνη για όλη τη Βόρεια Ελλάδα,  οπότε θα συμμετέχει έτσι κι αλλιώς στις κομματικές διεργασίες. Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης η θητεία του κ. Δημητριάδη κρίνεται απολύτως επιτυχημένη. “Ο Δημήτρης ανέλαβε σε μια εποχή που η οργάνωση ήταν υπό διάλυση, μετά την αποχώρηση των στελεχών προς τη Λαϊκή Ενότητα και κατάφερε να την ανασυγκροτήσει, επιτυγχάνοντας συγχρόνως ένα πολύ καλό κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος”, αναφέρει στη Voria.gr στέλεχος του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ.

Υποψήφιοι διάδοχοι για τη θέση του συντονιστή προβάλουν ο νυν αναπληρωτής συντονιστής Χρήστος Δουίτσης και ο πρώην αναπληρωτής συντονιστής Μίλτος Οικονόμου. Ο κ. Δουίτσης ανήκει στους “ενωτικούς” οι οποίοι είναι η πολυπληθέστερη εσωκομματική τάση. Αντιθέτως, ο κ. Οικονόμου, ο οποίος είχε διεκδικήσει και το 2015 το αξίωμα του συντονιστή, ανήκει στους “53+”.