Skip to main content

Νέα συμφωνία ΕΕ με Pfizer για επιπλέον 200 εκατ. δόσεις εμβολίου εντός του 2021

Οι επιπλέον 200 εκατομμύρια δόσεις αναμένεται να παραδοθούν το 2021, με περίπου 75 εκατομμύρια να παραδοθούν το δεύτερο τρίμηνο.

Την προμήθεια επιπλέον 200 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου κατά του κορωνοϊού προς την ΕΕ ανακοίνωσαν σήμερα οι εταιρείες Pfizer και BioNTech, κατόπιν συμφωνίας των δύο μερών.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Κομισιόν έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την παροχή επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων.

Η νέα συμφωνία, αναφέρουν οι εταιρείες, προστίθεται στις 300 εκατομμύρια δόσεις που έχουν ήδη δεσμευτεί στην ΕΕ έως το 2021 στο πλαίσιο της πρώτης συμφωνίας εφοδιασμού που υπεγράφη πέρυσι. Οι επιπλέον 200 εκατομμύρια δόσεις αναμένεται να παραδοθούν το 2021, με περίπου 75 εκατομμύρια να παραδοθούν το δεύτερο τρίμηνο.

Ο συνολικός αριθμός των δόσεων που θα παραδοθούν στα κράτη μέλη της ΕΕ έως το τέλος του 2021 είναι 500 εκατομμύρια, με δυναμική να αυξηθεί σε 600 εκατομμύρια βάσει της επιλογής που παρέχεται στη νέα συμφωνία.

«Αναγνωρίζουμε ότι περισσότερα άτομα πρέπει να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό για να βοηθήσουν να νικήσουμε αυτόν τον ιό και να ελέγξουμε την παγκόσμια πανδημία. Εργαζόμαστε αδιάκοπα για να υποστηρίξουμε την περαιτέρω ανάπτυξη εκστρατειών εμβολιασμού στην Ευρώπη και παγκοσμίως, επεκτείνοντας την παραγωγική ικανότητα», δήλωσε ο Άλμπερτ Μπουρλα, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer. «Με αυτήν τη νέα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμένουμε τώρα να παρέχουμε αρκετές δόσεις για τον εμβολιασμό τουλάχιστον 250 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πριν από το τέλος του έτους».

«Η ευρεία πρόσβαση σε ανθεκτικά και εξαιρετικά αποτελεσματικά εμβόλια είναι απαραίτητη για να σταματήσει η πανδημία. Έχουμε λάβει επιπλέον μέτρα για να επεκτείνουμε την παραγωγική μας ικανότητα σε δύο δισεκατομμύρια δόσεις το 2021», δήλωσε ο Ουγκούρ Σαχίν, MD, CEO και συνιδρυτής της BioNTech. «Θα ξεκινήσουμε την παραγωγή στο εργοστάσιό μας στο Marburg αυτόν τον μήνα και θα ενισχύσουμε το δίκτυο παραγωγής μας με επιπλέον συνεργάτες. Συνεχίζουμε να αξιολογούμε, μαζί με κυβερνήσεις, αρχές και εταίρους σε όλα τα επίπεδα, πώς μπορούμε να χειριστούμε μια ακόμη μεγαλύτερη απαίτηση εφοδιασμού στο μέλλον για τα εμβόλια μας».