Skip to main content

Θεσσαλία: Ισχυρός μετασεισμός 5,9 Ρίχτερ -«Ενεργοποιήθηκε άλλος κλάδος ρήγματος»

Νέος ισχυρός σεισμός 5,9 βαθμών σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στον Τύρναβο - Έγινε αισθητός στη Θεσσαλονίκη όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας

Νέος ισχυρός σεισμός, μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 8.38 το βράδυ της Πέμπτης στη Θεσσαλία, στην περιοχή μεταξύ Τυρνάβου - Ελασσόνας, σύμφωνα με αναθεωρημένη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ελασσόνας,, κοντά στο επίκεντρο του χθεσινού σεισμού των 6 Ρίχτερ, στον Τύρναβο. Το εστιακό βάθος εκτιμάται στα 10 χιλιόμετρα.

Ακολούθησαν και άλλες δονήσεις, με ισχυρότερη στις 9:23 το βράδυ, έντασης 5,1 Ρίχτερ με επίκεντρο 21 χλμ. Δυτικά Νοτιοδυτικά της Ελασσόνας και βάθος 10,4 χιλιόμετρα.

Στους δρόμους οι πολίτες της Λάρισας

Ανάστατοι είναι οι πολίτες της πόλης Λάρισας, λόγω των νέων σεισμικών δονήσεων. Αρκετοί άνθρωποι έχουν βγει από τα σπίτια τους και συγκεντρώνονται σε πλατείες, πάρκα και άλλους ανοιχτούς χώρους για κάθε ενδεχόμενο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Τύρναβο και συγκεκριμένα στο χωριό Δαμάσι που έχει πληγεί από τον χθεσινό σεισμό, δυνάμεις της ΕΜΑΚ επιχειρούν προληπτικά στη περιοχή, για το ενδεχόμενο να έχει υπάρξει κάποιος νέος εγκλωβισμός. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκκουρας, δεν έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής κάποιος άνθρωπος που να έχει προβλήματα, ούτε έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής τραυματισμοί.

Ενεργοποιήθηκε νέος κλάδος ρήγματος

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, χαρακτήρισε «έκπληξη» τον σεισμό, τονίζοντας πως ενεργοποιήθηκε ένας άλλος κλάδος του ρήγματος που δεν ήταν γνωστός μέχρι τώρα, λίγο βορειότερα από το επίκεντρο του χθεσινού σεισμού.

«Το ευτύχημα είναι ότι ξεφεύγει από τις κατοικημένες περιοχές» σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ και τόνισε ότι «μπορεί να χαρακτηριστεί ως μετασεισμός αλλά πρέπει να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας, τόνισε ότι η δόνηση δεν εντάσσεται στα πλαίσια της κανονικής σεισμικής εξέλιξης αλλά δεν είναι και κάτι μη αναμενόμενο.

Πολύ ισχυρός μετασεισμός η δόνηση των 5,9 Ρίχτερ, δήλωσε ο καθηγητής του ΑΠΘ Κ. Παπαζάχος

Για έναν πολύ ισχυρό μετασεισμό, που δεν εκπλήσσει τους επιστήμονες έκανε λόγο ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Κώστας Παπαζάχος, αναφερόμενος στην δόνηση των 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 8.38μμ στην Ελασσόνα.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαζάχος έκανε λόγο για έναν “ σχεδόν δίδυμο σεισμό”, καθώς ήταν σχεδόν ίδιου μεγέθους με τον αρχικό, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το μέγεθος του να αναθεωρηθεί προς τα πάνω.

Τόνισε, δε, ότι το επίκεντρο (16 χιλ. νοτια-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας ) ήταν στην ίδια περιοχή με τον χθεσινό, αλλά μετατοπίστηκε βορειοδυτικά, όμως προέρχεται από το ίδιο ρήγμα.

Επισήμανε, τέλος, ότι «δεν έχουμε δει ενεργοποίηση γειτονικών ρηγμάτων», ωστόσο αν αυτό συμβεί «θα φανεί τις επόμενες ημέρες».

Γκανάς: Σπάνιο φαινόμενο - Ενεργοποιήθηκε νέο ρήγμα

Πρόκειται για κύριο σεισμό που θα έχει τη δική του σεισμική ακολουθία, τόνισε μιλώντας για τη δόση των 5,9 Ρίχτερ στην Ελασσόνα ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Θανάσης Γκανάς, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 και τον Βασίλη Κουφόπουλο.

Ο κ. Γκανάς τόνισε ότι σε συνέχεια του χθεσινού σεισμού, ενεργοποιήθηκε ένα νέο ρήγμα που προκάλεσε τη νέα δόνηση.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο, που την τελευταία φορά που παρατηρήθηκε στη χώρα μας ήταν το 2014 στην Κεφαλληνία.

Βορειότερα σε σχέση με το επίκεντρο του χθεσινού σεισμού είναι το επίκεντρο της σημερινής δόνησης. «Ενεργοποιήθηκε ρήγμα βορειότερα, στο Κεφαλόβρυσο Ελασσόνας. Πάμε επί τόπου να δούμε τις συνέπειες, αλλά ανησυχούμε πολύ», λέει στο protothema.gr ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Στους δρόμους οι κάτοικοι του Βόλου και των Τρικάλων μετά τον σεισμό.

Πέρα από τη Θεσσαλία, ο νέος σεισμός – ο οποίος είχε μεγάλη διάρκεια – έγινε αισθητός στην Κατερίνη, τη Θεσσαλονίκη, την Έδεσσα, τη Θεσπρωτία, την Πάτρα και την Αττική, σύμφωνα με μαρτυρίες.