Skip to main content

Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Εκδήλωση για τις καλές πρακτικές για την προαγωγή του μητρικού θηλασμού

Στην εκδήλωση θα βραβευτούν οι γυναίκες που με το περίσσευμα αγάπης τους υποστήριξαν τη λειτουργία της Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, δωρίζοντας μητρικό γάλα

Πώς μπορούν οι επαγγελματίες υγείας να εκπαιδευτούν στην υποστήριξη της εργαζόμενης θηλάζουσας μητέρας και πώς μπορεί ένα εργασιακό περιβάλλον να επιδρά θετικά στην προαγωγή του μητρικού θηλασμού; Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά θα δώσουν εξειδικευμένοι επιστήμονες στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023, στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου.

Την εκδήλωση διοργανώνει η Β΄ Πανεπιστημιακή Νεογνολογική Κλινική & Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών ΑΠΘ, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, με στόχο μεταξύ άλλων να αναδείξει τις καλές πρακτικές για την προαγωγή του μητρικού θηλασμού.

Το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, εναρμονισμένο με στρατηγικές υποστήριξης και προαγωγής του μητρικού θηλασμού, προσφέρει δωρεάν εκπαίδευση στις μέλλουσες μητέρες, μέσω του Τμήματος Προετοιμασίας για τη μητρότητα και των προγεννητικών μαθημάτων. Επιπλέον, το Ιατρείο Θηλασμού της Α΄ Πανεπιστημιακής Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής αποτελεί συμβουλευτικό σταθμό θηλασμού και χώρο άντλησης, χώρο για τις μητέρες που θηλάζουν, αλλά και τις εργαζόμενες μητέρες του Νοσοκομείου. Τέλος, η Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος που λειτουργεί στο Νοσοκομείο τα τελευταία τέσσερα χρόνια υποστηρίζει σθεναρά τη διατροφή των προώρων και άρρωστων νεογνών.

Στην εκδήλωση θα βραβευτούν οι γυναίκες που με το περίσσευμα αγάπης τους υποστήριξαν τη λειτουργία της Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, δωρίζοντας μητρικό γάλα.

«Το μητρικό γάλα προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία των γυναικών και των βρεφών και αποτελεί το ‘’χρυσό’’ πρότυπο της διατροφής. Η υποστήριξη, η καθοδήγηση και η ενθάρρυνση των νέων μητέρων για αποκλειστικό θηλασμό τους πρώτους έξι μήνες, αλλά και μετά την εισαγωγή στερεών τροφών, ως και τα δύο πρώτα έτη, ανάλογα με την επιθυμία μητέρας και του βρέφους,  αποτελεί στρατηγική δημόσιας υγείας και διασφαλίζει τη φυσική διατροφή του βρέφους», επισημαίνει ο Χρήστος Τσακαλίδης, Καθηγητής ΑΠΘ και Διευθυντής της Β΄ Πανεπιστημιακής Νεογνολογικής Κλινικής & Mονάδας Eντατικής Nοσηλείας Nεογνών στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά την πανδημία και με την παγκόσμια γεωπολιτική κρίση, ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός αποτελεί  δώρο ζωής και στόχο της αειφόρου ανάπτυξης. Παράλληλα, λειτουργεί ως αντιπροσωπευτικός δείκτης για την παρακολούθηση του επιπέδου της προστασίας της μητρότητας σε εθνικό επίπεδο.

«Το υποστηρικτικό εργασιακό περιβάλλον μέσα σε ένα θεσμικό και νομικό πλαίσιο σε εθνικό επίπεδο αποτελεί τη φετινή παγκόσμια καμπάνια ευαισθητοποίησης, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF έχουν στόχο ως το 2030 την αύξηση του ποσοστού των γυναικών που θηλάζουν τα παιδιά τους», υπογραμμίζει ο κ. Τσακαλίδης