Skip to main content

Ντιάνκοφ: Παράδειγμα για την Ελλάδα το μοντέλο ανάπτυξης του Ισραήλ

Το μήνυμα που έστειλε ο Συμεών Ντιάνκοφ, διευθυντής του World Development Report 2019 της Παγκόσμιας Τράπεζας, μιλώντας στην εκδήλωση του ΣΒΕ

Μήνυμα στην Ελλάδα να επενδύσει περισσότερο στις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία, ακολουθώντας τον δρόμο που χάραξε το Ισραήλ, έστειλε ο Συμεών Ντιάνκοφ, διευθυντής του World Development Report (WDR) 2019 της Παγκόσμιας Τράπεζας και πρώην ΥΠΟΙΚ της Βουλγαρίας, μιλώντας στην εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανίων Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Ντζάνκοφ τόνισε ότι η τεχνολογική πρόοδος δεν πρέπει να δημιουργεί αισθήματα φόβου ή πεσιμισμού, καθώς ανοίγει νέες δυνατότητες στις οικονομίας και μπορεί να αυξήσει τις θέσεις εργασίας. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, έφερε ως παραδείγματα τον τουρισμό και τον αγροδιατροφικό τομέα, που, όπως ανέφερε, οι νέες τεχνολογίες έχουν συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξή τους.

Ο ίδιος έφερε ως καλό παράδειγμα για την Ελλάδα την περίπτωση του Ισραήλ, μίας χώρας περίπου ίδιου πληθυσμού με την Ελλάδα, που επένδυσε σοβαρά στις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία και κατάφερε πλέον να καταγράφει κατά κεφαλήν εισόδημα μεγαλύτερο από  αυτό τη χώρα μας, ενώ πριν από 20 χρόνια υπολειπόταν.

Ο τουρισμός τρέχει πιο γρήγορα από το sofware

Αίθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Ντιάνκοφ ότι, κόντρα στην κοινή πεποίθηση, η βιομηχανία του τουρισμού αναπτύχθηκε τα τελευταία 15 χρόνια ταχύτερα από ό,τι η βιομηχανία του software, σε όρους θέσεων εργασίας. Όπως εκτίμησε, η τάση αυτή θα διατηρηθεί στο μέλλον, κάτι που σημαίνει ότι ο τουρισμός και η γεωργία, παρότι παραδοσιακοί κλάδοι με προοπτική για το μέλλον, έχουν προοπττικές ανάπτυξης. Παρότι τα ρομπότ μάλλον θα υποκαταστήσουν εργαζόμενους σε διάφορους τομείς, το ανθρώπινο δυναμικό σε επαγγέλματα και λειτουργήματα όπως αυτά των πολιτικών ή των δημοσιογράφων φαίνεται ότι θα παραμείνει, προς το παρόν τουλάχιστον, αναντικατάσταστο, πρόσθεσε.

Ο κ. Ντιάνκοφ είναι καθηγητής στο London School of Economics (LSE) και έχει διατελέσει Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας από το 2009 έως το 2013.