Skip to main content

Ο αγωγός TAP γεμίζει αέριο σε όλο το μήκος του στην Ελλάδα

Προχωρά η εισαγωγή φυσικού αερίου στο ελληνικό τμήμα του Διαδριατικού Αγωγού TAP – Ενημερώνονται παράλληλα οι τοπικές κοινωνίες

Φυσικό αέριο κυλά πλέον στις «φλέβες» ολόκληρου του ελληνικού σκέλους του Διαδριατικού Αγωγού TAP από την Τετάρτη 20 Μαΐου. Όταν δηλαδή ξεκίνησε η εισαγωγή αερίου και στο τελευταίο τμήμα όδευσης του αγωγού στην Ελλάδα, από τις Σέρρες έως την Ιεροπηγή Καστοριάς και τα ελληνο-αλβανικά σύνορα, από όπου θα συνεχιστεί το ταξίδι της διοχέτευσης αερίου προς στην υπόλοιπη Ευρώπη. Με την εξέλιξη αυτή ολοκληρώνεται στη χώρα μας η διαδικασία της θέσης του αγωγού σε δοκιμαστική λειτουργία, επίσης γνωστή με τον όρο commissioning.

Η πρώτη φάση εισαγωγής στο ελληνικό τμήμα είχε αρχίσει επτά περίπου μήνες πριν, τον περασμένο Νοέμβριο, με την άφιξη του πρώτου αερίου από τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (ΤΑΝΑΡ) στο σταθμό συμπίεσης στους Κήπους του Έβρου και τη σταδιακή διοχέτευση του μέχρι τις Σέρρες. Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του αζέρικου τμήματος της Κασπίας Θάλασσας προς την Ευρώπη.

Σχολιάζοντας το ορόσημο αυτό στην εξέλιξη της υλοποίησης του έργου ΤΑΡ ο Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων και του Γραφείου Ελλάδας, Jonathan Collingwood, σημείωσε:

«Η θέση σε δοκιμαστική λειτουργία (commissioning) του συνόλου του ελληνικού τμήματος του αγωγού ΤΑΡ, και ιδιαίτερα εν μέσω των πρωτόγνωρων συνθηκών που ζούμε όλοι τους τελευταίους μήνες, μαρτυρά με τον καλύτερο τρόπο την εξαιρετική προετοιμασία, αφοσίωση και ευελιξία που επιδεικνύει καθημερινά η ομάδα του ΤΑΡ, καθώς και οι εργολήπτριες εταιρείες και συνεργάτες μας».

 

Ο Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων και του Γραφείου Ελλάδας, Jonathan Collingwood

 

Στη διαδικασία του commissioning ελέγχεται ότι η υποδομή, που έχει κατασκευαστεί με υψηλές προδιαγραφές, είναι ασφαλής και έτοιμη για λειτουργία, σύμφωνα με τα εθνικά και διεθνή πρότυπα. Eπίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια του commissioning και μετέπειτα, στην εμπορική φάση, εφαρμόζονται σύγχρονες μέθοδοι συνεχούς (24ωρης) παρακολούθησης, ενώ διενεργούνται ακόμη διαρκείς έλεγχοι για τη διατήρηση της ακεραιότητας του αγωγού και της λειτουργικής του ασφάλειας.

Σηματοδότηση αγωγού και εκστρατεία ενημέρωσης τοπικών κοινωνιών

Όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του αγωγού και η αποκατάσταση της γης, ο TAP τοποθέτησε κίτρινες πινακίδες σήμανσης που υποδεικνύουν τη χιλιομετρική θέση του αγωγού που βρίσκεται θαμμένος περίπου ένα μέτρο κάτω από την επιφάνεια της γης και την οριζόντια απόσταση της σήμανσης από τον άξονα του αγωγού.

Παράλληλα, ξεκίνησε νέο κύκλο συναντήσεων και τακτικών ενημερώσεων με τους ιδιοκτήτες και καλλιεργητές κατά μήκους του αγωγού, τις τεχνικές υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης (Δήμοι και Περιφέρειες), τα τεχνικά επιμελητήρια και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, ασφάλειας και άμυνας και στις τρεις περιφέρειες που διασχίζει, προκειμένου να παρέχει πληροφόρηση για τη φάση λειτουργίας του αγωγού.

Ο Jonathan Collingwood στάθηκε ιδιαίτερα στην εξαιρετική συνεργασία του ΤΑΡ με τις τοπικές κοινότητες από όπου διέρχεται ο αγωγός:

«Εργαστήκαμε επί μήνες για αυτό το εξαιρετικά σημαντικό ορόσημο και επενδύσαμε στην άμεση ενημέρωση των ενδιαφερόμενων κοινών κατά μήκος του αγωγού. Στόχος μας είναι να πληροφορήσουμε έγκαιρα και επαρκώς τις τοπικές κοινωνίες για την εισαγωγή αερίου, για τις εργασίες που επιτρέπονται πλησίον του αγωγού, για τον τρόπο λειτουργίας, και για τα μέτρα παρακολούθησης που εφαρμόζουμε» δήλωσε, εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη του «για τη στενή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με τις τοπικές κοινότητες και αρχές όλα αυτά τα χρόνια, με τις οποίες σκοπεύουμε να διατηρήσουμε την ανοικτή, ουσιαστική επικοινωνία και κατά τη φάση λειτουργίας του αγωγού».

Επιπλέον, από τα τέλη του 2019 μεταδίδεται στα τοπικά ΜΜΕ η ενημερωτική καμπάνια «Τηλεφώνησε πριν σκάψεις», που πληροφορεί τους ενδιαφερόμενους πολίτες για τις εργασίες που επιτρέπονται πλησίον του αγωγού, αλλά και για όσες θα πρέπει, προτού ξεκινήσουν, να έρθουν πρώτα σε συνεννόηση με την εταιρεία, ώστε να τις διεξάγουν παρουσία τεχνικών. Επιπρόσθετα, η εταιρεία διανέμει ενημερωτικό υλικό στους καλλιεργητές και ιδιοκτήτες των αγροκτημάτων από όπου διέρχεται ο αγωγός, διεξάγει συναντήσεις μαζί τους και απαντάει στις σχετικές απορίες μέσω της Γραμμής Επικοινωνίας και Αναφορών, στο 213 010 4500.