Skip to main content

Ο Άρειος Πάγος και τα στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης προτίθενται να προσφύγουν οι καταναλωτικές οργανώσεις για το θέμα των στεγαστικών δανείων.

Στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης προτίθενται να προσφύγουν οι καταναλωτικές οργανώσεις για το θέμα των στεγαστικών δανείων που έχουν συμβληθεί σε ελβετικό φράγκο. Πρόκειται για μια από τις πιο δυσάρεστες σελίδες της ελληνικής κρίσης, καθώς όλοι όσοι είχαν εξασφαλίσει τέτοια δάνεια έχασαν πολλά λεφτά και σε πολλές περιπτώσεις έχασαν ακόμα και τα σπίτια τους, εξαιτίας της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν αναληφθεί, κατά καιρούς, διάφορες πρωτοβουλίες. Δυστυχώς, όμως, στις περισσότερες των περιπτώσεων, απέτυχαν να δικαιώσουν την πλευρά των δανειοληπτών, διασφαλίζοντας κυρίως αυτή των τραπεζών. Και κάπως έτσι, φτάνουμε τώρα στο ανώτατο δυνατό σημείο, σε επίπεδο «διαμεσολάβησης». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειολήπτες ήδη έχουν ζητήσει από τον Άρειο Πάγο να υποβάλει αίτημα διαχείρισης της κατάστασης στο ΔΕΕ (Δικαστήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Το αίτημα υποβλήθηκε από τις καταναλωτικές οργανώσεις που τους εκπροσωπούν. Το θέμα είναι αν ο Άρειος Πάγος θα υποβάλει τελικά το σχετικό αίτημα. ΚΙ αυτό γιατί είναι στη διακριτική του ευχέρεια να το κάνει, αν το αποφασίσει. Η τελική κρίση του αναμένεται τις προσεχείς ημέρες. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι για το σκοπό αυτό, το ανώτατο ελληνικό δικαστήριο θα λάβει υπόψη του ανάλογες αποφάσεις που ελήφθησαν και σε άλλες χώρες, όπως, για παράδειγμα, την Τσεχία, όπου αντιμετώπισαν στο παρελθόν ανάλογα προβλήματα.