Skip to main content

Ο πρωτογενής τομέας βασικός πυλώνας του νέου παραγωγικού μοντέλου

Άρθρο του υποψηφίου βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης, αναπληρωτή Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

*Του Γιώργου Αρβανιτίδη

Η ανάγκη για παραγωγική ανασυγκρότηση αποτελεί πλέον μονόδρομο και τη μόνη προοπτική επιβίωσης και ανάπτυξης σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και ρευστό οικονομικό, ενεργειακό και κοινωνικό περιβάλλον.

Για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ο πρωτογενής τομέας είναι βασικός πυλώνας του νέου παραγωγικού μοντέλου κι έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής για τα αγροτικά εφόδια και καύσιμα.

Συγκεκριμένα προτείνουμε την κάλυψη μέρους του κόστους των εφοδίων και των ζωοτροφών ενώ δεσμευόμαστε  για σταθερό ενεργειακό κόστος για τα επόμενα 15 χρόνια με μηδενισμό του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για την περίοδο της κρίσης αλλά και με τη στήριξη Συνεταιρισμών στην δημιουργία πάρκων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Ενεργειακών Κοινοτήτων μεταξύ αγροτών. Προτείνουμε επίσης την καθιέρωση του ακατάσχετου και αφορολόγητου των επιδοτήσεων, αποζημιώσεων και ενισχύσεων των αγροτών, την επικαιροποίηση του κανονισμού ασφάλισης ΕΛΓΑ με επέκταση της κάλυψης καταστροφών που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή και στο ζωικό, φυτικό κεφάλαιο και βέβαια με ολοκλήρωση έγκαιρα,  όλων των διαδικασιών για τα προγράμματα της νέας ΚΑΠ.  

Την ίδια ώρα θα πρέπει να υπάρξει καθολική προστασία της αγροτικής γης από κατασχέσεις καθώς δεν πρέπει να αφήσουμε σπιθαμή ελληνικής αγροτικής γης να βγει σε πλειστηριασμό από τα funds.

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης είναι υποψήφιος βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης, αναπληρωτής Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και επικεφαλής Κοινοβουλευτικού Τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας.