Skip to main content

Ο βαθύς ύπνος των κέντρων εξουσίας για τις εξελίξεις στην Ελλάδα

Ο Τειρεσίας σε ανύποπτο χρόνο σας προειδοποιούσε για τον βαθύ ύπνο στον οποίο είχαν πέσει ευρωπαϊκά, αμερικανικά και... άλλα διεθνή κέντρα εξουσίας.

Τα λάθη πληρώνονται. Η Voria.gr το έγραψε, αλλά ο Τειρεσίας το είχε προβλέψει νωρίτερα. Σε ανύποπτο χρόνο σας προειδοποιούσε, από αυτή εδώ τη στήλη, για τον βαθύ ύπνο στον οποίο είχαν πέσει ευρωπαϊκά, αμερικανικά και ...άλλα διεθνή κέντρα εξουσίας, σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Κι αυτό επειδή οι εδώ διπλωματικές τους αποστολές δεν μπορούσαν: α) να προβλέψουν την τροπή των πραγμάτων και β) να την αναλύσουν, με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργούνταν. Το ρεπορτάζ της Voria.gr μάλιστα προχωρούσε κι ένα βήμα παραπέρα από τον Τειρεσία, γράφοντας ότι πολλές από αυτές τις μεγάλες αποστολές έχουν αρχίσει να «παρακάμπτονται» από τα κέντρα τους, όταν θέλουν να μάθουν τι γίνεται στη χώρα μας.

Και πρίν στεγνώσει καλά - καλά το «μελάνι», ήρθε και η επιβεβαίωση: Ο πρώτος που φεύγει από το εδώ πόστο του, πρόωρα, είναι ο πρέσβης των ΗΠΑ, όπως γράφτηκε στον Τύπο, έστω κι αν μετά κύκλοι της πρεσβείας διέψευδαν την είδηση, αν και ποτέ επισήμως. Για τον Τειρεσία, η εξέλιξη αυτή δεν αποτέλεσε έκπληξη. Όπως δεν θα αποτελέσει έκπληξη μία ή και δύο ανάλογες ανακοινώσεις, με το ίδιο περιεχόμενο, που θα γίνουν στο προσεχές διάστημα. Θα αφορούν και πάλι σε αποστολές ισχυρών δυνάμεων, που στην περίπτωση της Ελλάδας κοιμήθηκαν ύπνο βαθύ.

Μάλιστα, κάποιες από αυτές, ακόμα και τώρα, δεν λένε να ξυπνήσουν. Αν αληθεύουν οι πληροφορίες για το τι μεταφέρουν στα «κέντρα» τους, αναφορικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές της, είναι παράδοξο το ότι μένουν ακόμα εδώ.

Βεβαίως, στο χώρο των διπλωματών, ο χρόνος παραπέμπει στον εκκλησιαστικό. Δηλάδή, προχωρά αργά. Μετά ωστόσο από την απόφαση της Ουάσιγκτον να παρέμβει τόσο άμεσα και δραστικά, το πιθανότερο είναι ότι οι διαδικασίες θα τρέξουν γρήγορα παντού. Εκτός και αν «κάποιοι» δεν κινηθούν για να μην παραδεχθούν ότι έκαναν το ίδιο λάθος με τους Αμερικάνους. Βλέπετε, σε ορισμένες περιπτώσεις, το γόητρο μετρά περισσότερο και από την ουσία. Οι βασικοί υπεύθυνοι πάντως (δηλαδή, οι «κοιμώμενοι» διπλωμάτες) θα καταλάβουν τι εστί να μπαίνεις στην ...κατάψυξη.

Ο Τειρεσίας