Skip to main content

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι Ανοιχτές Ημέρες 2019 του ΙΜΕΤ

Το βραβείο «Καλύτερης Δράσης Οδικής Ασφάλειας» 2019, που θεσπίστηκε από το ΙΜΕΤ με την Ένωση Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων απονεμήθηκε στην Τροχαία

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν και φέτος οι Ανοιχτές Ημέρες του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) με γενικό τίτλο «Προετοιμαζόμαστε για το ανατρεπτικό μέλλον των μεταφορών».

Τη Δευτέρα 25 και την Τρίτη 26 Νοεμβρίου, τις ερευνητικές υποδομές του ΙΜΕΤ επισκέφτηκαν πάνω από 150 μαθητές του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης, των εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη και του 6ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τις σύγχρονες τεχνολογίες έξυπνης κινητικότητας και για το μέλλον των μεταφορών. Οι μαθητές στα πλαίσια της δράσης «ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ» είχαν την ευκαιρία την πρώτη ημέρα να συνομιλήσουν με τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων Πάρη Μπίλλια, εκθέτοντας του τα προβλήματα της μετακίνησης τους με ήπια μεταφορικά μέσα και συζητώντας τα σχέδια της τοπικής αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών. Τη δεύτερη μέρα, οι μαθητές ενημερώθηκαν και συνομίλησαν με ερευνητές και στελέχη καινοτόμων επιχειρήσεων για τα επαγγέλματα του μέλλοντος στις μεταφορές και τα logistics.

Παράλληλα με τις επισκέψεις των σχολείων, πάνω από 60 εκπρόσωποι Φορέων και Επιχειρήσεων επισκέφτηκαν το ΙΜΕΤ και συμμετείχαν στις δράσεις των ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ. Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 25/11 το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους των τεχνικών υπηρεσιών των Δήμων της ΠΚΜ με στόχο την παρουσίαση του «Κέντρου Υποστήριξης για τα ΣΒΑΚ και των Καινοτόμων Τεχνικών για τη Συμμετοχή Φορέων και Πολιτών» στην ανάπτυξή τους. Την εκδήλωση διοργάνωσε το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της ΠΚΜ και το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ στα πλαίσια των δύο Interreg Europe έργων REFORM και e-smartec στα οποία οι δύο φορείς συνεργάζονται.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας δόθηκε το βραβείο «Καλύτερης Δράσης Οδικής Ασφάλειας» 2019, που θεσπίστηκε από το ΙΜΕΤ σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων (Hellastron) και τον Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (ΣΕΣ). Το φετινό βραβείο απονεμήθηκε στην Τροχαία Θεσσαλονίκης, για τις καινοτόμους εφαρμογές που ανέπτυξε στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας τον περασμένο χρόνο και συγκεκριμένα για το πρόγραμμα «Μικροί τροχονόμοι ….εν δράσει!» επιδεικνύοντας πρωτοπόρα  οπτική κι έμπρακτο ενδιαφέρον για την προαγωγή της Οδικής Ασφάλειας.

Την Τρίτη 26/11 οργανώθηκε στρογγυλή τράπεζα με θέμα τις «Μελλοντικές Εξελίξεις στην Έρευνα και τη Βιομηχανία στον κλάδο των Μεταφορών και της Αστικής Κινητικότητας». Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι από σχετικές εταιρείες αλλά και ερευνητές, με στόχο τη σύνθεση προτάσεων και απαιτήσεων σε υποδομές και κίνητρα για να υποστηριχτεί η επιχειρηματική καινοτομία στον τομέα των μεταφορών και της πράσινης κινητικότητας.

Κατά τις απογευματινές ώρες το ΙΜΕΤ υποδέχτηκε τους πολίτες που θέλησαν να γνωρίσουν από κοντά τον ερευνητικό εξοπλισμό και τις δράσεις του.

Το ραντεβού ανανεώνεται για την επόμενη χρονιά, με την υπόσχεση για νέες ερευνητικές προκλήσεις και αποτελέσματα που θα κεντρίσουν και πάλι το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων.