Skip to main content

Ομαλή παρά τις πιέσεις η ασφάλιση των ελληνικών εισαγωγών

Πολυεργαλείο για τους εξαγωγείς οι ασφάλειες πιστώσεων. Δεν επιβεβαιώνονται οι φόβοι για φραγή στην ασφαλιστική κάλυψη των ελληνικών εισαγωγών.

Δεν υπάρχει deadline από τις εταιρείες ασφάλισης του διεθνούς εμπορίου, στην κάλυψη των εξαγωγικών κινδύνων όσων θέλουν να πουλήσουν προς ελληνικές επιχειρήσεις, παρά τα όσα έχουν διαρρεύσει στον Τύπο ότι θα μπεi φραγη στις ασφαλίσεις αν η Ελλάδα, ως τα μέσα του Ιουνίου, δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές της.

Ωστόσο, ειδικά από τις αρχές Μαΐου, καταγράφεται νέα ανάσχεση στη προθυμία των ξένων επιχειρήσεων να εξάγουν επί πιστώσει σε ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς το λεγόμενο country risk και η καθημερινή αρνητική δημοσιότητα για τη χώρα μας, οδηγεί τους συναλλασόμενους συχνά να απαιτούν μετρητά και προκαταβολές από τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Ωστόσο οι εταιρείες, ακόμη και οι καθαρώς εξαγωγικές, δεν δείχνουν πάντοτε έτοιμες να αξιοποιήσουν το εργαλείο ασφάλισης των εξαγωγικών πιστώσεων καθώς «μετράνε» συχνά σαν υψηλό το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Τα ανωτέρω τονίσθηκαν κατά την εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος με θέμα «Εξαγωγικές Πιστώσεις & Εξωστρέφεια», με χορηγό επικοινωνίας τη Voria.gr.

Η εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό του προέδρου του ΣΒΒΕ, Αθανασίου Σαββάκη, ο οποίος για μία ακόμη φορά εξέπεμψε σήμα κινδύνου για την ελληνική μεταποίηση και τις εξαγωγές που έχουν ανάγκη υποστήριξης από το εργαλείο ασφάλισης των εξαγωγικών πιστώσεων.

Για τον πρόεδρο του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ), Θεμιστοκλή Καλπακτσόγλου, η ασφάλιση των εξαγωγών παρέχει κάλυψη με σχετικά χαμηλό επιτόκιο ( 4,5%), ενώ παράλληλα μέσω του προγράμματος «Εξωστρέφεια», οι επιχειρήσεις διευκολύνονται στην εξασφάλιση ρευστότητας χωρίς πρόσθετες εξασφαλίσεις και εγγυήσεις.

ο πρόεδρος του ΟΑΕΠ, Θεμιστοκλής Καλπακτσόγλου



Σήμερα ο ΟΑΕΠ, καλύπτει ενεργές φορτώσεις 100 εκατ ευρώ, χωρίς διακρίσεις μικρών και μεγάλων πελατών, καλύπτοντας εμπορικούς και πολιτικούς κινδύνους σε όλο τον κόσμο πλην τεσσάρων χωρών (Συρία, Λιβύη, Υεμένη και Ουκρανία).

Ο κ. Καλπακτσόγλου δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών εκτιμώντας ότι το 2015, πιθανότατα θα πάνε συγκριτικά καλύτερα, βασισμένες στις αυξήσεις των διεθνών πωλήσεων σε ελαιόλαδο, οπωροκηπευτικά και φάρμακα, ενώ ήδη στη πρώτη θέση των ελληνικών εξαγωγών πέρασε η Ιταλία, δεύτερη έρχεται η Τουρκία και τρίτη ακολουθεί η Γερμανία.

Μέσω της ασφάλισης των εξαγωγικών πιστώσεων, δεν καλύπτεται μόνο το εξαγωγικό ρίσκο αλλά υποστηρίζεται εν τέλει και εμπορικά η επιχείρηση, υποστήριξε η κ. Μαρία Παπαζαρκάδα, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της ATRADIUS Credit Insurance N.V.

H ATRADIUS, ασφαλίζει εξαγωγές και εισαγωγές ( σ.σ ο ΟΑΕΠ ασφαλίζει μόνο εξαγωγές) ενώ σήμερα, στις κατανομαζόμενες ασφαλίσεις έχει 2,5 δισ ευρώ πιστώσεις στην ελληνική αγορά, ενώ για τον «κουβά τυφλού κινδύνου» που είναι οι μη κατανομαζόμενες ασφαλίσεις, παρέχει καλύψεις για ποσά από 15.000 έως 100.000 ευρώ.  

Η κ. Παπαζαρκάδα, αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική κάλυψη του πολιτικού κινδύνου, που εξασφάλισε πελάτες που είχαν αιφνιδιαστεί από τις εξελίξεις στη Κύπρο το 2013.

Για τον κ. Βασίλη Χριστίδη, διευθύνοντα σύμβουλο της Euler Hermes Hellas, η ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων από τη λύση για την προστασία της ρευστότητας μίας επιχειρήσης. Είναι, είπε, ένα πολυεργαλείο το οποίο παρέχει τρεις υπηρεσίες. Η πρώτη και σημαντικότερη, κατά τον κ. Χριστίδη, αφορά την πρόληψη για την αποφυγή ζημιών, κάτι που επιτυγχάνεται καθώς η ασφαλιστική συλλέγει πληροφορίες και παρακολουθεί το πελατολόγιο της εταιρείας- πελάτη.

Η δεύτερη σημαντική υπηρεσία αφορά τις αποζημιώσεις και, η τρίτη υπηρεσία έχει να κάνει με την διεκδίκηση και είσπραξη των απαιτήσεων του πελάτη, διαδικασίες σύνθετες και χρονοβόρες, που αναλαμβάνουν οι ασφαλιστικές για τους πελάτες τους.

Οι εξαγωγές έχουν βρει το δρόμο τους

Πιο αισιόδοξος για την πορεία των εξαγωγών της χώρας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Ξενοφών Αυλωνίτης, καθώς η αύξηση και στο πρώτο 4μηνο του τρέχοντος έτους  των ελληνικών εξαγωγών κατά 15%, αφαιρουμένων των πετρελαιοειδών, δείχνει ότι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις έχουν βρει το δρόμο τους και δεν επηρεάζονται τόσο από τις πολιτικές εξελίξεις.

Ο κ. Αυλωνίτης αναφέρθηκε επίσης στα εναλλακτικά εργαλεία χρηματοδότησης των επιχειρήσεων καθώς όπως είπε, οι συστημικές τράπεζες, λόγω της σημαντικής επιδείνωσης του λόγου δανείων προς καταθέσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2015, ακόμη και αν λυθεί το γνωστό πρόβλημα ρευστότητας, δεν θα μπορέσουν εύκολα να αυξήσουν τις δανειοδοτήσεις καθώς σήμερα τα δάνεια είναι κατά 1,6 φορές πάνω από τις καταθέσεις

Εξαγωγικές επιχειρήσεις και ασφάλιση πιστώσεων

Η ασφάλιση των εξαγωγικών πιστώσεων, έχει κερδίσει πολλές επιχειρήσεις αν και πολλές επιλέγουν να μη χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο εργαλείο.

Η βιομηχανία συσκευασιών «Χατζόπουλος», που το 2015 θα πραγματοποιήσει το 71% των συνολικών της πωλήσεων στο εξωτερικό (σε 45 εκατ. ευρώ), χρησιμοποιεί την ασφάλιση των εξαγωγικών πιστώσεων, συνεργαζόμενη μάλιστα με δύο εταιρείες, όπως είπε ο γενικός διευθυντής Θεόδωρος Ζωντανός, προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο εργαλείο θα πρέπει να γνωρίσουν και να αρχίσουν να αξιοποιούν και οι μικρότερες επιχειρήσεις.

Τη χρησιμότητα της ασφάλισης των εξαγωγικών πιστώσεων δεν αμφισβήτησε ο γενικός διευθυντής Μεταλλείων & Eργοστασίων της «Ελληνικοί Λευκόλιθοι», Δημήτρης Τσακωνίτης παρότι η συγκεκριμένη βιομηχανία δε χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο εργαλείο επειδή «εξάγει στα σίγουρα», σε πελάτες με τους οποιους έχει συνεργασία πολλών ετών. Να σημειωθεί ότι το 95% της ΝΕλληνικοί Λευκόλιθοι», αξίας περίπου 40 εκατ ευρώ το χρόνο, εξάγεται σε μεγάλο αριθμό χωρών.

Η Kleemann Ελλάς, χρησιμοποίησε για μία δεκαετία, μέχρι το 2010, τις καλύψεις των εξαγωγικών πιστώσεων, κάτι που σταμάτησε να κάνει όταν η ασφάλιση μειώθηκε στο 30% της αξίας των τιμολογίων, κατι που έκανε ασύμφορο το κόστος της ασφάλισης. Όπως δε είπε ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου, Αριστείδης Ζέρβας, η Kleemann έχει μειώσει τους κινδύνους επιτυγχάνοντας τη διασπορά των διεθνών πωλήσεων. Παρά ταύτα, επανεξετάζει το θέμα της ασφάλισης των εξαγωγών.