Skip to main content

Παράλογος Κλεισθένης: Δήμαρχος με 50,2% αλλά χωρίς απόλυτη πλειοψηφία!

Ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης παρότι εξελέγη από την πρώτη Κυριακή με 50,26%, δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο

«Θύμα» ενός πρωτοφανούς παράδοξου της απλής αναλογικής που έχει φέρει ο «Κλεισθένης» έπεσε ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης στις φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο κ. Μαυρίδης πέτυχε την επανεκλογή του στον δημαρχιακό θώκο και μάλιστα απο την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 50,26%, την ώρα που η Μαρία Γκουγκουσίδου που ακολουθεί στη δεύτερη θέση έλαβε το 23,11% των ψήφων.

Ωστόσο, λόγω της απλής αναλογικής και του εκλογικού μέτρου, στην κατανομή των εδρών ο δήμαρχος Ορεστιάδας, παρότι το ποσοστό που ξεπερνά το 50% της λαϊκής ετυμηγορίας, δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, αφού στο 33μελές σώμα έχει κερδίσει 16 έδρες αντί για τις απαιτούμενες 17. Δηλαδή, ο συνδυασμός του νέου δημάρχου έχει εξασφαλίσει την εμποστοσύνη άνω του μισού εκλογικού σώματος, χωρίς να έχει πάνω από τις μισές έδρες στο δημοτικό συμβούλιο για να μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, σύμφωνα με την εντολή των δημοτών. 

Όπως λέει ο κ. Μαυρίδης στη Voria.gr, «το συγκεκριμένο γεγονός είναι ένα χαρακτηριστικό της παραδοξότητας του Κλεισθένη, αφού παρά το 50% και πλέον της λαϊκής ετυμηγορίας της Ορεστιάδας δεν μπορούμε να λάβουμε την απόλυτη πλειοψηφία. Αυτό βέβαια δεν μας πτοεί καθώς είναι δυνατό να βρούμε τις απαραίτητες συναινέσεις, αλλά δεν μπόρεί να μην επισημάνουμε ότι αδικούμαστε από τον Κλεισθένη».

Ο ίδιος κατέθεσε αίτημα επανακατεμέτρησης στο Πρωτοδικείο και, όπως εξήγησε στη Voria, «πιθανότατα από τη μετατροπή πολλών άκυρων ψηφοδελτίων σε έγκυρα η διαφορά θα αυξηθεί. Ωστόσο πρέπει να γίνει ένσταση για να πάρει η παράταξη μας τη 17η έδρα, κάτι που δεν προτίθεμαι να κάνω».

Επιστολή σε Χαρίτση

Για το πρωτοφανές αυτό περιστατικό που επέφερε η απλή αναλογική στον δήμαρχο της ακριτικής πόλης του Έβρου, ο κ. Μαυρίδης απέστειλε σχετική επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, εξηγώντας το παράλογο του γεγονότος να έχει κερδίσει εκλογές από την πρώτη Κυριακή στον δήμο, όμως δεν μπορεί να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο.

«Οι συνδημότες μας αποφάσισαν ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΚΑ, σε ποσοστό άνω του 50%, ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ, να μας δώσουν την πλειοψηφία των εδρών του Δ.Σ. και ο νόμος-έκτρωμα μας καθιστά ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ορεστιάδας, επισημαίοντας ότι «σας είχαμε επισημάνει πολλές από τις «ατέλειες» του «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ» τόσο ως Δήμαρχος Ορεστιάδας όσο και ως Π.Ε.Δ. ΑΜΘ και Κ.Ε.Δ.Ε, αλλά δεν μας «ακούσατε». Για να είμαι ακριβοδίκαιος, μας ακούσατε αλλά δεν υιοθετήσατε τις προτάσεις μας. Στη δημοκρατία μας, το ύψιστο δικαίωμα του σεβασμού της λαϊκής ετυμηγορίας, λόγω του νόμου που εσείς ψηφίσατε, ΕΞΑΛΕΙΦΕΤΑΙ».

«Εμείς, θα καταφέρουμε να υπηρετήσουμε τους συνδημότες μας και να λειτουργήσουμε το ΔΗΜΟ μας. είς, όμως, οφείλετε μια τεράστια Συγγνώμη στους συνδημότες μου, διότι, στην πράξη πλέον και όχι σε θεωρητικό επίπεδο, δεν σεβαστήκατε την πλειοψηφική απόφασή τους», τονίζει στην επιστολή του ο κ. Βασίλης Μαυρίδης.