Skip to main content

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Από την οικογενειακή επιχείρηση των 5 εργαζόμενων στον Όμιλο της Sunlight - Οι δύο γυναίκες που έκαναν το άλμα

Δύο γυναίκες στελέχη της εξωστρεφούς εταιρείας Sunlight εξηγούν ότι έφτασε η ώρα να πάψει πια να θεωρείται «ανδροκρατούμενος ή γυναικοκρατούμενος» ένας χώρος εργασίας

Λίγες ημέρες πριν ξημερώσει 8 Μαρτίου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έκανε μία αρκετά αφυπνιστική δήλωση. «Η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών παγκοσμίως είναι ένας ολοένα και πιο μακρινός στόχος, ο οποίος θα επιτευχθεί στην καλύτερη περίπτωση, σε 300 χρόνια». Τα λόγια του ήχησαν βαριά στα αφτιά μας, στα αφτιά όλων των γυναικών που παλεύουν εδώ και χρόνια να αποκτήσουν μία θέση στο τραπέζι.

Μία ηχηρή απάντηση στη σκληρή αυτή δήλωση μπορούν όμως να δώσουν εταιρείες και κυρίως δυναμικές γυναίκες στελέχη που παρά τις δυσκολίες, παρά τις αμφιβολίες και τα σχόλια αποδεικνύουν καθημερινά πως έφτασε η ώρα να πάψει πια να θεωρείται «ανδροκρατούμενος ή γυναικοκρατούμενος» ένας χώρος εργασίας.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, η Voria.gr συνομίλησε με δύο γυναίκες, την κόρη και τη σύζυγο του ιδρυτή της ΤΕΧΝΟΦΟΡΜ, αμφότερες στελέχη της εταιρείας που ξεκίνησε το 1998 με μόλις πέντε εργαζόμενους και κατάφερε να μεγαλώσει τόσο, ώστε σήμερα να έχει ενωθεί με έναν ιδιαίτερα δυναμικό και εξωστρεφή όμιλο, όπως είναι η Sunlight Group. Χρειάστηκαν κόποι, θυσίες, προσωπικός μόχθος και το αποτέλεσμα τις ανταμείβει καθημερινά.

Ο λόγος για τη Θεοδοσία Μαρκοπούλου, επικεφαλής Διεύθυνσης Λογιστηρίου και Οικονομικών Θεμάτων της Sunlight Technosystems, όπως είναι το νέο όνομα της εταιρείας μετά την εξαγορά της από τη Sunlight, και τη Βασιλική Δοκουζγιάννη, υπεύθυνη Εφοδιαστικής Αλυσίδας, Logistics και Εξυπηρέτησης Πελατών της Sunlight Technosystems.

Και οι δύο συμφωνούν πως επαφίεται στην κουλτούρα της κάθε εταιρείας να εμπνέει σεβασμό και να προωθεί τις ίσες ευκαιρίες με ένα δίκαιο σύστημα αξιών για όλους τους εργαζόμενους. Άλλωστε, η μετάβαση μίας άλλοτε οικογενειακής επιχείρησης σε ένα διεθνές περιβάλλον, το προστάζει αυτό.

Όπως λέει η Θεοδοσία Μαρκοπούλου, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα βελτίωσης, υπογραμμίζει  ωστόσο πως πρέπει να διανύσουμε αρκετό δρόμο ακόμα μέχρι να σταματήσουμε να ορίζουμε τους χώρους εργασίας ως «ανδροκρατούμενους» ή «γυναικοκρατούμενους».

Οι περισσότερες γυναίκες, κυρίως λόγω της μητρότητας, είναι πιθανόν κάποια στιγμή να αναζητήσουν τη μερική ή ευέλικτη εργασία –για σύντομο ή και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η Βασιλική Δοκουζγιάννη, αναφέρεται σε αυτό και σημειώνει πως δεν πρέπει εξαιτίας αυτής της διακοπής οι γυναίκες να παρακάμπτονται ή να στιγματίζονται επαγγελματικά ή ακόμη και μία τέτοια περίοδος να χαρακτηρίζει το σύνολο της σταδιοδρομίας τους. Άλλωστε, πλέον έχουν σύμμαχο και την τεχνολογία στο ταξίδι αυτό.

Η Θεοδοσία Μαρκοπούλου στέλνει το μήνυμα πως οι γυναίκες δεν πρέπει να επιτρέπουν σε κανέναν να τις υποτιμήσει και οφείλει να σταματήσει να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ ανδρικού και γυναικείου management, καθώς το πιο σωστό είναι να μιλάμε πλέον για ενιαίο management. Από την πλευρά της η Βασιλική Δοκουζγιάννη συμβουλεύει μία νεαρή κοπέλα που θα επιθυμούσε να ασχοληθεί με το management να είναι δυναμική, να διεκδικεί ό,τι της αξίζει, να δουλεύει σκληρά, και κυρίως, να μην επιτρέψει ούτε να της χαριστεί τίποτα, αλλά ούτε και να την υποτιμούν ή να την παρακάμπτουν.

Πώς βιώνει μία γυναίκα τη μετάβαση μίας εταιρείας από ένα πιο οικογενειακό περιβάλλον σε έναν πολυεθνικό όμιλο;

Θεοδοσία Μαρκοπούλου:

Ξεκινήσαμε το 1998 με 5 εργαζόμενους και καταφέραμε τα επόμενα 24 χρόνια, να μεγαλώσουμε αρκετά… Και τελικά, να ενωθούμε με έναν Όμιλο, όπως η Sunlight Group, που εξελίσσεται δυναμικά και μέσα από τον οποίο κρίναμε ότι θα αναπτυχθούμε και θα δημιουργήσουμε και άλλες θέσεις εργασίας –  ενισχύοντας την τοπική κοινωνία του Κιλκίς όπου δραστηριοποιούμαστε, αλλά και της βόρειας Ελλάδας γενικότερα.

Αυτό βέβαια δημιουργεί αυξημένες απαιτήσεις και συχνά ακόμη περισσότερες ώρες εργασίας, καθώς πλέον οι ρυθμοί ενός διαρκώς αναπτυσσόμενου πολυεθνικού Ομίλου είναι ταχείς. Για να ανταπεξέλθεις, χρειάζεται να συνεργάζεσαι με ανθρώπους που εμπιστεύεσαι, ενώ απαιτείται φυσικά οργάνωση και προσήλωση στο στόχο. Και στόχος της Sunlight Technosystems είναι τα προϊόντα μας (μεταλλικά καλούπια, απάρτια και κιβώτια για εφαρμογές αποθήκευσης ενέργειας, καθώς και πλαστικά εξαρτήματα) και οι άνθρωποί μας, να είναι μέρος μίας διεθνούς αγοράς.

Θεοδοσία Μαρκοπούλου
Θεοδοσία Μαρκοπούλου

 

Πώς μπορεί μέσα από τους Κώδικες Δεοντολογίας που τηρεί μία εταιρεία να σπάσει η γυάλινη οροφή που βιώνουν εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως; Δίνονται περισσότερες ευκαιρίες για εξέλιξη των γυναικών σε σχέση με παλαιότερα;

Θεοδοσία Μαρκοπούλου:

Όταν δραστηριοποιείσαι εντός μίας πολυεθνικής εταιρείας, ο Κώδικας Δεοντολογίας και οι εταιρικές πολιτικές θέτουν ένα ασφαλές πλαίσιο λειτουργίας και συμπεριφοράς, τόσο εργαζομένων όσο και συνεργατών. Και με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται ότι κάθε συμπεριφορά και ενέργεια αντίθετη στα ίσα δικαιώματα και τις ίσες ευκαιρίες εν γένει, είναι μη αποδεκτή.

Βασιλική Δοκουζγιάννη:

Το κλειδί για την επίτευξη της ισοτιμίας στο εργασιακό περιβάλλον βρίσκεται, κατά τη γνώμη μου, στην κουλτούρα της κάθε εταιρείας, που πρέπει να εμπνέει σεβασμό και να προωθεί τις ίσες ευκαιρίες με ένα δίκαιο σύστημα αξιών. Πιστεύω πως πλέον οι σύγχρονες εταιρείες παρέχουν περισσότερη υποστήριξη στις γυναίκες, σε σχέση με παλαιότερα, και τους δίνουν περισσότερες ευκαιρίες ώστε να εξελίξουν τη καριέρα τους.

Βασιλική Δοκουζγιάννη

 

Μία εταιρεία που βρίσκεται στην περιφέρεια, όπως η δική σας, έχει να αντιμετωπίσει ορισμένα αντικειμενικά εμπόδια που σχετίζονται με τη διαφορετική νοοτροπία και προσέγγιση για τη θέση της γυναίκας. Πώς διαχειρίζεστε τέτοιου είδους σχόλια ή συμπεριφορές; Έχετε παρατηρήσει βελτίωση τα τελευταία χρόνια;

Θεοδοσία Μαρκοπούλου:

Οι ξεκάθαρες εταιρικές πολιτικές πρέπει να αποτελέσουν το σκαλοπάτι για τη δημιουργία ασφαλούς και δίκαιου περιβάλλοντος εργασίας για τις γυναίκες, αλλά και για οποιονδήποτε εργαζόμενο. Κάθε  σχόλιο ή συμπεριφορά που αντιτίθεται προς αυτήν την κατεύθυνση με βρίσκει προσωπικά απέναντι και την απορρίπτω απερίφραστα. Στην εταιρεία μας, τη Sunlight Technosystems, απασχολούνται πολλές  γυναίκες, και στην παραγωγή αλλά και στη διοίκηση, κατέχοντας θέσεις ευθύνης. Δεν τίθεται, επομένως, απαραίτητα γεωγραφικό θέμα (δηλαδή, κέντρο ή περιφέρεια), αλλά θέμα νοοτροπίας και πολιτικών.

Οφείλω να σημειώσω πως τα τελευταία χρόνια έχω παρατηρήσει σημαντικά βήματα βελτίωσης σε ό,τι αφορά τη θέση της γυναίκας στον χώρο εργασίας. Ταυτόχρονα, όμως, πιστεύω πως έχουμε να διανύσουμε και άλλα βήματα μέχρι να σταματήσουμε να ορίζουμε τους χώρους εργασίας ως «ανδροκρατούμενους» ή «γυναικοκρατούμενους».

Υπάρχει ευελιξία για τις γυναίκες που θα χρειαστεί να απουσιάσουν για κάποιο διάστημα από τη δουλειά τους, έτσι ώστε να μην μειώσουν τις ώρες εργασίας τους ή ακόμη και να χάσουν τη θέση τους;

Βασιλική Δοκουζγιάννη:

Οι περισσότερες γυναίκες, κυρίως λόγω της μητρότητας, είναι πιθανόν κάποια στιγμή να αναζητήσουν τη μερική ή ευέλικτη εργασία – για σύντομο ή και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δεν πιστεύω όμως πως λόγω αυτού παρακάμπτονται ή στιγματίζονται επαγγελματικά. Ή ότι μία τέτοια περίοδος θα πρέπει να χαρακτηρίζει το σύνολο της σταδιοδρομίας τους. Για αυτό άλλωστε οι σύγχρονοι εργασιακοί χώροι χρησιμοποιούν πλέον την τεχνολογία και άλλες προσαρμοσμένες λύσεις. Όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα αν είναι άνδρες ή γυναίκες, θα χρειαστεί να λείψουν κάποια στιγμή από τη δουλειά τους και θα πρέπει να υπάρχει η αντίστοιχη υποστήριξη.

Ποιο θα ήταν το μήνυμά σας στον νεαρό εαυτό σας που μπορεί να φοβήθηκε να κάνει το επόμενο βήμα, να ένιωσε πως υποτιμάται ή να βίωσε σεξισμό; Τι θα λέγατε σε μία νεαρή κοπέλα που θα επιθυμούσε να ασχοληθεί με το management;

Θεοδοσία Μαρκοπούλου:

Στην αρχή της καριέρας μου ένιωσα κάποιες φορές να αμφισβητούν την ικανότητά μου να ασχοληθώ με μηχανουργικές εργασίες, αλλά αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στα σχέδια και τις φιλοδοξίες μου και με πείσμωσε ακόμη περισσότερο ώστε να βγω μπροστά και να καταφέρω ό,τι είχα ονειρευτεί.

Αυτό που θα έλεγα στις γυναίκες είναι να μην επιτρέπουν σε κανέναν να τις υποτιμήσει. Και ως γενικότερο σχόλιο, θα πρόσθετα ότι πρέπει να σταματήσει να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ «ανδρικού» και «γυναικείου» management, και να αρχίσουμε να μιλάμε πλέον για ενιαίο management. Η διοίκηση κάθε εταιρείας υπηρετεί κοινούς στόχους, δεν διαφοροποιούνται τα επιχειρηματικά σχέδια και οι εταιρικοί στόχοι ανάλογα με το φύλο των στελεχών.  

Και κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι αυτό που συνάντησα στην Sunlight Group όταν γίναμε μέλη του Ομίλου, είναι πως δίνονται πραγματικά στις γυναίκες οι ευκαιρίες και οι θέσεις που τις αξίζουν.

Βασιλική Δοκουζγιάννη:

Σε κάθε νέο εργαζόμενο θα έλεγα ότι η εργασιακή επιβεβαίωση είναι σημαντική, αλλά όχι και το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή. Δεν χρειάζεται να προσπαθείς να αποδείξεις σε κανέναν πόσο καλή ή καλός είσαι. Γιατί όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, θα το δείξουν στο τέλος οι πράξεις και τα αποτελέσματα της δουλειάς σου.

Σε μία νεαρή κοπέλα που θα επιθυμούσε να ασχοληθεί με το management, θα της έλεγα να είναι δυναμική, να διεκδικεί ό,τι της αξίζει, να δουλεύει σκληρά, και να μην επιτρέψει ούτε να της χαριστεί τίποτα, αλλά ούτε και να την υποτιμούν ή να την παρακάμπτουν.

Η εξαγορά του 70% της ΤΕΧΝΟΦΟΡΜ από τη Sunlight Group και η μετονομασία της σε Sunlight Technosystems σηματοδότησε μία νέα εποχή για την οικογενειακή σας επιχείρηση. Παράλληλα, δόθηκε η ευκαιρία να εξελιχθεί και να μεγαλώσει. Πώς βιώσατε ως στελέχη τη μετάβαση αυτή;

Θεοδοσία Μαρκοπούλου:

Από τον Φεβρουάριο του 2023 μετονομαστήκαμε σε Sunlight Technosystems. Το νέο όνομα υπογραμμίζει τη σημασία της εταιρείας μας εντός του Οικοσυστήματος της Sunlight Group. Πρόκειται άλλωστε για την πρώτη εξαγορά που η Sunlight πραγματοποίησε στο πλαίσιο υλοποίησης του 5ετούς επιχειρηματικού της πλάνου. Από τότε, τον Δεκέμβριο του 2021, ευημερούμε και προοδεύουμε, έχοντας καταγράψει σημαντικά επιτεύγματα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 2022 ξεκινήσαμε την υλοποίηση του δικού μας επιχειρηματικού και επενδυτικού πλάνου με την εξαγορά του κλάδου παραγωγής και εμπορίας των μεταλλικών κιβωτίων της Netelco, μία επιχείρηση με έδρα το Λαμπρινό της Ξάνθης. Η εξαγορά αυτή υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας να δημιουργούμε αξία για την τοπική οικονομία της βόρειας Ελλάδας και να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας, αλλά και το ανθρώπινό μας δυναμικό.    

Επίσης, τον Δεκέμβριο του 2022, η Sunlight Technosystems έλαβε χρηματοδότηση €60,5 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (στο πλαίσιο των πυλώνων «Ψηφιακή Μετάβαση» και «Πράσινη Μετάβαση») και την Alpha Bank για επενδύσεις σε υποδομές, παραγωγική δυναμικότητα και ψηφιακό μετασχηματισμό. Στόχος των επενδύσεων, που συνολικά ξεπερνούν τα €100 εκατ., είναι η δημιουργία σύγχρονης και αυτοματοποιημένης μονάδας παραγωγής μεταλλικών και πλαστικών μερών για βιομηχανικές μπαταρίες και για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, με έδρα το Κιλκίς και εξαγωγές σε όλον τον κόσμο. 

Το βασικότερο συναίσθημα λοιπόν της μετάβασης από την ΤΕΧΝΟΦΟΡΜ στη Sunlight Technosystems είναι η διαρκής πρόοδος της εταιρείας και η ανάπτυξή της με ταχείς ρυθμούς.