Skip to main content

Sunlight Group: Ρομποτικά συστήματα και VR στην υπηρεσία της υγείας και ασφάλειας των εργαζόμενων

Οι δράσεις της Sunlight για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος Διαχείρισης για θέματα Ποιότητας, Περιβάλλοντος, Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία

Οι ασφαλείς συνθήκες εργασίας, η προστασία των εργαζομένων και η καλλιέργεια κουλτούρας Υγείας και Ασφάλειας αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα για την κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας στην παραγωγή καινοτόμων ενεργειακών λύσεων, Sunlight Group.

Υιοθετώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, με συνεχείς εκπαιδεύσεις του προσωπικού και την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία, σύμφωνα με τον οποίο το μέλλον βρίσκεται στα έξυπνα ψηφιακά συστήματα, την προηγμένη ρομποτική, και τα συστήματα που αξιοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ), η Sunlight Group βρίσκεται στην πρωτοπορία.

Στο πλαίσιο αυτό η εξωστρεφής πολυεθνική εταιρεία που εκτός από τα κεντρικά γραφεία στην Αθήνα, έχει επενδύσει πολύ στη Βόρεια Ελλάδα δημιουργώντας εγκαταστάσεις στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή και στο Κιλκίς, πραγματοποιεί συνεχείς εκπαιδεύσεις του προσωπικού σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς και άλλους φορείς, ενώ διοργανώνει και ασκήσεις ετοιμότητας.

Επιπλέον και καθώς οι επιταγές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία βασίζονται στα έξυπνα ψηφιακά συστήματα, κάποιες από τις εκπαιδευτικές διαδικασίες γίνονται μέσω εικονικής πραγματικότητας (VR).

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα κατέγραψε το 2020 περίπου 4.000 εργατικά ατυχήματα -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής- αριθμός που μπορεί να μειώθηκε κατά 22% σε σχέση με το 2019 όταν ξεπέρασαν τις 5.000, εγείρει όμως ερωτήματα για τα μέτρα Υγείας και Ασφάλειας που τηρούνται στις επιχειρήσεις.

Η Voria.gr συνομίλησε με τον εκτελεστικό διευθυντή Παραγωγής της Sunlight Group, Κώστα Πασπάλα, αλλά και με τον υπεύθυνο Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος της ίδιας εταιρείας, Χρήστο Δημητριάδη, οι οποίοι μεταφέρουν το πώς επιτυγχάνονται αυτοί οι στόχοι για την κουλτούρα Υγείας και Ασφάλειας σε μία μεγάλη εταιρεία.

Κύριε Πασπάλα, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας, η μείωση των επαγγελματικών ασθενειών και η καλλιέργεια μίας νοοτροπίας πρόληψης των επαγγελματικών κινδύνων προάγουν ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον εργασίας. Πώς επιτυγχάνονται οι πρακτικές αυτές στη Sunlight Group;

Οι ασφαλείς συνθήκες εργασίας, η προστασία των ανθρώπων μας, και η καλλιέργεια κουλτούρας Υγείας και Ασφάλειας αποτελούν απόλυτη προτεραιότητά μας. Και στο πλαίσιο αυτό, εφαρμόζουμε ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης για θέματα Ποιότητας, Περιβάλλοντος και Υγείας & Ασφάλειας στην εργασία, και πραγματοποιούμε σειρά δράσεων. 
Έχουμε εκπονήσει και τηρούμε απαρέγκλιτα τον Κώδικα Δεοντολογίας της Sunlight, καθώς και εταιρικές πολιτικές για διάφορα ζητήματα κανονιστικής συμμόρφωσης και συμπεριφοράς, όπως προβλέπει η αντίστοιχη ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. 

Έχουμε επενδύσει στα πιο σύγχρονα συστήματα ασφαλείας, στις βέλτιστες δυνατές διαδικασίες, και σε εξοπλισμό αιχμής (ρομποτικά συστήματα) που αυτοματοποιεί σε πολύ μεγάλο βαθμό την παραγωγή μας.  

Image
Αυτοματοποιημένη παραγωγή μπαταριών λιθίου

 
Επίσης, εφαρμόζουμε εξαιρετικά αυστηρούς κανόνες ασφαλείας με τελευταίας τεχνολογίας συστήματα πυρανίχνευσης, κατάσβεσης, και ελέγχου διαρροών αερίων.  

Και ταυτόχρονα, πραγματοποιούμε συνεχείς εκπαιδεύσεις σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς και άλλους φορείς, ενώ διοργανώνουμε και ασκήσεις ετοιμότητας. Όπως η άσκηση εκκένωσης, διάσωσης και πυρόσβεσης «ΤΡΟΙΑ 2023» που φιλοξενήσαμε πρόσφατα στις εγκαταστάσεις μας στο Νέο Όλβιο, με τις επιχειρησιακές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της ΕΜΑΚ, του ΕΚΑΒ, της Αστυνομίας, και της Πολιτικής Προστασίας.

Image
Άσκηση ΤΡΟΙΑ 2023

 

Αρκετοί εργαζόμενοι στη Sunlight έχουν καθημερινή επαφή με μηχανήματα σε αρκετά σημεία του κύκλου παραγωγής. Η κατάσταση αυτή τους καθιστά περισσότερο ευάλωτους στα εργατικά ατυχήματα. Πώς μπορεί κ. Δημητριάδη μία εταιρεία να περιορίσει τις πιθανότητες εργατικών ατυχημάτων, μέσω εργαλείων εκτίμησης κινδύνου αλλά και υψηλών προδιαγραφών μηχανημάτων. Τι πρωτοβουλίες έχει αναλάβει η Sunlight για την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων;

Η παραγωγική διαδικασία στις εγκαταστάσεις της Sunlight ολοένα και αναβαθμίζεται, ολοένα και αυτοματοποιείται, με το ρόλο του προσωπικού να γίνεται πιο εποπτικός και, κατά συνέπεια, πιο ασφαλής, εφόσον περιορίζεται η άμεση επαφή των ανθρώπων μας με μηχανήματα. Το οποίο σημαίνει ότι ελαχιστοποιείται ταυτόχρονα ο παράγοντας του ανθρώπινου λάθους και, ως εκ τούτου του, τυχόν συμβάντος. Αυτό ακριβώς καταδεικνύουν και τα ετήσια στοιχεία της Sunlight, καθώς κάθε χρόνο τα συμβάντα που καταγράφονται μειώνονται σημαντικά. Για παράδειγμα, φέτος σε σχέση με πέρσι έχουμε μείωση της τάξης του 36%, ενώ το 2022 σημειώθηκαν κατά 38% λιγότερα περιστατικά σε σχέση με το 2021. Πρόκειται πραγματικά για εντυπωσιακά αποτελέσματα. 

Image
Απομακρυσμένος έλεγχος διαδικασίας ανακύκλωσης

 
Ταυτόχρονα βέβαια πραγματοποιούμε συνεχείς εκπαιδεύσεις Υγείας & Ασφάλειας στο προσωπικό μας, σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς και άλλους φορείς. Μόνο το 2022 πραγματοποιήθηκαν πάνω από 2.500 ώρες εκπαίδευσης στο αρμόδιο τμήμα Υγείας & Ασφάλειας και 1.100+ ώρες εκπαίδευσης σε όλους τους υπόλοιπους υπαλλήλους. 

Image
Ο κ. Χρήστος Δημητριάδης, Υπεύθυνος Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος της Sunlight Group 

Κύριε Δημητριάδη, για να επιτευχθεί καλύτερα η προστασία των εργαζομένων θεωρείτε πως πρέπει να δίνεται προτεραιότητα περισσότερο στη λήψη μέτρων ομαδικής προστασίας έναντι της ατομικής; 

Είναι απαραίτητο να δίνεται εξίσου μεγάλη σημασία και στα ατομικά και στα ομαδικά μέτρα προστασίας, καθώς το αίσθημα της ομαδικής ευθύνης σε επίπεδο ασφάλειας τροφοδοτεί και το αίσθημα της ατομικής και αντίστροφα – ειδικά σε εγκαταστάσεις όπως οι δικές μας που απασχολούν χίλια και πλέον άτομα, όπως συμβαίνει στο βιομηχανικό συγκρότημα του Νέου Όλβιου. Στη Sunlight λοιπόν κάθε νέος ή νέα εργαζόμενη περνά από ειδική εκπαίδευση στην Υγεία και την Ασφάλεια, όπου ενημερώνεται για τους αυστηρούς κανόνες που τηρεί η Sunlight. Και ταυτόχρονα, πραγματοποιούνται ομαδικές ασκήσεις όπως η πρόσφατη άσκησης «ΤΡΟΙΑ 2023» που διενεργήθηκε πρόσφατα στις εγκαταστάσεις της Ξάνθης.

Ποια είναι τα πιο συχνά εργατικά ατυχήματα που αντιμετωπίζετε κ. Πασπάλα; Υπάρχει γιατρός εργασίας;

Υπάρχει μόνιμη παρουσία γιατρού εργασίας και νοσηλευτικού προσωπικού στο ειδικά διαμορφωμένο ιατρείο που λειτουργεί εντός των εγκαταστάσεών μας. Ταυτόχρονα, διατηρείται μόνιμα στο χώρο του εργοστασίου όχημα μεταφοράς έκτακτης ανάγκης. Σε ό,τι αφορά τα περιστατικά που αντιμετωπίζει η ομάδα, πρόκειται στη συντριπτική τους πλειοψηφία για περιπτώσεις όπου απαιτούνται πρώτες βοήθειες για μικρο-ατυχήματα ή παροχή φροντίδας για αδιαθεσία ή ασθένεια – παθολογικά περιστατικά δηλαδή. Πολύ έντονη δράση και παρουσία είχε φυσικά το τμήμα την περίοδο της πανδημίας, κατά την οποία λειτούργησε υποδειγματικά. Ενημέρωνε και προστάτευε τους συναδέλφους, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι οι βιομηχανικές μας εγκαταστάσεις συνέχιζαν κανονικά τη λειτουργία τους.   

Image
Ο κ. Κώστας Πασπάλας, Εκτελεστικός Διευθυντής Παραγωγής της Sunlight Group

Τα επίπεδα Υγιεινής και Ασφάλειας στις ελληνικές επιχειρήσεις τείνουν να ευθυγραμμίζονται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ή υπάρχει ακόμα μεγάλη υστέρηση; Σε ποιους τομείς υστερούμε και τι μπορούμε να βελτιώσουμε κ. Πασπάλα;

Σε τεχνικό επίπεδο, η χώρα μας δεν υστερεί σε τίποτε σε σχέση με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και πρακτικές ούτε και έχει να ζηλέψει κάτι. Οι επιχειρήσεις εφαρμόζουν τους κανόνες της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, στη δική μας περίπτωση μάλιστα ξεπερνώντας κατά πολύ τα προβλεπόμενα από το κανονιστικό πλαίσιο, και καλλιεργούν κουλτούρα Υγείας & Ασφάλειας στο προσωπικό τους με εκπαιδεύσεις και ασκήσεις. Εκεί βρίσκεται άλλωστε η ουσία: να υιοθετούνται αφενός, και να τηρούνται αφετέρου, αυστηροί κανόνες Υγείας & Ασφάλειας. 

Με βάση πάντως τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία, το μέλλον βρίσκεται στα έξυπνα ψηφιακά συστήματα, την προηγμένη ρομποτική, και τα συστήματα που αξιοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ). Ως Sunlight λοιπόν βρισκόμαστε πραγματικά στην πρωτοπορία, αφού ήδη αξιοποιούμε τέτοιου είδους εργαλεία αιχμής. 

Η εκπαίδευση των εργαζομένων θα πρέπει να προσαρμόζεται στην εξέλιξη των κινδύνων και στην εμφάνιση νέων και, αν χρειάζεται, να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Πώς εκπαιδεύονται οι εργαζόμενοι στη Sunlight Group  κ. Δημητριάδη;

Στη Sunlight Group πραγματοποιούμε σειρά εκπαιδεύσεων Υγείας & Ασφάλειας στο προσωπικό μας, κάποιες από τις οποίες γίνονται μέσω εικονικής πραγματικότητας (VR), και περιλαμβάνουν πληροφορίες για
•    Κανόνες ασφαλείας στην παραγωγή 
•    Ορθή χρήση Μέσων Ατομικής Προστασίας 
•    Ασφαλή εργασία σε συστήματα Υψηλής Τάσης  
•    Συστήματα Πυρόσβεσης

Image
 Εκπαίδευση προσωπικού μέσω VR