Skip to main content

Παπαϊωάννου για Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος:Να γίνει βίωμα της ανθρωπότητας το «Ποτέ ξανά!»

Ο πρύτανης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του πανεπιστημίου με σκοπό να διατηρηθεί ζωντανή τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Μήνυμα για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος απέστειλε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, τονίζοντας πως η 27η Ιανουαρίου αποτελεί ημέρα ιστορικής μνήμης της μελανότερης σελίδας της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας αλλά και ευθύνης να διδαχτούμε από το παρελθόν, διασφαλίζοντας ότι τέτοια αποτρόπαια εγκλήματα δεν θα επαναληφθούν ποτέ ξανά στην ανθρωπότητα.

Παράλληλα, σημείωσε πως «ως πανεπιστήμιο, έχουμε λάβει ποικίλες πρωτοβουλίες μέσω των οποίων το Αριστοτέλειο διατηρεί ζωντανή τη μνήμη, γιατί η μνήμη οχυρώνει τον λαό απέναντι στις ακρότητες και τη βαρβαρότητα του παρελθόντος».
 
Εξήγησε πως «δύο μνημεία κοσμούν το ΑΠΘ, αυτό του παλαιού εβραϊκού νεκροταφείου, και το δεύτερο φιλοτεχνημένο από τον Καθηγητή Ξενή Σαχίνη έργο για τους Εβραίους φοιτητές του ΑΠΘ στην είσοδο της Αίθουσας Τελετών».

Επίσης, σημείωσε πως το ΑΠΘ διαθέτει, επίσης, διδάσκοντες/διδάσκουσες υψηλού επιστημονικού κύρους που διοχετεύουν την ενεργητικότητά τους στη διδασκαλία αντικειμένων σχετικών με τον ελληνικό εβραϊσμό, τον αντισημιτισμό, το Ολοκαύτωμα και την Εβραϊκή Κοινότητα της Θεσσαλονίκης.

«Αξιοσημείωτο είναι, ακόμη, το έργο της Έδρας Εβραϊκών Σπουδών, που με τη βοήθεια της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης λειτουργεί από το 2015 και φιλοξενείται από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας», πρόσθεσε.

Επιπρόσθετα, ανέφερε πως από το 2011 το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, μέσω της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησής του, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ελάχιστα ιδρύματα στην Ευρώπη που προσφέρει πρόσβαση στη μεγαλύτερη συλλογή οπτικοακουστικών μαρτυριών επιζώντων του Ολοκαυτώματος του USC Shoah Foundation. Πρόκειται για μια συλλογή η οποία αποτελείται από σχεδόν 52.000 μαρτυρίες βίντεο, γυρισμένες σε 56 χώρες και σε 32 γλώσσες.

«Παράλληλα, ως Πανεπιστήμιο, έχουμε στο ενεργητικό μας μία σειρά από ιδιαίτερα επιτυχημένα σεμινάρια και συνέδρια για τους/τις εκπαιδευτικούς, τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε αγαστή συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα, το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Γερμανικό Προξενείο της πόλης μας. Τέλος, από το 2013 αναγνωρίζοντας το έγκλημα που έχει συντελεστεί συμμετέχουμε επί της ουσίας στην πορεία μνήμης που καθιέρωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης», πρόσθεσε.

«Ημέρα μνήμης και τιμής η σημερινή αλλά και μέρα στοχασμού και δράσης. Μέχρι το σύνθημα «Ποτέ ξανά!» να γίνει βίωμα όλης της ανθρωπότητας», κατέληξε ο πρύτανης.