Skip to main content

ΠΑΡΑΓΩ: Ενίσχυση έως 10.000 ευρώ για πιστοποίηση μακεδονικών προϊόντων

Επιχορηγήσεις σε παραγωγούς Μακεδονίας-Θράκης που αγαπούν τον τόπο τους μέσω του προγράμματος «ΠΑΡΑΓΩ» του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης

Η ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών της Μακεδονίας και Θράκης, η θωράκιση του brand name Μακεδονία και ανάδειξη και προώθηση των μακεδονικών προϊόντων σε όλο τον κόσμο αλλά και η ενίσχυση των μειονοτικών περιοχών είναι μεταξύ άλλων οι βασικοί στόχοι του προγράμματος ΠΑΡΑΓΩ του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης. Σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία παραγωγών τοπικών κοινωνιών, παρουσιάστηκαν οι προδιαγραφές για την ένταξη στο πρόγραμμα.

Όπως τόνισε η Πέγκυ Κιουτσούκη, διευθύντρια του γραφείου του Υφυπουργού Εσωτερικών, Θεόδωρου Καράογλου, στόχος είναι να βρεθούν τα παραδοσιακά προϊόντα της Μακεδονίας και της Θράκης στα ράφια των εμπορικών καταστημάτων όλου του κόσμου. Σημείωσε μάλιστα πως είναι απαραίτητες οι στέρεες γέφυρες συνεργασίας με το εξωτερικό για να εδραιωθούν τα τοπικά προϊόντα αλλά και να αφυπνιστούν οι παραγωγοί των μικρών κοινωνιών ώστε να παράγουν πιο ποιοτικά προϊόντα.

"Ο κάθε φάκελος που θα κατατεθεί κρύβει μέσα το τοπικό προϊόν της αγάπης τους, της περιοχής τους", τόνισε ο Θεοφύλακτος Παπαδόπουλος, ο οποίος παρουσίασε τους στόχους και τα δικαιολογητικά για την ένταξη στο ΠΑΡΑΓΩ.

Οπως τόνισε, σκοποί του έργου είναι η ανάδειξη και η αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του κάθε τόπου, καθώς και η ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Σημείωσε ακόμα πως μέσω του προγράμματος θα γίνει η σύνδεση των προϊόντων και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους με τη βιοποικιλότητα, τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής και μεταποίησης, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμά της παραγωγής των τοπικών κοινωνιών. Παράλληλα, άλλοι στόχοι είναι η ενίσχυση ορεινών, ημιορεινών, παραμεθόριων και μειονεκτικών περιοχών, η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας της κάθε περιοχής και η παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση των τοπικών κοινωνιών της Μακεδονίας και της Θράκης.

Το έργο αποσκοπά στην προστασία των παραγωγών και των καταναλωτών που εμπλέκονται στην παραγωγή τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, την ανάπτυξη του αγροτουρισμού, την παροχή ενημέρωσης των καταναλωτών και στην προώθηση και αξιοποίηση στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στόχος του προγράμματος είναι η επιχορήγηση της διαδικασίας σύνταξης, υποβολής και τεκμηρίωσης τεχνικών φακέλων από διεπιστημονική ομάδα των δικαιούχων φορέων,  για πιστοποίηση ποιοτικών παραδοσιακών προϊόντων με κατοχύρωση σημάνσεων ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ σύμφωνα με τον κανονισμό 1151/2012 της ΕΕ και τον αντίστοιχο εφαρμοστικό νόμο 668/2014 της ΕΕ, όπως ισχύει.

Όπως τονίστηκε, δικαίωμα υποβολής αιτήσεων συμμετοχής έχουν αποκλειστικά ΚΟΙΝ. Σ. ΕΠ Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας, ομάδες παραγωγών, αγροτικοί συνεταιρισμοί, αγροτουριστικοί συνεταιρισμοί γυναικών και συνεργατικά σχήματα και δίκτυα-ΑΜΚΕ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα παραγωγής και προώθησης ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ προϊόντων.

Παράλληλα, δυνητικοί δικαιούχοι είναι όσοι δραστηριοποιούνται τα τελευταία δύο χρόνια σε περιφερειακές ενότητες της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ κάθε δυνητικός δικαιούχους έχει δικαίωμα να υποβάλλει μόνο μία αίτηση ανά ΑΦΜ.

Το έργο υλοποιείται από τις 2 Μαρτίου 2020 έως 3 Ιουλίου 2020. Η υποβολή των αιτήσεων για το ΠΑΡΑΓΩ ξεκίνησε στις 18 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 7 Φεβρουαρίου και ώρα 12:00 το μεσημέρι.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 124.000 ευρώ και κατανέμεται ως εξής:

Για το υποέργο 1

- Εως 3.000 ευρώ για τη σύνταξη τεχνικών φακέλων από διεπιστημονική ομάδα του φορέα νέων παραδοσιακών τοπικών προϊόντων με κατοχύρωση σήμανσης ποιότητας ΕΠΙΠ

- Εως 5.000 ευρώ για τη σύνταξη τεχνικών φακέλων από διεπιστημονική ομάδα του φορέα και πιστοποίηση νέων παραδοσιακών τοπικών προϊόντων με κατοχύρωση σήμανσης ποιότητας ΠΟΠ/ΠΓΕ Φυτικής Παραγωγής

- Έως 10.000 ευρώ για τη σύνταξη τεχνικών φακέλων από διεπιστημονική ομάδα του φορέα για πιστοποίηση νέων παραδοσιακών τοπικών προϊόντων με κατοχύρωση σήμανσης ποιότητας ΠΟΠ/ ΠΓΕ Ζωικής Παραγωγής.

Η διαδικασία της επιλογής και ένταξης έχει τρία βήματα. Αρχικά θα γίνει αξιολόγηση των αιτήσεων από επιστημονική επιτροπή, έπειτα η εισήγηση της αρμόδιας οργανικής μονάδας στον υφυπουργό Εσωτερικών για την έκδοση σχετικών αποφάσεων έγκρισης επιχορήγησης των προτεινόμενων δράσεων και τέλος η έκδοση υπουργικών αποφάσεων επιχορήγησης και κοινοποίηση στους τελικούς δικαιούχους

Οι φορείς που έχουν επιλεγεί θα πρέπει να προσκομίσουν:

1)τον τεχνικό φάκελο που θα έχουν συντάξει
2) υλικό μιας τουλάχιστον διεπιστημονικής και Κοινωνικής διαβούλευσης του φορέα, στην οποία θα έχει υπάρξει και παρουσία στελεχών του υπουργείου που συμμετείχαν στην αξιολόγηση του έργο
3)πρωτόκολλο τεχνικού φακέλου από το υπουργείο αγροτικης ανάπτυξης.

Θα έχει προηγηθεί ο έλεγχος πληρότητας των τεχνικών φακέλων και προέγκριση από την επιστημονική επιτροπή αξιολόγησης του Υπουργείου Εσωτερικών τομέας Μακεδονίας και Θράκης και στη συνέχεια οι φορείς θα υποβάλουν την πρότασή τους το Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης ώστε να λάβουν το ζητούμενο πρωτόκολλο, ενώ η λίστα των υποχρεωτικών δικαιολογητικών αναφέρεται στην πρόσκληση επιχορήγησης.