Skip to main content

Παρασκηνιακές ζυμώσεις σε Περιφέρεια και δήμο Θεσσαλονίκης

Οι πολιτικές ζυμώσεις εξελίσσονται κυρίως στο παρασκήνιο καθώς βρισκόμαστε σε μια περίοδο κρίσιμη για το τελικό ξεκαθάρισμα του εκλογικού τοπίου

Γράφει ο Σαλονικιός

Στη Θεσσαλονίκη μπορεί να επικρατεί ψύχος, ωστόσο το πολιτικό θερμόμετρο κινείται σε εμφανώς υψηλότερα επίπεδα. Την περίοδο αυτή οι πολιτικές ζυμώσεις εξελίσσονται κυρίως στο παρασκήνιο καθώς βρισκόμαστε σε μια περίοδο κρίσιμη για το τελικό ξεκαθάρισμα του εκλογικού τοπίου, τόσο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όσο και στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Η εικόνα που έχω για την Περιφέρεια είναι πως όλοι κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να βγάλουν περιφερειάρχη από την πρώτη Κυριακή, τον Τζιτζικώστα. Και πρώτος και καλύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως σας ενημέρωσε προχθές η Voria.gr (δείτε εδώ) η τελική πρόταση στην οποία κατέληξε το κυβερνών κόμμα είναι η μηχανικός Άννα Μίχου, νυν δημοτική σύμβουλος Θέρμης, πρώην περιφερειακή σύμβουλος με τον Μάρκο  Μπόλαρη το 2010 και υποψήφια βουλευτίνα με το ΠΑΣΟΚ στην Β’ Θεσσαλονίκης το 2007. Η Μίχου ζήτησε δυο τρεις μέρες να το σκεφτεί και όπως πληροφορούμαι, σήμερα, αύριο πρόκειται να δώσει την τελική της απάντηση.

Επίσης, με δύο νέα ρεπορτάζ η Voria.gr (δείτε εδώ και εδώ), σας ενημέρωσε και για τις αντιρρήσεις που υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης για την πιθανή υποψηφιότητα Μίχου. Μάλιστα, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη», Ρία Καλφακάκου το δήλωσε ανοιχτά και επωνύμως και δεν είναι η μόνη που διαφωνεί.

Σήμερα θα σας πω και για ένα ακόμη ραντεβού το οποίο έκανε ο Μπόλαρης, μέσα στις γιορτές, πριν να καταλήξει οριστικά στην Άννα Μίχου. Ο υφυπουργός συναντήθηκε για άλλη μια φορά (τρίτη ή τέταρτη, χάθηκε ο λογαριασμός) με τον πρώην υπουργό και άλλοτε συνοδοιπόρο του στο ΠΑΣΟΚ, τον Γιάννη Μαγκριώτη προς τον οποίο πρότεινε να είναι αυτός ο υποψήφιος με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Μαγκριώτης δεχόταν τη σχετική πρόταση αλλά ήταν μάλλον η τελευταία φορά που χρειάστηκε να την απορρίψει καθώς ο Μπόλαρης δεν πρόκειται να επανέλθει.

Μαθαίνω, επίσης, ότι ένα άλλο κέντρο εντός του ΣΥΡΙΖΑ επεξεργάζεται κάποιο άλλο σχέδιο, το οποίο συνδέεται και με τον δήμο Θεσσαλονίκης. Λέγεται ότι επιχειρείται να υπάρξει συνεννόηση με την παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη ώστε να υποστηριχθεί κάποιο στέλεχος της «Πρωτοβουλίας» για υποψήφιος περιφερειάρχης με αντάλλαγμα τη στήριξη του Μπουτάρη στην υποψηφιότητα Νοτοπούλου. Σατανικό, αλλά δεν νομίζω πως θα προχωρήσει γι’ αυτό και μένω προς το παρόν σε αυτό, χωρίς να μπαίνω σε ονοματολογία.

Στο μεταξύ πληροφορούμαι ότι συζητείται παρασκηνιακά μια ακόμη υποψηφιότητα για τον δήμο Θεσσαλονίκης. Η συζήτηση γίνεται προς το παρόν σε πολύ στενό κύκλο, με πολιτική αναφορά στο Κίνημα Αλλαγής. Ο υποψήφιος ο οποίος προτείνεται να βγει μπροστά, είναι πρόσωπο – έκπληξη, βέρος πασοκτσής και φανατικός υποστηρικτής της Φώφης Γεννηματά στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές. Ωστόσο η ιδέα δεν έχει φτάσει ακόμη στη Χαριλάου Τρικούπη καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εδώ διεργασίες. Ωστόσο, θα το παρακολουθώ και θα σας κρατώ ενήμερους.

Και κάτι άσχετο, αλλά απολύτως αποκαλυπτικό των μεθόδων που εφαρμόζει προεκλογικά το κυβερνών κόμμα. Χθες, από συγκεκριμένη οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στο πολεοδομικό συγκρότημα εστάλη προς τα μέλη το εξής ηλεκτρονικό μήνυμα:

«Συντρόφισσες και σύντροφοι
Σας ενημερώνουμε ότι θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις για φύλακες σε αθλητικούς χώρους. Ο φορές πρόσληψης είναι ο ΟΑΕΔ και απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η κάρτα ανεργίας και ηλικία μεταξύ 55 και 67 ετών. Η διάρκεια σύμβασης θα είναι 1 έτος. Για όσους ενδιαφέρονται μπορούν να απευθυνθούν για περισσότερες πληροφορίες στο σύντροφο (αναφέρει το όνομά του) τηλ .6942------». Το πιάσατε το υπονοούμενο νομίζω....