Skip to main content

Παράταση για το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ζητά η ΕΦΕΕΘ

Με επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση η ΕΦΕΕΘ ζητά διευκρινίσεις για τη συμπλήρωση των εντύπων για τον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων τον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μέχρι να διευκρινιστούν όλες οι λεπτομέρειες του εντύπου ζητά η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Θεσσαλονίκης.

Με επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση η ΕΦΕΕΘ ζητά διευκρινίσεις για τη συμπλήρωση των εντύπων.

Αναλυτικά η επιστολή της ΕΦΕΕΘ:

ΠΡΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ κ. Ι. ΒΡΟΥΤΣΗ

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Κατόπιν ερωτημάτων που μας έχουν θέσει επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ καθώς και Λογιστές-Φοροτεχνικοί που έχουν επωμιστεί την ευθύνη υποβολής των δηλώσεων εργοδοτών Α και Β φάσης, παρακαλούμε όπως μας δώσετε διευκρινίσεις για τα παρακάτω θέματα:

Εάν επιτρέπεται να χορηγηθεί κανονική άδεια σε εργαζόμενο, κατόπιν αιτήσεως του, κατά την περίοδο που είναι ενταγμένος στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, πόσες ημέρες θα θεωρηθεί ότι αυτός έλαβε αφού θα απασχολείται λιγότερες ώρες την εβδομάδα κατά την περίοδο αυτή.

Στην δήλωση του εργοδότη για την Β φάση ποιες μικτές και καθαρές μηνιαίες αποδοχές θα δηλωθούν σε περίπτωση που στον ίδιο μήνα –π.χ. Ιούνιο ο εργαζόμενος μπορεί να είχε και συμμετοχή στο προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας ή να ήταν σε καθεστώς αναστολής. Μήπως πρέπει να δηλωθούν μόνο οι αποδοχές για το διάστημα εργασίας του, μη συμπεριλαμβάνοντας το διάστημα αποχής ή αναστολής.
Εάν οι λιγότερες ώρες απασχόλησης στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ εφαρμόζονται και ως λιγότερες ημέρες απασχόλησης δηλαδή εκ περιτροπής, όπως και στην εφαρμογή της ασφαλούς λειτουργίας.

Σε κάθε περίπτωση ζητάμε να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων Β φάσης για τον μήνα Ιούνιο μέχρι να διευκρινιστούν όλες οι λεπτομέρειες του εντύπου, για να αποφευχθούν λάθη και παραλείψεις και τυχόν διορθώσεις, που θα ταλαιπωρήσουν επιχειρήσεις , Λογιστές-Φοροτεχνικούς και τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων.

Με τιμή