Skip to main content

Patin-e: Η απάντηση της Θεσσαλονίκης στα ηλεκτρικά πατίνια

Η start up, Elektronio στη Θεσσαλονίκη δημιούργησε το δικό της ηλεκτρικό πατίνι με γνώμη την ασφαλή αλλά και την άνετη μετακίνηση.

Τη δική τους απάντηση στα ηλεκτρικά πατίνια που κυκλοφορούν στην αγορά έδωσαν η Άννα Χλιούρα και ο Παντελής Ζάρκος, ιδιοκτήτες της εταιρείας ποδηλάτων Elektronio, που το 2015 δημιούργησε στη Θεσσαλονίκη το τρίτροχο ηλεκτρικό ποδήλατο Play.

Από το στιλάτο γραφείο τους στην εναλλακτική οδό Βεροίας στα Άνω Λαδάδικα στη Θεσσαλονίκη, έκαναν αυτό ξέρουν καλύτερα: δημιούργησαν από το μηδέν ένα νέο ηλεκτρικό μέσο αστικής μετακίνησης, το patin-e το οποίο και λανσάρουν πρώτη φορά στην 84η ΔΕΘ.

«Το τελευταίο διάστημα με την έλευση των κοινόχρηστων πατινιών και αυτό το μπουμ που έγινε, είδαμε ότι ήρθαν αρκετοί να μας ζητήσουν κάτι πιο compact για την καθημερινή τους μετακίνηση. Και έτσι γεννήθηκε η ιδέα να παρουσιάσουμε τη δική μας πρόταση ηλεκτρικού πατινιού που θα εστιάζει όμως στην ασφάλεια, την άνεση και τους έξυπνους αποθηκευτικούς χώρους», αναφέρει η Άννα Χλιούρα, συνιδρύτρια και marketing manager της start up.

Το όραμα του Elektronio ήταν ένα ασφαλές και άνετο μέσο για αυτό και για τη δημιουργία του patin-e εμπνεύστηκαν από το πρώτο τους όχημα, το τρίτροχο ποδήλατο. Για αυτό σχεδίασαν και δημιούργησαν ένα πατίνι με κατάλληλη γεωμετρία, μεγάλες ρόδες και μεγάλη πλατφόρμα όπου τοποθετεί ο χρήστης τα πόδια και έναν μηχανισμό που απορροφά τους κραδασμούς. «Έχουμε προσαρμόσει τα ατού του ποδηλάτου σε ένα πατίνι και έτσι μπορούμε να κάνουμε και αρκετά χιλιόμετρα», σημειώνει η ίδια

Το patin-e έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι ελαφρύ και αναδιπλούμενο προκειμένου να μπορεί να μεταφερθεί εύκολα ενώ έχει ειδικό χώρο μπροστά ώστε να μπορεί ο επιβάτης να τοποθετεί την τσάντα ή όποια αποσκευή μπορεί να έχει.

Η ομάδα του Elektronio όμως ήθελε το patin-e να είναι και «έξυπνο». Για αυτό το πατίνι τους συνδέεται με smartphone και δείχνει χρήσιμα δεδομένα, όπως ταχύτητα και μπαταρία.

Η ταχύτητα του φτάνει τα 25 χιλιόμετρα/ ώρα και όπως λέει η Άννα, η ομάδα συστήνει τη χρήση του σε ποδηλατοδρόμους και δρόμους ήπιας κυκλοφορίας. Η ομάδα προωθεί ακόμα το πατίνι της και για εναλλακτική πράσινη διανομή σε κέντρα πόλεων για food delivery.

Το elektronio έχει λάβει τις πρώτες της παραγγελίες και το επόμενο διάστημα το patin-e θα κυκλοφορεί στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Abl-e

Παράλληλα με το patin-e, το Elektronio σχεδίασε ένα ακόμα ηλεκτροκίνητο μέσο με στόχο αυτή τη φορά τη μετακίνηση ατόμων που είχαν ένα ατύχημα ή πάσχουν από μια νευρολογική ασθένεια.

Το Abl-e είναι ένα τρίτροχο ηλεκτρικό ποδήλατο το οποίο διαθέτει έναν μηχανισμό ο οποίος επαναφέρει ημι-αυτόματα, με το πάτημα ενός κουμπιού, τον επιβάτη σε περίπτωση που χάσει την ισορροπία.

Το όχημα αυτό είναι ένα από τα τελευταία που λάνσαρε η εταιρεία καθώς ξεκίνησε η δημιουργία του πριν από τρεις μήνες.

Η start up έχει σχεδιάσει μέχρι σήμερα έξι μοντέλα οχημάτων. Έχει διακριθεί πολλάκις και ο επόμενος στόχος του είναι η επέκταση στις αγορές του εξωτερικού.