Πέμπτη 28 Μαΐου 2020
x

Η ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΤΟ ΝΟ1 ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ

Τι προκύπτει από το Βαρόμετρο ΕΒΕΘ - Πέντε στους δέκα καλοβλέπουν τη νέα οικονομική πολιτική - Περισσότερο αισιόδοξοι καταναλωτές και επιχειρηματίες

Ικανοποιημένοι εμφανίζονται έξι στους δέκα Θεσσαλονικείς από τις φορολογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης τόσο σε ατομικό, όσο και σε οικογενειακό επίπεδο, ενώ πέντε στους δέκα θεωρούν πως η οικονομική πολιτική της ΝΔ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.  

Αυτά προκύπτουν μεταξύ άλλων σημαντικών ευρημάτων από τημέτρηση του 22ου Βαρόμετρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης για το δεύτερο εξάμηνο του 2019, που πραουσιάστηκε πριν από λίγη ώρα.

Σύμφωνα με τον Πασχάλη-Αλέξανδρο Τεμεκενίδη, Γενικό Διευθυντή της εταιρείας Palmos Analysis, που διεξάγει το Βαρόμετρο για λογοριασμό του ΕΒΕΘ, «η μέτρηση του τελευταίου Βαρόμετρου κατέγραψε την πιο αισιόδοξη επίδοση από δημιουργίας του, με ιστορικά υψηλά τόσο στο Δείκτη Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης, όσο και για επιμέρους δείκτες, όπως μεταξύ άλλων η εκτίμηση της εξέλιξης των εξαγωγών της βιομηχανίας».Πιο συγκεκριμένα ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο της ιστορίας του Βαρομέτρου. Έτσι, τοποθετείται στο -2, έναντι -7 που είναι ο αντίστοιχος εθνικός δείκτης και στο -6 που είναι ο αντίστοιχος δείκτης στην Ε.Ε.

Την ίδια στιγμή, προκύπτει ένα αξιοσημείωτο εύρημα για την σπουδαιότητα των μεγάλων έργων στην πόλη. Οι Θεσσαλονικείς τοποθετούν, ως σημαντικότερο, την ολοκλήρωση/ανακατασκευή της Περιφερειακής Οδού (δείτε εδώ) και έπεται το νέο αεροδρόμιο, το μετρό κ.ά.

Βλέπουν καλύτερα την οικονομική τους κατάσταση

Βελτιωμένες είναι οι απαντήσεις των ερωτώμενων καταναλωτών και για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους κατά το τελευταίο 12μηνο.Το 11% διαπιστώνει (το Σεπτέμβριο), αρκετή βελτίωση (έναντι αντίστοιχου ποσοστού 6% τον Μάρτιο του 2019), το 16% διαπιστώνει αρκετή επιδείνωση (30% τον Μάρτιο), το 3% πολύ επιδείνωση (9% τον Μάρτιο) και το 69% αμετάβλητη κατάσταση (55% τον Μάρτιο).

Στο μεταξύ, οι καταναλωτές εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι. Το 29% εκτιμά αρκετή βελτίωση το επόμενο 12μηνο (16% το αντίστοιχο ποσοστό του Μαρτίου 2019), το 10% βλέπει αρκετή επιδείνωση (19% τον Μάρτιο) και το 49% αμετάβλητη κατάσταση (47% τον Μάρτιο).

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα για το Βαρόμετρο του ΕΒΕΘ κυμαίνονται οι απαντήσεις των καταναλωτών της Θεσσαλονίκης και για την εκτίμηση της εξέλιξης της οικονομικής κατάστασης της χώρας το τελευταίο 12μηνο, καθώς και για τις αντίστοιχες προοπτικές του επόμενου 12μηνου. Σε υψηλά επίπεδα αν και κάτω τόσο από τον εθνικό, όσο και πολύ κάτω από τον κοινοτικό δείκτη, είναι και η πρόθεση των καταναλωτών της Θεσσαλονίκης για την πραγματοποίηση σημαντικών αγορών το επόμενο 12μηνο.

Την ίδια ώρα σε ποσοστό 53%, οι ερωτώμενοι απαντούν πως η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, προς τη λάθος κατεύθυνση εκτιμά ότι είναι το 15% δεν έχει γνώμη/δεν απαντά το 18%, και ούτε προς τη σωστή/ούτε προς τη λάθος το 14%.

Όσον αφορά στις φορολογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης τόσο σε ατομικό, όσο και σε οικογενειακό επίπεδο, οι καταναλωτές σε ποσοστό 55% θεωρούν ότι είναι πολύ ή αρκετά σημαντικές, το 24% λίγο σημαντικές, το 15% καθόλου σημαντικές και το 6% δεν έχει γνώμη/δεν απαντά.

Αποταμιεύουν  

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί πως το φετινό Σεπτέμβριο το 10% των καταναλωτών της Θεσσαλονίκης απαντά πως χρεώνεται όλο και περισσότερο, όταν το αντίστοιχο ποσοστό τον Μάρτιο του 2019 ήταν 18%.

Παράλληλα μειώνεται στο 12%, έναντι 15% το Μάρτιο, το ποσοστό των νοικοκυριών που υποχρεώνονται να τραβούν από τις αποταμιεύσεις τους για να τα βγάζουν πέρα, ενώ αυξάνεται στο 23% (από 16% τον Μάρτιο) το ποσοστό των καταναλωτών που απαντούν ότι αποταμιεύουν λίγο.

Τι λένε οι βιομήχανοι

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τη Βιομηχανία εμφανίζεται κατά το τελευταίο έτος να "φλερτάρει" με την εγκατάσταση σε θετικό έδαφος, αρκετά μακριά πλέον από τις σταθερά αρνητικές τιμές που καταγράφονταν από το 2009 μέχρι και το 2016-2017.

Ειδικότερα, οι απόψεις των βιομηχανιών του Νoμού Θεσσαλονίκης συνοψίζονται στα εξής:

⦁    Υπάρχει αισθητή βελτίωση της παραγωγής (+7 από -5) κατά το τελευταίο εξάμηνο, με τον σχετικό δείκτη να βρίσκεται ξανά μετά τον Σεπτέμβριο του 2018 σε θετικό έδαφος. Οι εκτιμήσεις όμως, από την άλλη πλευρά, για την εξέλιξη της παραγωγής στο άμεσο μέλλον αναφορικά με το Νομό Θεσσαλονίκης, βρίσκονται σε θετικό αλλά χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο (+21 από +35 τον Μάρτιο του 2019). 
⦁    Πραγματοποιείται ικανοποιητικά η διαχείριση των αποθεμάτων και της  παραγωγικής δυναμικότητας των βιομηχανιών. Παράλληλα, το τρέχον λειτουργικό επίπεδο παραγωγικής δυναμικότητας βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη των μετρήσεων του Βαρομέτρου ΕΒΕΘ (72%).
⦁    Εντείνεται το αίσθημα της αισιοδοξίας για το μέλλον σε σχέση με το επίπεδο των εξαγωγών και ανεβαίνει σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο, το υψηλότερο από την έναρξη των μετρήσεων του Βαρομέτρου ΕΒΕΘ (+34 από +32 το προηγούμενο εξάμηνο).
⦁    Προβλέπεται σχετική σταθερότητα των τιμών για το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως και σχετική σταθερότητα για την απασχόληση στο επόμενο διάστημα.

Στο 21% οι… προσδοκίες για την παροχή υπηρεσιών

Εντυπωσιακή αλλαγή παρουσιάζεται στο κλίμα που καταγράφεται και στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών στο Νομό Θεσσαλονίκης σε σχέση με τον «Μάρτιο 2019», με τον Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών να σκαρφαλώνει για πρώτη φορά από την έναρξη των μετρήσεων του «Βαρομέτρου ΕΒΕΘ» σε θετικό έδαφος και μάλιστα σε σχετικά υψηλή τιμή.
Πιο αναλυτικά, ο σχετικός «Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών» για τον τομέα των Υπηρεσιών, καταγράφεται σε θετικό έδαφος (στο +21), όταν το προηγούμενο εξάμηνο βρίσκονταν στο -3 και καταγραφόταν συνεχώς σε αρνητικό έδαφος, από την έναρξη των μετρήσεων του Βαρόμετρου ΕΒΕΘ τον Μάρτιο του 2009. Ο αντίστοιχος δείκτης για την Ελλάδα επίσης βελτιώνεται (+20 σε σχέση με +11 τον Μάρτιο του 2019), ενώ σε Ευρωπαϊκό επίπεδο συνεχίζεται η πτωτική τάση του τελευταίου ενάμιση χρόνου (στο +5 από το +8 τον Μάρτιο του 2019).

Μεγάλη βελτίωση σημειώνεται και στις επιχειρήσεις Λιανικού Εμπορίου σε σχέση με τον «Μάρτιο 2019», με τον «Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών για το Λιανικό Εμπόριο» να ανεβαίνει για πρώτη φορά από την έναρξη των μετρήσεων του Βαρομέτρου σε θετικό έδαφος.

Έτσι, το ισοζύγιο θετικών-αρνητικών εκτιμήσεων του «Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών Λιανικού Εμπορίου» βρίσκεται στο +8 (από -10 τον Μάρτιο του 2019).

Συνέχιση της ανοδικής τάσης, με εκ νέου μείωση της απαισιοδοξίας, καταγράφεται και στον κλάδο των Κατασκευών, καθώς ο «Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τις Κατασκευές» στον Νομό Θεσσαλονίκης βελτιώνεται ελαφρά, παραμένοντας κι αυτό το εξάμηνο σε καλύτερα επίπεδα από τον αντίστοιχο Εθνικό δείκτη.

Η Περιφερειακή Οδός το πιο σημαντικό έργο για τους Θεσσαλονικείς

Η ολοκλήρωση και ανακατασκευή της Περιφερειακής Οδού της Θεσσαλονίκης θεωρείται το πλέον σημαντικό έργο τόσο για την Θεσσαλονίκη όσο και για την ίδια τη ζωή των κατοίκων της, σύμφωνα με τις απαντήσεις των καταναλωτών που συμμετείχαν στην έρευνα. Πιο συγκεκριμένα, σε μια κλίμακα από το 1 – Καθόλου σημαντικό, μέχρι και το 5 – Πολύ σημαντικό, η ολοκλήρωση/ανακατασκευή της Περιφερειακής Οδού της Θεσσαλονίκης βαθμολογείται με 4.7/5 (σε σχέση με την σημασία της για την Θεσσαλονίκη) και 4.3/5 (σε σχέση με την σημασία της για την ίδια τη ζωή τους).

Υψηλή αξία αποδίδουν οι Θεσσαλονικείς και στο έργο της επέκτασης και ολοκλήρωσης των νέων εγκαταστάσεων του Αεροδρομίου «Μακεδονία» (με 4.6/5 και 3.6/5 αντίστοιχα).

Η ολοκλήρωση του Μετρό της Θεσσαλονίκης, η συζήτηση για την οποία βρίσκεται μάλιστα αυτή την περίοδο στην επικαιρότητα, τοποθετείται στην τρίτη θέση από πλευράς σημασίας για την πόλη και στη δεύτερη – μαζί με την επέκταση/ολοκλήρωση των νέων εγκαταστάσεων του Αεροδρομίου «Μακεδονία», με 4.4/5 και 3.6/5 αντίστοιχα, ενώ έπονται η ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας (με 4.1/5 και 3.3/5 αντίστοιχα, αλλά με σημαντικό ποσοστό ερωτώμενων, της τάξης του 57-58% που δεν έχουν γνώμη για το έργο) και η ανάπλαση των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ με την δημιουργία νέου Εκθεσιακού Κέντρου (με 4.0/5 και 3.0/5 αντίστοιχα).

Η κατάσταση των Αστικών Συγκοινωνιών είναι το ζήτημα που προβληματίζει κυρίως τους Θεσσαλονικείς, σε σχέση με το αστικό περιβάλλον της πόλης, καθώς αναφέρεται συνολικά από 6 στους 10 ερωτώμενους (59%), ενώ 4 στους 10 (38%) αναφέρονται σε αυτό ως το πρώτο – βασικότερο πρόβλημα. Η καθαριότητα του δημόσιου χώρου (49% στο σύνολο και 20% ως πρώτο – βασικότερο πρόβλημα) και το κυκλοφοριακό (47% στο σύνολο και 29% ως πρώτο – βασικότερο πρόβλημα) ακολουθούν συμπληρώνοντας την τριάδα των βασικότερων προβλημάτων που καταγράφουν οι Θεσσαλονικείς για την πόλη τους. Σε μεγάλη απόσταση (21% στο σύνολο και 7% ως πρώτο – βασικότερο πρόβλημα) αναφέρεται η μη ολοκλήρωση του Μετρό της Θεσσαλονίκης.

Η ολοκλήρωση και ανακατασκευή της Περιφερειακής Οδού της Θεσσαλονίκης είναι και για τις επιχειρήσεις το πλέον σημαντικό έργο.

Πιο συγκεκριμένα, σε μια κλίμακα από το 1 – Καθόλου σημαντικό μέχρι και το 5 – Πολύ σημαντικό, η ολοκλήρωση/ανακατασκευή της Περιφερειακής Οδού της Θεσσαλονίκης βαθμολογείται με 4.6/5 (σε σχέση με την σημασία της για τη Θεσσαλονίκη) και 3.8/5 (σε σχέση με την σημασία της για τις ίδιες τις επιχειρήσεις).

Αξίζει να σημειωθεί πως η Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του Νομού Θεσσαλονίκης (Βαρόμετρο ΕΒΕΘ) διεξάγεται δύο φορές το χρόνο, κατά το δεύτετο 15νθήμερο των μηνών Μαρτίου και Σεπτεμβρίου, σε συνολικό δείγμα 1.500 ερωτώμενων (800 επιχειρήσεων και 700 καταναλωτών). Η έρευνα καλύπτει και τους τέσσερις τομείς της οικονομίας (βιομηχανία-μεταποίηση, υπηρεσίες, λιανικό εμπόριο και κατασκευές).
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ