Skip to main content

Βαρόμετρο ΒΕΘ: Λογαριασμοί ενέργειας, φόροι και ασφαλιστικές εισφορές πνίγουν τους βιοτέχνες

Τι λένε για την ψηφιακή κάρτα οι βιοτέχνες και πώς βλέπουν το μέλλον της επιχείρησης τους

Λογαριασμοί ενέργειας, πληρωμή φόρων, αλλά και ασφαλιστικών εισφορών είναι τα κυρίαρχα … μηνιαία αγκάθια για τους βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης, που όπως λένε τους δυσκολεύουν στην καθημερινότητα τους. Την ίδια ώρα η επιδοματική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα δεν φαίνεται να είχε αντίκτυπο στην τόνωση του τζίρου των εν λόγω επιχειρήσεων.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από το δίμηνο Οικονομικό Βαρόμετρο, για το διάστημα Μαρτίου – Απριλίου, που εκπόνησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται πως το Βαρόμετρο διενεργήθηκε ηλεκτρονικά σε 355 επιχειρήσεις - μέλη του ΒΕΘ.
 
Τι λένε για την ψηφιακή κάρτα οι βιοτέχνες

Μόλις δύο στους δέκα επιχειρηματίες απαντούν πως η επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης προς τα νοικοκυριά, έχει θετική επίπτωση στο τζίρο τους,  ενώ οκτώ στους δέκα λένε πως δεν επηρέασαν τα έσοδα τους.

Την ίδια ώρα στην ερώτηση τους «ποιο από τα παρακάτω σας δυσκολεύουν στην επιχειρηματική σας καθημερινότητα;» το 23,6% των συμμετεχόντων στην έρευνα απαντά οι λογαριασμοί της ενέργειας, το 22,8% η πληρωμή φόρων, το 22% η πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών, το 10,6% η πληρωμή των δανείων, το 9,8% οι προμηθευτές και το 6,5% η καταβολή του ενοικίου. Το 4,7% απαντά πως «δεν το δυσκολεύει τίποτε από τα παραπάνω».   

Στο μεταξύ, την ώρα που υπάρχει έντονη συζήτηση για τη σημασία και τη χρησιμότητα της ψηφιακής κάρτας στις επιχειρήσεις, το 56% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της εφαρμογής της και το 44% κατά.    

Πώς βλέπουν οι βιοτέχνες το μέλλον της επιχείρησης τους

Ικανοποιητική κρίνει την κατάσταση της επιχείρησης του το 55%, 21% καλή ενώ το 24% τη χαρακτηρίζει κακή.

Για τους επόμενους έξι μήνες το 53% εκτιμά πως η κατάσταση της επιχείρησης του θα είναι ίδια, το 28% καλύτερη, ενώ το 19% χειρότερη.

Το 75% απαντά στη σχετική ερώτηση, πως για το επόμενο δίμηνο θα διατηρήσει το ανθρώπινο δυναμικό της επιχείρησης του, το 15% πως θα προσλάβει προσωπικό και το 10% πως θα απολύσει.    

Το 39% των ερωτηθέντων απαντά πως ο τζίρος της επιχείρησης του.

Το 39% των ερωτηθέντων απαντά πως ο τζίρος της επιχείρησης του κατέγραψε μείωση, το 38% πως παρέμεινε ίδιος ενώ το 23% πως αυξήθηκε. 

Θετικός ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας  

Αναφορικά με το δείκτη οικονομικής συγκυρίας αυτός προκύπτει για δεύτερο συνεχές δίμηνο θετικός από την έναρξη του βαρομέτρου, ένα χρόνο πριν. Συγκεκριμένα ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου 2023 ήταν 2,9%, ενώ το προηγούμενο δίμηνο ήταν 2% όταν το διάστημα Νοεμβρίου– Δεκεμβρίου 2022 ήταν στο -11,9%.
 

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ